hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 天水圍來往九龍西路線重組
開啟左側

[問題] 天水圍來往九龍西路線重組

David_hk 發表於 2020-12-2 20:36 | 顯示全部樓層

流星☆雨 發表於 2020-12-2 19:43
如果搵埋269B改,我初步諗到就係將269B半分拆i.e. 南行分開269B(直達尖咀)同269X(經旺角),照顧返現有乘 ...

我對於咁樣改有樣擔憂
原因係有咗269X之後
必然會奪取69X旺角以南客源
咁69X班次理所當然會拉疏

現時晚繁68X/265B返大欖一向都供不應求
(仲要開唔足班次)

要靠69X打救
再拉疏69X真係不敢想像

要求天北擁有一條正常嘅長荔深線
Anonymous 發表於 2020-12-2 20:48 來自手機 | 顯示全部樓層
David_hk 發表於 2020-12-2 20:36
我對於咁樣改有樣擔憂
原因係有咗269X之後

如果真係搞到咁,縮69X去旺角咪得。前提係要接受到旺角18.4番天水圍
David_hk 發表於 2020-12-2 21:15 | 顯示全部樓層
Anonymous 發表於 2020-12-2 20:48
如果真係搞到咁,縮69X去旺角咪得。前提係要接受到旺角18.4番天水圍

縮69X去旺角無意義
1. 天南班大帝南行冇咗彌敦道直車可能會嘈到拆天
2. 旺角區總站選址?
(雖然我都想拆旺角__)
3. 班次一樣會減 對於晚繁長荔深->大欖都係負面影響

第三點處理得唔好,只會導致所有長荔深返元/天/北區嘅人都會反對

至於收費嗰度,
中郵至銘基書院呢幾個分站新增分段收費$15.1就已經解決到

(啱先有啲位唔記得編輯,唔好意思)

Anonymous 發表於 2020-12-2 21:41 來自手機 | 顯示全部樓層

David_hk 發表於 2020-12-2 21:15
縮69X去旺角無意義1. 天南班大帝南行冇咗彌敦道直車可能會嘈到拆天
2. 旺角區總站選址?
(拆旺角_屋)

所以我係唔會贊成連長深荔線都搞唔掂嘅情況下拆條油尖旺線出嚟。因為265B同69X嘅問題根本就唔係開條油尖旺線就搞掂咁簡單。

不過如果真係要做地圖黨玩到咁大嘅話,265B/69X可以2拆3。

265M同256B改由天恩開,經天瑞路,濕地公園路,天葵路同天華路(倒U型行法)直去大欖。咁做可以cover天北最多嘅地方。天恩搭起或者會慢左,但可以食曬最多天北嘅客源。

265B拆一條線,取名65X。由天中開,經原265B喺天華路以南嘅路線,269M同理。

69X只需改為天中開,同早繁抽原有1/5嘅班次開天瑞特班就可以解決天瑞冇頭位嘅問題
JC8385 發表於 2020-12-2 21:53 來自手機 | 顯示全部樓層
如果搵埋269B改,我初步諗到就係將269B半分拆i.e. 南行分開269B(直達尖咀)同269X(經旺角),照顧返現有乘 ...

其實我又覺得無謂燒埋269B
南行客無北行多係事實,但你改嘅選項又唔多
跟280X行又會慢咗,跟268X行又打返69X轉頭

北行就更加無謂,由其而家中郵炮台街都唔少人肯俾$18.4
掠水少咗事少,觀感差咗倒走埋尖沙咀客事大

做到嘅嘢唔多,首先令265B邊返條正常路線
要旺角特快,不如由69X天耀特開始入手出發好過
天空之神 發表於 2020-12-2 22:04 | 顯示全部樓層
側聞其實老九想開 269X 去天水圍北
不過最後點解無左下文就唔清楚啦

265B 當年招標係直出旺角,經尖沙咀去紅磡碼頭
相信都係價錢牌作怪
.
David_hk 發表於 2020-12-2 22:20 來自手機 | 顯示全部樓層

Anonymous 發表於 2020-12-2 21:41
所以我係唔會贊成連長深荔線都搞唔掂嘅情況下拆條油尖旺線出嚟。因為265B同69X嘅問題根本就唔係開條油尖 ...

「所以我係唔會贊成連長深荔線都搞唔掂嘅情況下拆條油尖旺線出嚟。因為265B同69X嘅問題根本就唔係開條油尖旺線就搞掂咁簡單。」
我而家都好認同呢點
始終長荔深喺兩繁嘅需求係大過油尖旺

大西北去長荔深係基本
但係天北連基本都做唔好 真係慘過食屎
---------
咁我都講下你套地圖黨玩法

天恩就算行倒U再喺天華路出
相信早繁20分鐘以內就去到朗天路 所以會快咗
事關而家早繁喺欣富閣上265B都要21-22分鐘先上到朗天路
(另外逸潭樓24-25分鐘;總站26-27分鐘)

但可以嘅話 長荔深嗰部份我會揀返我#16嗰套
一嚟天晴繼續比返天中嗰邊條長荔深線做係冇問題
二嚟天恩/濕地公園會更加快咁上到朗天路

但更重要係 唔需要牽涉到太多既得利益者
(總站好預時間/過去嘅習慣等等)

#16嘅建議嘅改動
只係將265B分站裡面嘅
天頌苑/天華村 同 翠湖居(東西行)
呢兩對分站嘅上車位置對調
同埋天北嘅上車位置做對調
至於天水圍3M同69X係完全唔需要做任何改動

同時改動後
亦多咗市中心總站同埋天悅村/頌棋閣呢對分站
新路線亦都做到天恩總站同濕地公園路嘅天葵路分站
整體嚟講 更加就腳
全部人樓下都可以有車上

唔知你會點睇?

流星☆雨 發表於 2020-12-2 23:40 | 顯示全部樓層
David_hk 發表於 2020-12-2 20:36
我對於咁樣改有樣擔憂
原因係有咗269X之後

如果天南寧願留住現有服務,269B/269X出城大可以分開行
269B直達尖咀,天富之後行返天瑞天耀,類似276A咁,不過改經屏欣苑上欖隧
269X直達旺角,天富之後跟A37經天慈走(天榮站項目落成之後可以因應客量同行人路網,考慮唔兜入天市)

但係抽得269B車,又唔想影響69X客量,咁269X回程點行就好尷尬
除非做到69X南行用彌敦道(又可以繼續做少數人要求既九龍流水)
北行就經海泓道、旺角道專做亞皆老街以北

咁亞皆老街以南就全數過戶269X
------
269X全程收費我會建議定$16.6 中間落墨,寧波街起分段$15.6
269B唔減
趕客路上 理_得你
10598C 發表於 2020-12-3 03:50 來自手機 | 顯示全部樓層

個人覺得269B北行不宜搞太多,一來渡船角有尾站客,呢班客倒走一係跌落$14.2/$15.5,一係直程落黨西一蚊都冇得賺,而且北行客量尚算係咁就有佢

至於南行天水圍改跟264R行完全只係廢物利用,盡做天水圍唔近黨鐵嘅地方

至於來往油麻地同旺角南,個人覺得直接另開一條天中 - 嘉湖北 - 天華路 - 天恩天澤天恆 - 濕地,之後直出大欖嘅巴士線仲好
PF2802 發表於 2020-12-3 09:38 | 顯示全部樓層

真心好希望大家等武肺確診數字回落之後
再重新認識269B

避黨鐵呢句嘢聽咗咁多年
其實已經唔適用

TR5774