hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 將軍澳隧道轉車站九龍方向收費預測
開啟左側

將軍澳隧道轉車站九龍方向收費預測

poondriver 發表於 2020-11-30 09:29 | 顯示全部樓層

lsc04d11 發表於 2020-11-30 09:15
你唔係唔知藍田分科診所上690都要12.6 東隧上要10.4  點會妄想有9個幾?      文件講係有分段  但減1毫都係 ...

因為平時會唔理分段 諗係13個幾減返296a 5.1個價 我太天真了...
paul2357paul 發表於 2020-11-30 10:59 | 顯示全部樓層
li1872903 發表於 2020-11-29 17:59
有工人話而家每日趕工,要趕響12月尾前完工,通常完工後兩個月啓用,而家討論定差唔多
...

不過屯赤趕唔到做聖誕禮物俾屯門友變左新年禮物甚至更遲的確形象上都係較差
GW5878 發表於 2020-11-30 12:12 | 顯示全部樓層
5504~NK3640 發表於 2020-11-30 06:42
記憶中唔係將軍澳方向先有分段?觀塘山無鐵,極其量只係紅小做對手,而且搭98/797轉乘嘅客無誘因轉乘對家 ...

有分段收費唔代表轉乘平過一程過, 因為轉乘優惠額係可以獨立再 Set
最經典例子就係 296A 轉 98, 係要補返$2.1
而 796C 開左轉車站之後加左個 $8.3 太子站分段, 用以區分深水埗上車如轉康城線要補錢 及順手區分 796C 深水埗上車可補錢轉 970X

OT: 忽發其想
因為新城已知有連續轉乘
如果深水埗上 796C, 去到轉車站上左 694 拍卡 (拍完即刻落車), 再上返 797 會唔會可以用 Bug 價 $8.3 返到日出康城
GW5878 發表於 2020-11-30 12:14 | 顯示全部樓層

雖然 296C 將會提早分段睇落都合理, 但有無官方文件確認
天空之神 發表於 2020-11-30 13:25 | 顯示全部樓層
290 又無轉乘

坑口直出又超貴

然後無限Loop 無heart 線皇 停燈 塞車 觀塘道無站
.
ahken 發表於 2020-11-30 14:15 | 顯示全部樓層
Quanta 發表於 2020-11-29 18:48
以新巴東行收6.5計,西行分段大概無以前想像中咁進取。價錢未必平過九巴好多 ...

柴小應該都係收6.5或以上㗎啦...
截至2023年3月2日, 已有877累積積分
lsc04d11 發表於 2020-11-30 14:33 來自手機 | 顯示全部樓層

ahken 發表於 2020-11-30 14:15
柴小應該都係收6.5或以上㗎啦...

最驚有人提遠啲啲嘅東隧 608用4.8都可以去到不少地方 然後796X的價8.3 由將隧去蘇屋/又一城貴左。。。。。。
ViviTse 發表於 2020-12-1 02:04 | 顯示全部樓層
avianwind 發表於 2020-11-30 07:01
九巴唔係講過將隧口加設"回水機"
俾唔入將軍澳既客咩

請問有無相關文件?大家建議就建議得多,但好似無咩印象將隧會落實「回水機」wo

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +10 收起 理由
avianwind + 1 + 10 感謝指正

查看全部評分

非【求同存異.和而不同】者一律唔覆
ViviTse 發表於 2020-12-1 02:06 | 顯示全部樓層
將軍澳特快 發表於 2020-11-29 23:09
A29出九龍會唔會有得喺前面嘟回水$32呢?

最好就有啦,咁轉乘站先至發揮到較大作用,咁尚德可以E22A照上、坑寶可以A29照上
非【求同存異.和而不同】者一律唔覆
avianwind 發表於 2020-12-1 06:44 | 顯示全部樓層

ViviTse 發表於 2020-12-1 02:04
請問有無相關文件?大家建議就建議得多,但好似無咩印象將隧會落實「回水機」wo
...

流傳過
9A亦放個風想起新西以外加回水機

點知原來部機只是加起天晉滙

==

我返去修正一下吧