hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 觀塘市中心最新交通建議
開啟左側

[路線消息] 觀塘市中心最新交通建議

boco1211 發表於 2020-11-27 21:14 | 顯示全部樓層

JX9097 發表於 2020-11-27 10:45
完全認同早繁同下繁嘅情況
再加上619沿線有好多「山旮旯」嘅獨市位
所以我一路都諗唔通要點執先可以「安 ...

我唔係好明你【1】條線點行,點樣樂華過翠屏,同埋咁拆好似條條都好兜,4條線九龍段都好兜路下

我自己建議:

601:石礦場《》安達《》寶達《》曉光街,港島跟619去中環
609:四順《》秀茂坪(秀明道)《》啟田港島跟619去中環
619:樂華《》中環(但係唔知樂華有冇咁多位)
641:啟德《》中環(港島跟619去中環(行外告士打道),回程金鐘轉出入境處,跟18經永興街返北炮上東隧)(來回經北炮)

602:慈雲山《》富山《》觀塘道大站特快《》唔停藍田、東隧直達灣仔、中環,回程馬師道上橋

- 中環細節位可以再執執
- 如果有資源就做埋 602 全日
- 641做北炮好做好多,北炮全日位去九龍灣商貿區,順便換619減班比資源609
- 641跟18行返北炮上東隧快過行電車路
- 上下繁會大拆線,安達臣自己一條601X秀暉樓直出,四順619X直出特快,秀茂坪(秀明道)609吉車起載,寶達601吉車起載,601P可能可以大cut,變相做曉光街吉車起載特快,放工回程就做紅隧特快避塞車位,變相中環/銅鑼灣北炮拆線,而601P下繁取消,上641(港島半特快)/602(東區走廊特快)
JX9097 發表於 2020-11-27 23:05 | 顯示全部樓層
boco1211 發表於 2020-11-27 21:14
我唔係好明你【1】條線點行,點樣樂華過翠屏,同埋咁拆好似條條都好兜,4條線九龍段都好兜路下

振華道《》康寧道《》協和街《》翠屏道

樂華依家都爆,冇可能塞得落多一條線
(仲要講緊全日都唔會太疏嘅過海線)

另外641抽番出嚟電車路未必係壞事(對巴士公司而言)
但係乘客觀感可能未必接受(始終由高速拉落去電車路)
JX9097 發表於 2020-11-27 23:10 | 顯示全部樓層
巴士的膠 發表於 2020-11-27 20:11
619X當做哂四順、安達泰係最好,石礦場夾曉光街都唔慢,中秀有????塔去曉光街,安達泰亦都可以落四順、秀 ...

中秀落去下秀唔係想像中咁「可達」社區中心一帶可以搭新「車立」落去
但秀康/ 秀義一帶就只可以喺中秀總站搭扶手梯s
落到去仲要穿過曉麗苑,先出得番曉光街巴士站
kwn1029 發表於 2020-11-27 23:52 來自手機 | 顯示全部樓層

JX9097 發表於 2020-11-27 10:45
完全認同早繁同下繁嘅情況
再加上619沿線有好多「山旮旯」嘅獨市位
所以我一路都諗唔通要點執先可以「安 ...

我其實有諗過一樣野,見619X而家咁旺場,會唔會已經有啲安泰/安達客學識咗落黎順天/順利去用呢條619X?
假如以上假設成立,會唔會有可能將619X開全日,
而619就試下咁做?
牛頭角-樂華/牛上?-觀市-...
但咁樣問題係做到牛上就做唔到樂華..樂華又擺唔到車
真係好難諗,但我覺得對順天/安達/秀茂坪呢個area黎講一定係沿秀茂坪道落東隧係最直接,以619X現況就已經解釋到
dennis28a 發表於 2020-11-28 00:53 來自手機 | 顯示全部樓層
AVBWU291 發表於 2020-11-27 20:16
https://youtu.be/f7Mh8FYj9qg

揾到條片,101X去到皇后像,619P仲喺藍田

觀市計,早繁尾班 101X 要 40 分鐘先到皇后像,而 641 講緊 45 分鐘去到港澳碼頭落埋車,619P 講緊 35 分鐘去到港澳碼頭落埋車
以上測試做左過百次反覆驗證。

條片剛好搵左日藍田特別塞而紅隧特別順去做比較,利申琴日先搭早繁 619P 尾車。
正常情況下,淘大去皇后像平均要 30 分鐘。

另一個關鍵係,如果佢真係 45 分起步,上面 Countdown 5 分鐘淘大就上到 101X 上繁尾車根本無可能。
最快果位車手都要 2-3 分鐘先可以由裕民坊開車去到牛頭角站,起碼要 10 分鐘都去到淘大。
Countdown 4 分 21 果刻見到 101X 果陣部都手機證明左 07:54,證明我時間無錯,55 分 101X 早繁尾車先到淘大。

