hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議放寬少量新界的士服務範圍
返回列表 發新帖
開啟左側

建議放寬少量新界的士服務範圍

樓主| miklcct 發表於 2020-12-3 21:12 | 顯示全部樓層

JH_LE4612 發表於 2020-12-2 22:26
咁講,我又真係冇冧到咁複雜,要 define新界嘅,鐘意用警區嚟分都仲得。南丫島呢啲咩車都入唔到嘅「新界 ...

如果綠的可行荃灣葵涌嘅話,到時可能會搞到流浮山、龍鼓灘呢啲地方call唔到的士,原因係荃灣葵涌明顯旺過屯門同天水圍,咁樣做會導致屯門同天水圍無的士服務供應。

睇返政策原意,的士要分顏色係確保偏遠地區有得搭的士。因為偏遠地區跨區需求甚低,所以實際上綠的大部分車程都係短途嘅(我以往試過喺大網仔趕時間截綠的去屯門,啲司機唔多想載),如果喺龍鼓灘有人call的士會有屯門車入去載,喺下白泥call的士會有天水圍車入去。

亦都因為紅色的士唔願意入偏遠地方接客,所以政策上整咗幾個所謂嘅「轉車站」,新界西初時就荃灣地鐵站,新界東就順利邨,報道入面都有提瀝源邨不過BAN咗。後期都追加咗幾個轉車站,包括青衣站、坑口站等,而彩虹站就BAN咗。

所以而家綠的嘅服務範圍大致上係合理,只係部分地區需要少修補,所以有呢個建議。舉例九肚山咁,呢個地方其實俾綠的做會比較適合,因為紅的喺大埔、馬料水等地方想出市區但上支九肚山接駁咁會黑面;又或者將軍澳工業邨,雖然將軍澳新市鎮係紅的專區,但係將軍澳工業邨都係偏遠地區,而且隔籬嘅石角路本身通行綠的,俾返綠的做對行業生態有利(雖然紅的喺坑口都有機會上將軍澳區內,但係起碼隔籬就係觀塘啦,想出去都易)。我嘅建議亦都包括埋開放油柑頭等,因為無理由汀九得,荃灣站得,但係中間嘅油柑頭唔俾行,咁好易令乘客混淆。
進智公交
kitarolo 發表於 2020-12-3 21:42 | 顯示全部樓層
miklcct 發表於 2020-12-3 21:12
亦都因為紅色的士唔願意入偏遠地方接客,所以政策上整咗幾個所謂嘅「轉車站」,新界西初時就荃灣地鐵站,新界東就順利邨,報道入面都有提瀝源邨不過BAN咗。後期都追加咗幾個轉車站,包括青衣站、坑口站等

講開轉車站功能,
東鐵大學站(紅的/綠的轉換點)
公主道過海的士站(轉搭願過海嘅的士)

但後來的士收費實施長減短加,所以
已漸被遺忘甚至乘客因而俾多咗錢。

我自己一年都會搭到兩至三次逾200元
嘅的士,但傾向以Apps預約,司機已知起
終點就無得怨太遠唔願去嘅問題。
 樓主| miklcct 發表於 2020-12-5 05:52 來自手機 | 顯示全部樓層
早上5半北潭涌過海無人接,睇住加20之後變到加50。呢啲偏遠地方如果唔係有綠的嘅話真係唔使旨意搭到的士。

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?會員申請加入

x
PPRBBI 發表於 2020-12-28 17:47 | 顯示全部樓層

相信放寬與否受制於車費問題