hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 黃大仙區議員再次要求 286M 延伸至慈雲山、富山 ...
開啟左側

[經歷分享/報告] 黃大仙區議員再次要求 286M 延伸至慈雲山、富山

RA472 發表於 2020-11-30 22:58 | 顯示全部樓層

YY487 發表於 2020-11-30 22:12
慈雲山對廢線有種obsession
又 113 又 286M

將來屯馬線全線通車
陰乾3B之後,要113去中環多過要條286M啦
S3BL100 發表於 2020-11-30 23:28 | 顯示全部樓層
Quanta 發表於 2020-11-30 18:36
88嘅成功,反映東九住宅區開大隧線做轉乘有佢吸引力
對巴士公司最大好處係吸到新客 ...

但 88 唔止係做轉乘咁簡單,仲可以一程直達沙田巿中心,新界東需求最大全日位

況且 88 吸到既客,有唔少都係直接由 89 或者其他路線轉乘過檔,89 客量跌左唔少

拉 286M 做慈雲山,既做唔到返工位,又做唔到行街位,實用程度係 88 既一半都無;慈雲山最需要既唔係 286M、馬鞍山最需要既都唔係 286M。用呢個方式畀呢條線苟延殘喘,表面兩邊都贏,實際兩邊都輸到傻

但可惜好少區議員識睇 big picture、知道到底咩先係最滿足到居民需求。咩垃圾都建議拉上去,而巴士公司又唔肯做,結果慈雲山交通咪十年如一日

慈雲山係應該有大老山線接駁,但呢條唔係 286M

自己本身都有一堆廢線,82X 84M 呢組線境況都唔係好。籌車開條慈雲山 - 富山 - 大老山 - 小瀝源工貿區 - 濱景 - 沙田站仲好過啦,一次過做晒轉乘、返工位同行街位,畀返 286M 做應該做既野,派車條數隨時同留低 286M 做垃圾線差唔多

fb.com/scientisthk2usa/
S3BL100 發表於 2020-11-30 23:32 | 顯示全部樓層
kmb71k 發表於 2020-11-30 20:55
88開辦初頭開得幾密
然後就好似客量遠低於預期而減班
咁係咪叫成功?

88 當日客量低於預期但唔係差,當日減班其中一個好大原因係 214 客量遠超預期,資源有限下只能拆東牆補西牆

當然 88 一個好大既錯誤係點解假日會開得疏過平日非繁

Quanta 發表於 2020-12-1 00:10 來自手機 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2020-11-30 23:28
但 88 唔止係做轉乘咁簡單,仲可以一程直達沙田巿中心,新界東需求最大全日位

況且 88 吸到既客,有唔少 ...

咁有得揀嘅話82X 84M唔止實用啲 仲平啲添
但84M涉及樂富利益。何況亦唔見得九巴想留佢
286M嘅一個賣點叫逆向剩餘載客運力
S3BL100 發表於 2020-12-1 01:06 | 顯示全部樓層
Quanta 發表於 2020-12-1 00:10
咁有得揀嘅話82X 84M唔止實用啲 仲平啲添
但84M涉及樂富利益。何況亦唔見得九巴想留佢
286M嘅一個賣點叫 ...

無人叫你改走 84M 樂富一段,但 82X 84M 甚至 85A 重疊亦係不爭事實,本身就有重組空間

慈雲山自己都有廢線,例如 3B

但你地明明有條件可以做既野就投鼠忌器,營運條件做唔到既野就想夾硬做,結果只會係咩都爭取唔到返來,都唔知應唔應該話你地飢不擇食

自己拎廢線籌車入埋沙田巿中心係最合乎現實同居民需要既做法

ky927 發表於 2020-12-1 01:24 | 顯示全部樓層
kmb71k 發表於 2020-11-30 20:55
88開辦初頭開得幾密
然後就好似客量遠低於預期而減班
咁係咪叫成功?

開得密,我覺得係要為當時組標書攞分啫。 以本傷人,攞到條線,開到,但客唔夠,佢始終都可以調整班次。佢開線最密嘅班次都係有限數;但成組標無左就大鑊啲啦。

回主題,既然屯馬開左286M都減班,咁拉286M上慈雲山去開客源又無可厚非。

係,可以話轉乘都可以駁到腳;但如果目的地大老山要再轉多程,咁搵一條大老山線做慈雲山駁腳又好正常嘅
阿偉 發表於 2020-12-1 01:34 來自手機 | 顯示全部樓層

咁慈雲山用咩線做交換?
天空之神 發表於 2020-12-1 02:13 | 顯示全部樓層
其實最應該捉既係89B 縮短上慈雲山,同時延長去市中心同火炭山尾街

不過都係果句,沙田果班肯先算
成個沙田成手廢線或者將會變廢線,剩係識反對減班反對cut 線,遲早攬炒cut 哂無補償
.
tszhinchan3 發表於 2020-12-1 09:57 | 顯示全部樓層
天空之神 發表於 2020-12-1 02:13
其實最應該捉既係89B 縮短上慈雲山,同時延長去市中心同火炭山尾街

完全同意,77區要留286M無非都係貪佢唔經石門去大老山,而家286M就死咁款,89C就繼續兩頭唔到岸,唔明點解77區直去大老山唔可以交比89C負責?當然可能有人話89C收多$1.4唔抵,但286M拉上慈雲山又肯定以返$7.2?單係上山個里數都要加到同85M睇齊!
再者慈雲山可以吸到幾多客大家心照,又肯定班次比89C拆兩線密?

JX9097 發表於 2020-12-1 09:58 | 顯示全部樓層

天空之神 發表於 2020-12-1 02:13

89B拉上去慈雲山
經獅隧,再沿車公廟路碌到去沙角先入沙市
最後先返去火炭,似乎都唔見得吸引

始終慈雲山一落山就係大老山隧道口
明明15-20分鐘直達沙市係好吸引
89B就要用30分鐘以上,咩胃口都冇哂