咁當牛頭角站去淘大時間差均等,7 分半鐘,觀市去去淘大時間差均等,10 分鐘。
619P 平均要 45 分鐘安基苑去港澳碼頭,而 101X 要 30 分鐘淘大去皇后像;
而 619P 平均要 35 分鐘觀市苑去港澳碼頭,而 101X 要 40 分鐘由觀市去皇后像。

更大問題係早係尾班 101X 去到土瓜灣街市,正班 101 去到宋皇臺道。

=====

我成日都覺得 101X 早繁去港島尾車太早,曾經同當局反映過。
但 101X 早繁尾車已經避開左東九龍走廊塞車黃金時間,再加多 1-2 班車直頭連淘大果個 101X 優勢都抵銷,同尾班 619P 平手。

如果唔係,點解明明淘大一站打得爆 101X 都唔加班?101X 8 點半前去到中環根本太早。
就係之後紅隧加東九龍走廊果始塞車。
JX9097 發表於 2020-11-28 15:14 | 顯示全部樓層
kwn1029 發表於 2020-11-27 23:52
我其實有諗過一樣野,見619X而家咁旺場,會唔會已經有啲安泰/安達客學識咗落黎順天/順利去用呢條619X?
假 ...

牛頭角都唔見得有位放
所以我先諗住放上去三彩
(其實點都冇位擺
74queen 發表於 2020-11-28 16:31 來自手機 | 顯示全部樓層

巴士的膠 發表於 2020-11-27 20:11
619X當做哂四順、安達泰係最好,石礦場夾曉光街都唔慢,中秀有????塔去曉光街,安達泰亦都可以落四順、秀 ...

最簡單咁改唔貪心其實二拆三滿足返頭站要求已經有效率同吸引好多

619 縮落順天
601 飛秀明道
601X 新線 順利開 619X+秀明道 因為601飛秀明道減多咗車所以用601名義開

咁都叫滿足到各山頭嘅要求 但壞處係拆唔到條特快出嚟 因為有咗特快之後慢線又冇可能灣仔止步 拉到入金鐘又太長 之前諗過清風街落中灣繞去西區其實幾完美 但清風街唔比巴士落中灣繞 山下641都唔係好標青嘅時候可能特快線真係唔係咁重要
dennis28a 發表於 2020-11-28 17:03 | 顯示全部樓層
74queen 發表於 2020-11-28 16:31
最簡單咁改唔貪心其實二拆三滿足返頭站要求已經有效率同吸引好多

619 縮落順天

觀市唔係無特快線需求,而且上繁同下繁係兩個需求黎。
問題關鍵係觀市早繁 601P 641 只係得灣仔北快,觀市去到上環 619 正線幾乎打和,
當然下繁係另一個世界,641 唔洗塞景隆街內告,641 對觀市放工客需求事實唔細,但無車咪照上 619。

對於山上一定寧願要飛九龍換提速,起碼有齊北岸最大覆蓋面,619X 依個方向先係正路。

下繁果條兜九龍灣自殺或公轉 101X 過港島只係得九龍灣叫用,
依條下繁線出晒名裕民坊慢過 101 去紅隧口,牛下同 619 去銅鑼灣平手,零碳天地同 641 平手。

101X 一日唔改線,往港島方向一日就無加班前景可言。
惡意回復是不道德的行為。
74queen 發表於 2020-11-28 20:39 來自手機 | 顯示全部樓層
dennis28a 發表於 2020-11-28 17:03
觀市唔係無特快線需求,而且上繁同下繁係兩個需求黎。
問題關鍵係觀市早繁 601P 641 只係得灣仔北快,觀 ...

講真 如果連601P嫌慢嘅話咁即係證明唔駛嘥心機嚟畫條特快出嚟 就算跟603行埋干諾道中又差得幾遠呢
與其係咁倒不如做好我建議果三條 619 601 601X 用密車換慢少少

就算下繁真係有特快demand 觀市都冇乜位係641 cover唔到 我覺得都唔駛靠山上線拆多條

101X 遲啲會改九龍城出機隧 應該都放棄咗觀塘客架喇 而事實101X都好難改到一個車程令人驚喜嘅走線出嚟
西區特快可以試下用東隧中灣繞連埋上環做 甚至可以試下入埋薄扶林
流星☆雨 發表於 2020-11-29 04:38 | 顯示全部樓層

忽發奇想
如果603抽兩班行麗港城+茶果嶺道返油塘藍田
剩低兩班城巴621行完麗港城之後上返繞道跟608延長去啟德
就可以變相取消621

問題係603貴621成蚊……
趕客路上 理_得你