hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 天水圍來往九龍西路線重組
開啟左側

[問題] 天水圍來往九龍西路線重組

David_hk 發表於 2020-12-4 23:01 | 顯示全部樓層

呢度再提醒多次大家,
只要維持兩條線,必然會面臨幾種反對聲音同疑問,
預料會繼續維持膠著狀態。

兩線組合如下:
I. 69X跟69M行
II.69X跟276A行
+
A.265B維持天恆總站,但拉直唔經天榮路
B.265B大致上跟276B行,但改經天葵路+天華路美湖居
C.265B跟276B行

第一個問題:
天華村vs天頌苑+翠湖居(東行vs西行)呢兩對站位裡面,
一定有一對會出事,
其中拉走天榮路嗰邊仲會搞到天榮路完全冇九巴車。

第二個問題:
天華/天頌/翠湖車程耐咗,
佢哋原先避得開四大天王,變成要硬食。

第三個問題:
天華路以北嘅街坊嘅接受程度成疑:

針對II.
雖然276A行法理論上做到最多人and可以揀位坐,
但燈陣實在係太多,
所以車程有機會長過265B。

要留意返276A嘅成功係因為冇鐵路競爭先成事,
有鐵路競爭嘅長荔深未必可以100%照抄。

針對B.
前面有人提過要行完天葵路,
之後屈返落去天華路美湖居。
呢度都會搞到天晴冇咗站位。

第四個問題:
考慮到69M先例,
南行途徑天瑞總站與否將成爭議。

針對I.同II.
途徑咗嘅話上游乘客車程進一步增加
第二點班人會進一步反對
但唔入天瑞總站又會被視為冇對天瑞作出補償。

—————
相反,
只要三線方案可以確保每邊有足夠車輛數目,
就可以消除對於減班嘅疑慮。
以上嘅反對/憂慮理由都可以輕易擊破。

而且我唔認同會出現互搶情況,
因為三線之間並冇重疊位,
確保各自有負責嘅位置,
分工亦做得比3M更清晰。
當中本人最唔認同嘅係「69X減班」論,
因為呢個建議,
係完全冇涉及到69X,
呢條線係可以置身事外。

要求天北擁有一條正常嘅長荔深線
S3BL100 發表於 2020-12-5 00:07 | 顯示全部樓層
純粹區外人地圖派 brainstorm,如果天水圍要拆多條旺角特快,69X 係無咩理由要落到佐敦;但天水圍南又要 keep 69X 頭站

呢個前提下,我會咁拆:

69X 縮短至維港灣
265B 取消繞經天榮路
新線 269X 天耀 - 佐敦西九龍站,天水圍段跟 264R,九龍段跟 268X

唯一問題係資源,69X 有可能需要減到非繁 30 分一班,但本身條線客量麻麻,天水圍南坐 269X 出油尖旺未必慢得過而家

而我又覺得天榮路拉走左九巴車又唔係真係咁大問題,翠湖去天瑞、天頌苑去天華路天悅邨坐車都係合理步行距離,天華邨無左長深荔線但多左條 269X

fb.com/scientisthk2usa/
dandanlam 發表於 2020-12-5 00:09 | 顯示全部樓層
我覺得可以咁樣:
全日線: 69X  天瑞-旺角(柏景灣)
全日線: 269X 天恆邨-佐敦(西九龍站)
早繁線: 265B 天恆邨-旺角(柏景灣)

去程:跟依家265B行翠湖居到大欖,之後跟68X到柏景灣
天瑞總站            
翠湖居
天晴邨晴彩樓
美湖居
景湖居
天慈邨
大欖隧道
葵涌交滙處
美孚站
荔枝角站
昌華街
元州邨
九江街
北河街
楓樹街
旺角警署
西洋菜南街
旺角街市
銘基書院
海富苑
旺角(柏景灣)

回程:跟依家265B行
旺角(柏景灣)
奧運站
富貴街
銘基書院
新填地街
太子站
黃竹街
欽州街
怡閣苑
長沙灣遊樂場
興華街
長荔街
美孚站
葵涌交滙處
大欖隧道
天耀邨耀豐樓
景湖居
麗湖居
翠湖居
天瑞總站

去程:天水圍段跟276A,加入天瑞總站,九龍段跟268X
天恆邨
天逸邨逸潭樓
天富苑欣富閣
天頌苑
天瑞總站
天水圍公園
天耀邨耀盛樓
天耀邨耀民樓
天祐苑
大欖隧道
鴉蘭街
旺角站
登打士街
加士居道
吳松街
炮台街
佐敦(西九龍站)

