hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 黃大仙區議員再次要求 286M 延伸至慈雲山、富山 ...
開啟左側

[經歷分享/報告] 黃大仙區議員再次要求 286M 延伸至慈雲山、富山

tszhinchan3 發表於 2020-12-1 10:05 | 顯示全部樓層

JX9097 發表於 2020-12-1 09:58
89B拉上去慈雲山
經獅隧,再沿車公廟路碌到去沙角先入沙市
最後先返去火炭,似乎都唔見得吸引

其實都唔係唔得既,上慈雲山行蒲崗村道(鳳德果邊),落山行雙鳳街。

GU9338 發表於 2020-12-1 10:06 | 顯示全部樓層
Quanta 發表於 2020-12-1 00:10
咁有得揀嘅話82X 84M唔止實用啲 仲平啲添
但84M涉及樂富利益。何況亦唔見得九巴想留佢
286M嘅一個賣點叫 ...

286M 已經唔係密
再陰乾完先上慈雲山就會同 88X 班次一樣級數
用黎轉車都唔多開胃

就算砍掉重練好似 88 假日咁開全日 20 分都好過陰乾完既 286M
請用文明來說服我。
Quanta 發表於 2020-12-1 10:25 來自手機 | 顯示全部樓層
GU9338 發表於 2020-12-1 10:06
286M 已經唔係密
再陰乾完先上慈雲山就會同 88X 班次一樣級數
用黎轉車都唔多開胃

其實係黃大仙區議會睇住呢十幾年 ,九巴喺呢區基本上只有cut車無加車 成個區班次一年比一年少
所以先淨係諗住廢物利用,打113 286M主義幫九巴用現有資源上山 唔期望佢有新線
Quanta 發表於 2020-12-1 10:27 來自手機 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2020-12-1 01:06
無人叫你改走 84M 樂富一段,但 82X 84M 甚至 85A 重疊亦係不爭事實,本身就有重組空間

唔郁樂富但兜上慈雲山再落返嚟?!
你想出大隧半個鐘都未到總站,仲耐過去大埔?
流星☆雨 發表於 2020-12-1 12:26 | 顯示全部樓層
去馬鞍山有咩用
趕客路上 理_得你
S3BL100 發表於 2020-12-1 12:38 | 顯示全部樓層
Quanta 發表於 2020-12-1 10:27
唔郁樂富但兜上慈雲山再落返嚟?!
你想出大隧半個鐘都未到總站,仲耐過去大埔? ...

我有講過拎 84M 做慈雲山?

我係有提過 82X 84M 甚至 85A 互相重疊,咁出路可以係改其中一兩條,唔係事必條條都要改
事實上,84M 係三條入面最無得改果條

唔好下下亂猜度人地既諗法,而唔自己諗下有無其他方法可以去做先得架

我心目中既做法係 84M 唔改,85A 逆走同 82X 合併,新田圍 - 富豪花園 - 第一城 - 愉翠 - 廣源 - 大老山 - 新蒲崗/鑽石山 - 九龍城碼頭,慳到既車已經等於一條全日線既車隧有突,鍾意點玩都得

但呢個唔係唯一做法。中心思想係屯馬線全通後,受影響要減車甚至收檔既唔止 286M 一條,係唔知點解你地非要 286M 不可,甘願畀 286M 局限左思維,於是疏車之餘,行街客返工客都做唔到

fb.com/scientisthk2usa/
S3BL100 發表於 2020-12-1 12:50 | 顯示全部樓層

Quanta 發表於 2020-12-1 10:25
其實係黃大仙區議會睇住呢十幾年 ,九巴喺呢區基本上只有cut車無加車 成個區班次一年比一年少
所以先淨係 ...

咁廢物絕對唔止得 286M 一條,大把路線搵唔到新客都要減車甚至收檔,亦唔止係 286M 一條

你地無論打 286M 主意,拉佢上慈雲山,又或者打其他廢線主意,換新線返來,本質上都係想運用佢地本來想減走既資源,但分別係到底換唔換到真係有用既野返來。拉 286M 既話,答案係否定的

麻煩你地都自己先照鏡睇下,樓下以至週邊地區仲有邊D廢線難逃一劫。點解咁堅持要 286M,拎其他廢線換線就唔得?

條本身有極多替代品既 3B 就係一個活生生既例子。你地有無諗過複製十年前將軍澳 796B 換 798 既成功例子,搵條廢線換條慈沙線返來?

我既語言可能講得好 harsh 好難聽,但我都係想為貴區好咋

fb.com/scientisthk2usa/
kay 發表於 2020-12-1 13:39 | 顯示全部樓層
其實班區佬都無咁聰明
係睇邊個人比意見佢

咁岩有人建議113上去,286M上埋去
又覺得簡單易行懶惰建議

咪去爭取

區域重組區佬無能力搞
一換一問題係會影響原有班人
區佬都唔會想爭取某些東西得罪人

不過,呢屆區會可能係最後機會就真
世界很簡單 人類很複雜
ctb234 發表於 2020-12-1 14:09 | 顯示全部樓層
慈雲山唔係收廢線嘅地方,做唔掂就執咗佢.
JX9097 發表於 2020-12-1 14:15 | 顯示全部樓層

tszhinchan3 發表於 2020-12-1 10:05
其實都唔係唔得既,上慈雲山行蒲崗村道(鳳德果邊),落山行雙鳳街。

行鳳德都仲講得通(其實都勉強,只係鳳德上大老山唔住完全順住去)

但本身係講緊富山上落
咁成件事就變得唔make sense