hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 屯赤通車後, 屯門去迪士尼已成condom
開啟左側

屯赤通車後, 屯門去迪士尼已成condom

leo_ku 發表於 2020-12-5 12:00 來自手機 | 顯示全部樓層

樓主| elmmoo 發表於 2020-12-5 12:02 來自手機 | 顯示全部樓層
lsc04d11 發表於 2020-12-5 07:48
其實E32暫時會用黎做東涌北轉乘  真係好care錢 咪試下E33/E33P轉E32往葵芳南方向再轉R8(要兜東涌北)  全職( ...

咁一個月之後有E36A 又無得咁玩
南昌轉無可否認都算方便
但係其實月票唔包輕鐵過程,如唔係住喺西鐵站附近
西鐵落車再轉輕鐵或者巴士都要時間同錢
相信兆康嘅人應該就唔會用E33P
但VIP 用E33,良景至龍門居都係E33P 比較方便
因為30~40 分鐘就到青馬 而用506/輕鐵轉西鐵40 分鐘先啱啱到南昌
 樓主| elmmoo 發表於 2020-12-5 12:06 來自手機 | 顯示全部樓層
leo_ku 發表於 2020-12-5 12:00
補償比唔比係巴士公司決定,既然決定左荃灣轉E31再轉
R8係替代方案你都要接受。 ...

只係覺得唔合理
唔合理就一定要接受? 只係想講下個問題 唔預期佢會有更好
而唔係比貴咗時間用多咗都覺得無問題 咁樣大家只會比人一步一步剝削
佢咁樣= 送客比鐵
某程度上佢用呢個方案只係當我地傻仔咁塞住我地把口
我地都無得揀都係要坐鐵
因為無人咁on9 會出荃灣轉
teddybus 發表於 2020-12-5 12:57 來自手機 | 顯示全部樓層

elmmoo 發表於 2020-12-4 22:21
think too much
區議員係無幫你諗過 覺得你地多事
樂園高層個個私家車出入 邊理你地低層生死

日日睇同一班又真係好難比較噃
同埋講到好多人受影響
要R33非全日不可
原來得零星有意見
唔怪得區議員都唔理
AL_29 發表於 2020-12-5 13:07 來自手機 | 顯示全部樓層

真人真事,是咁的話說尋晚我車同事收工出青衣
去到青馬果陣我同事見到電子路牌寫27/12 免費果陣
就一副好唏噓咁既樣話倒數廿幾日咋
咁我就問佢做乜

佢就話過咗27/12 就無得朝早坐E33轉R8返工佢話之前佢係屯門尾站上E33
大概6:5x 上車,7:20左右就去到青馬轉車站轉到R8
七點半可以去到disney食個靚早餐
而家冇咗E33就冇得咁快返到去

咁橋我就睇咗呢個post
就教佢以下方法

1. 輕鐵西鐵東涌線轉老鼠線
2.60M 轉A31/E31
3. E33入東涌再轉返東涌線老鼠線
4. 行去三聖坐140M出青衣轉鐵

佢聽完之後就話幾個方法都冇得
好似以前咁七點半慢慢食個早餐先返工
咁我同佢講想快咪用其他方法囉,買車又好uber又好飛的又好

同佢講完佢話我傻既
唔通日日都咁樣俾一筆錢打工
咁我咪同佢講話又唔想付出又嫌呢樣果樣
橫掂你都做得唔開心就不如搵過份工啦
出邊都仲搶緊人

我都未講完
佢就送咗四隻字俾我: __你老__,
你俾埋呢d既提議俾我,一場同事
你老x點x我呢d冇意義既狗x方法

我同佢話我都係睇完人地教學好心同你分享姐
佢同我講咪x再狗x講埋呢d

正好岩岩到青衣佢想落車既位置,
佢一野頭也不回落車大大力嘭我架車門

所以教完人都好心著雷劈,真不解

ryandroid 發表於 2020-12-5 14:44 來自手機 | 顯示全部樓層
AL_29 發表於 2020-12-5 13:07
就一副好唏 ...

其實真係唔知啲人想點
日日喺度怨喺度呻
但又唔諗點樣解決問題、點樣爭取
基本上屯門去迪迪尼唔會有人反對點整返好啲轉乘
但屯門E 綫改屯赤就好似其他人欠咗佢咁
好似最好就全部車繼續行青馬佢先會心足
「冇人爭取」咪自己爭取囉

如果你個case A33X 去香港口岸解決搭B5 就已經解決
大不了在豐景園食早餐先搭車去香港口岸轉頭班B5
反正迪迪尼食早餐都係為咗避開屯公塞車時間
依家行屯赤唔塞車仲可以喺屯門食早餐
甚至屋企食早餐
除非你話早餐係迪迪尼免費食囉

7點半慢慢食早餐即係8半先返工啦
7點58架B5頭車去迪迪尼都係8點10左右
堅持迪迪尼食咪食快啲囉
或屋企打定個底再喺迪迪尼食囉
依家E33 尾站可以搭返A33X 尾站去香港口岸轉咪好囉

其他屯門A 車都未經香港口岸就麻煩啲
但都可以叫龍運全部駛哂去香港口岸
龍運唔會Say no 㗎
但最大問題係你嗰區啲區議員反對啲機場車經香港口岸ja 嘛
叫區議員開綠燈俾龍運將全部A 車經哂香港口岸囉

就算唔得嘅話
A34、A33都可以喺屯赤轉乘站免費轉乘A33X 去香港口岸再轉B5
想擴大B5 經迪迪尼服務時間咪搵城巴傾傾囉
唔會有好多人反對㗎喎
喺度拗唔係討論淨係一味呻同挑剔人哋建議
齋投訴、冇爭取、等運到
其實只係為咗話俾人聽好可憐求取暖

還有其他區一直爭取架E 綫去東涌都未有下文
屯門有齊E 綫、A 綫又有得減價咪算係咁啦
仲要漫無目的咁怨冇R8 轉
怨咗咁耐有冇講過自己想點呢其實?

依家大把車都減班
非常時期就要預咗花多啲時間轉車
大把機場工想返都無得返
迪迪尼仲有工返就感恩啦
仲要投訴AB 班次係世界級
覺得自己咁有本事唔使爭取任何嘢講兩句就解決到問題
咁嘅本事確實唔使屈就自己去老鼠樂園呢啲山卡啦地方返工嘅
天空之神 發表於 2020-12-5 14:54 | 顯示全部樓層

拗左廿幾板,想知道有無人做緊野要求屯赤有車去迪迪尼?
.
Sita1004-1017 發表於 2020-12-5 14:55 | 顯示全部樓層
其實最簡單開2部車做R33就咩都搞掂曬,最多咪學似S65既服務時間
06:00-11:00 16:00-22:00
lsc04d11 發表於 2020-12-5 15:12 來自手機 | 顯示全部樓層
AL_29 發表於 2020-12-5 13:07
就一副好唏 ...

我信你係真人真事 但佢咁樣嘭你車門就最為不智   你平時都有車開佢嘛? 佢咁嘭你門咪以後連痴車坐既機會都冇左囉………

不智
teddybus 發表於 2020-12-5 15:33 來自手機 | 顯示全部樓層

Sita1004-1017 發表於 2020-12-5 14:55
其實最簡單開2部車做R33就咩都搞掂曬,最多咪學似S65既服務時間
06:00-11:00 16:00-22:00 ...

車從何來?係咪抽E33?