回程:都係一樣九龍段跟268X,天水圍段跟276A
佐敦(西九龍站)
西九龍站
廟街
寧波街
九龍中央郵政局
碧街
豉油街
奶路臣街
旺角街市
銘基書院
大欖隧道
聚星樓
天盛苑
賞湖居
天水圍公園
天瑞邨
天華邨
天恩邨
天澤邨
天恆邨總站

早繁線: 265B 天恆邨-旺角(柏景灣) 不變
天空之神 發表於 2020-12-5 00:29 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2020-12-5 00:07
純粹區外人地圖派 brainstorm,如果天水圍要拆多條旺角特快,69X 係無咩理由要落到佐敦;但天水圍南又要 ke ...

天南仲要死兜爛兜,同送哂批客比西鐵有咩分別

69X 就係輸呢D
一路縮班一路趕客

旺角以南做到當bonus, 正常會上哂268X 上到爆
反而老九我諗佢會想用盡埋欖隧以北既空間做呢批轉乘客
.
PF2802 發表於 2020-12-5 00:58 | 顯示全部樓層
天空之神 發表於 2020-12-5 00:29
天南仲要死兜爛兜,同送哂批客比西鐵有咩分別

69X 就係輸呢D

69X都叫死兜爛兜

其實好多人喺旺角以南都會等返69X
得閒可以去創興望吓條龍
TR5774
天空之神 發表於 2020-12-5 01:09 | 顯示全部樓層
PF2802 發表於 2020-12-5 00:58
69X都叫死兜爛兜

其實好多人喺旺角以南都會等返69X

269X 天耀開跟 264R 咁出朗天路,叫唔叫死兜爛兜?

69X 仲要縮去維港灣,真係連果小小都唔想做
.
PF2802 發表於 2020-12-5 01:14 | 顯示全部樓層

dandanlam 發表於 2020-12-5 00:09
我覺得可以咁樣:

你仲未get到?而家有人想要天北直出長荔深咋
其他理得你死啦

提醒返
個別人士唔好自視過高當自己分析師
覺得自己諗嘅就係必然
諗埋啲3線攬炒咁不切實際嘅建議
2線本身平均客量都唔多見得人仲要搞多條出嚟

仲要講到好似救世咁
分薄客源自然要減班或者重組
有人可以置身事外嗎?
咁簡單嘅道理都唔明
TR5774
PF2802 發表於 2020-12-5 01:15 | 顯示全部樓層
天空之神 發表於 2020-12-5 01:09
269X 天耀開跟 264R 咁出朗天路,叫唔叫死兜爛兜?

69X 仲要縮去維港灣,真係連果小小都唔想做

講緊69X喎,唔係講緊幻想世界2乜69X

現實中 呢一刻想開新全日線就九成九攬炒
只係有啲人妄想喺定哂形嘅交通模式下
會有人因為快嗰少少而轉會
TR5774
流星☆雨 發表於 2020-12-5 02:21 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2020-12-5 00:07
純粹區外人地圖派 brainstorm,如果天水圍要拆多條旺角特快,69X 係無咩理由要落到佐敦;但天水圍南又要 ke ...

行車時間既野我唔會特別質疑板友你
但係觀感問題好顯而易見
天南無理由望住條公路可以上欖隧轉268X,都仲肯同你漫遊天水圍,哪怕三湖之後直達旺角都好

反過來諗,如果天南真係寧願攬住依家條69X過世,
或者調返轉,係路線規劃層面想做天北而無意天南,
倒不如由得69X唔郁,只向265B甚至269B落手
趕客路上 理_得你
10598C 發表於 2020-12-5 02:52 來自手機 | 顯示全部樓層

Anonymous 發表於 2020-12-4 19:26
有268X+269B喺度,你想拆條油尖旺特快都幾難

268X多客搭嘅時段其實好密,而269X分分鐘只係做到一半班次 ...

而家268X最密都係10分鐘一班,大部分時間都係12-15,上到大欖又分分鐘要企甚至留後,我諗條269X係有少少著數(利申個人覺得條269X只會係做半全日)

就算大欖有968,天北出港島主流都係967
大欖都有268C 269C,但唔少人都認同69C需要加時
一樣道理

不過無論如何點都係望天打掛新資源,好難係現有路線去抽