hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 天水圍來往九龍西路線重組
開啟左側

[問題] 天水圍來往九龍西路線重組

樓主| 258X 發表於 2020-12-2 08:49 | 顯示全部樓層

PF2802 發表於 2020-12-2 09:13 | 顯示全部樓層
月經廢post
TR5774
JC8385 發表於 2020-12-2 09:23 來自手機 | 顯示全部樓層
PF2802 發表於 2020-12-2 09:13
月經廢post

慘得過講足10年呢pair線都仲係咁廢?
PF2802 發表於 2020-12-2 09:28 | 顯示全部樓層

JC8385 發表於 2020-12-2 09:23
慘得過講足10年呢pair線都仲係咁廢?

我就睇唔到樓主啲建議有幾唔廢
回帶又回帶 來來去去都係嗰幾個point

呢pair線要點處理其實大家都有共識
唯獨冇人有心推
TR5774
 樓主| 258X 發表於 2020-12-2 11:17 | 顯示全部樓層
David_hk 發表於 2020-12-2 11:37 來自手機 | 顯示全部樓層

69X/265B呢pair重組就免了反正點都過唔到頌華+翠湖 同 天瑞嗰兩關

前者個班人最注重嘅係
「打死唔要行天南燈陣」
相比之下 行荔枝角道嘅問題係其次
因為佢哋本身係可以行去天瑞搭69X解決
但結果佢哋都係揀返265B 就知咩事

當然呢部份人亦唔太想行去天悅搭車
只係因為265M同A37太快 先容易啲接受

而後者又唔想冇咗總站
--------------------
隨著Wetland Season Park即將入伙
濕地公園路兩個分站理應有「全日特快對外並途徑大欖轉車站」嘅路線

不過咁 方向都唔會係修改M線
第一 天北係唔會接受265M改慢
第二 269M天秀路改慢/冇咗站位 都係反對居多
第三 269M就算改到可以行晒濕地公園同天葵路兩個站位 都唔係最佳解決辦法
要經天慈就一定慢
但行唔到天葵路嗰個站 又等於無作為

不妨考慮直接開條
天恩-天北-濕地公園路-長茘深(長沙灣道)-旺油佐(彌敦道)-佐敦嘅線啦

265B擺市中心 同269B共用站位
天水圍走線跟舊269M

又可以sell埋月票 轉968/978
還掂對手只係條去唔到灣仔嘅垃圾967

overall嚟講又多咗車返大欖/天水圍

評分

參與人數 1HugeC +10 收起 理由
258X + 10 多謝分享

查看全部評分

要求天北擁有一條正常嘅長荔深線
S3bl430 發表於 2020-12-2 12:07 | 顯示全部樓層

我覺得269B返天水圍方向改經旺角(跟268X上公路)也是一個選項, 原因如下
1.車程唔會多左好多(兜佐敦內街都需要不少時間),
2.佐敦已有西鐵,好難競爭
3.尖沙咀+旺角客可能足夠讓269B開接近268X的個位數字班次, 吸返69X流失左去西鐵的客

評分

參與人數 1HugeC +10 收起 理由
258X + 10 英雄所見略同

查看全部評分

錯字連篇
PF2802 發表於 2020-12-2 12:11 | 顯示全部樓層
258X 發表於 2020-12-2 11:17
你不如去隔離將軍澳馬鞍山的po先,重廢啦,佢哋日經廢post

跟265M行都講得出
客量分佈又唔識
天水圍M線重組理想又講得出
仲要用68X同69X/265B嚟比;P

睇吓你啲舊post都知你咩程度 為開post而開post
所以大家唔使爭, 打和!

TR5774
 樓主| 258X 發表於 2020-12-2 13:48 | 顯示全部樓層
流星☆雨 發表於 2020-12-2 19:43 | 顯示全部樓層

10598C 發表於 2020-12-2 02:10
269B南行應該直接改跟264R行,天耀掃到嘉湖北上路出大欖
回程不變

如果搵埋269B改,我初步諗到就係將269B半分拆i.e. 南行分開269B(直達尖咀)同269X(經旺角),照顧返現有乘客需要
北行就合併一條269X 由紅磡尖咀掃到旺角亞皆老街,屈入佐敦內街時間換旺角走唔會太大問題

同埋成條線要睇下拉上天北去埋「濕地季節公園」,可能擺濕地公園路
趕客路上 理_得你