hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 天水圍來往九龍西路線重組
開啟左側

[問題] 天水圍來往九龍西路線重組

PF2802 發表於 2020-12-3 09:39 | 顯示全部樓層

Anonymous 發表於 2020-12-2 21:41
所以我係唔會贊成連長深荔線都搞唔掂嘅情況下拆條油尖旺線出嚟。因為265B同69X嘅問題根本就唔係開條油尖 ...

全日30分鐘一班???
TR5774
Anonymous 發表於 2020-12-3 12:10 來自手機 | 顯示全部樓層
PF2802 發表於 2020-12-3 09:39
全日30分鐘一班???

所以咪話呢個只係地圖黨嘅玩法,實際上係實行唔到

但我最諗唔明嘅係點解慧景軒可以忍受269M去到天慈先上公路
David_hk 發表於 2020-12-3 12:31 來自手機 | 顯示全部樓層
Anonymous 發表於 2020-12-3 12:10

但我最諗唔明嘅係點解慧景軒可以忍受269M去到天慈先上 ...

啱啱再望多一陣
發現你呢個玩法最大問題其實唔係班次
係有啲位變咗完全冇車
例如天秀路同天榮路
荃葵線同長荔深線唔一定要有齊晒喺樓下
但最少都要有一條

但都要講下班次
天南同天北+濕地公園非繁做20冇乜問題
尤其69X而家都係20
所以69X跟69M咁拉長到天中都係有增無減

咁當然天北我都係prefer 265M繼續做天華路特快
新嘅長荔深線做濕地公園/惠景軒特快+比佢哋轉車
(喺九巴角度 又可以15.1掠水)

當然天中天晴嘉北天慈嗰度嘅班次會係問題
現階段唔覺得嗰邊非繁做到20
起碼需要等天榮站新盤落成
(甚至係海逸酒店被強行轉做住宅之後)
先去諗
Anonymous 發表於 2020-12-3 12:40 來自手機 | 顯示全部樓層

David_hk 發表於 2020-12-3 12:31
啱啱再望多一陣
發現你呢個玩法最大問題其實唔係班次
係有啲位變咗完全冇車

我唔prefer天秀路同天榮路有車嘅原因,係因為天水圍真係一個圍,好似265M好極都仲係有慧景軒cover唔到,變左要碌269M。所以用倒U型行法嘅話,會cover到最多嘅地方。想坐嘅可以根據ETA行去較前嘅站,想快嘅都可根據ETA行去較後嘅站,咁樣就可以兼顧到最多嘅客。

不過諗深一層,如果慧景軒同天恆邨嘅居民接受到嘅話,唔行濕地公園路轉行天秀路會仲好,個圈細啲咪可以加快車程
David_hk 發表於 2020-12-3 12:55 來自手機 | 顯示全部樓層
Anonymous 發表於 2020-12-3 12:40
我唔prefer天秀路同天榮路有車嘅原因,係因為天水圍真係一個圍,好似265M好極都仲係有慧景軒cover唔到,變 ...

要留意 慧景軒嗰個位其實有先天問題
就係天葵路南行就得李兆基書院一個站位
所以如果按你咁玩
沒錯 搭到返嚟落車係方便咗好多
但要出城其實係更加唔方便

距離慧景軒最近嘅分站有兩個
一個係天秀路天一商城分站
另一個係濕地公園路嘅天葵路分站

但你個玩法冇包括到呢兩個站位
所以對佢哋嚟講 係好壞參半
————

又或者咁
新長荔深線出城就直接由濕地公園路直出
但入城就玩倒U
停天華路美湖居 天晴 慧景軒
放棄停天葵路

似乎更加符合到慧景軒需要?
至於115區就喺慧景軒落車行過對面返屋企

10598C 發表於 2020-12-3 13:36 來自手機 | 顯示全部樓層
David_hk 發表於 2020-12-3 12:55
要留意 慧景軒嗰個位其實有先天問題
就係天葵路南行就得李兆基書院一個站位
所以如果按你咁玩

其實要睇下濕地公園路近Wetland Season Park 2期5座外,即慧景軒一座對面,有無辦法起一個巴士站

有的話會方便唔少,無的話Wetland Season Park啲人要習慣行到天晴搭車,或者部分天水圍巴士線要改經濕地公園路 “天葵路” 分站

譬如269M個人建議改濕地公園路西行 “天葵路” 站泊街,荔景方向經濕地公園、逸潭樓、逸洋樓後返回原線;
回程過嘉湖北後直上慧景軒(Wetland Season Park乘客可於此站落車),之後經濕地公園、逸潭樓、逸洋樓,
過逸洋樓後不停站直去總站清客(經天秀路、天葵路、天華路、濕地公園路);
同時縮短至荔景北,換57M上祖堯

遲下可能係F版出一個建議,整合對濕地季節公園入伙之後嘅交通安排建議
paul2357paul 發表於 2020-12-3 14:01 | 顯示全部樓層

Anonymous 發表於 2020-12-3 12:10

但我最諗唔明嘅係點解慧景軒可以忍受269M去到天慈先上 ...

269M好慢咩?
天富輕鐵站計起265M與269M時間上唔爭太遠。
David_hk 發表於 2020-12-3 14:38 來自手機 | 顯示全部樓層
paul2357paul 發表於 2020-12-3 14:01
269M好慢咩?
天富輕鐵站計起265M與269M時間上唔爭太遠。

建議你唔好攞非繁嗰數字去睇早繁

269A比269M可以節省5分鐘,
除非啱啱送269A車尾,否則朝早根本唔會搭269M。
(仲未計天福路倒塞+要同天南車爭路入朗天路)

再者,有得揀的話,用1-2分鍾就直出朗天路遠比行嘉北/天慈優勢
PF2802 發表於 2020-12-3 15:12 | 顯示全部樓層
David_hk 發表於 2020-12-3 14:38
建議你唔好攞非繁嗰數字去睇早繁

269A比269M可以節省5分鐘,

完全唔覺有5分鐘試過無數次喺逸洋樓等車
269A會跟住269M埋站
隨後幾站唔少人都會專登等269A
結果就造成差唔多時間離開天水圍
如果下繁
專登等265M直頭搵笨實添
TR5774
David_hk 發表於 2020-12-3 16:39 來自手機 | 顯示全部樓層

PF2802 發表於 2020-12-3 15:12
完全唔覺有5分鐘試過無數次喺逸洋樓等車
269A會跟住269M埋站
隨後幾站唔少人都會專登等269A

其實269A/M嗰5分鐘差距
係我係喺早繁搭265B得出嚟嘅結果

265B由天恆總站去到天華路同天葵路嘅十字路口交界所需時間:
17-18分鐘
攞中間位 即係17.5分鐘

265B由十字路口到景湖居所需時間:
4分鐘

但由天恆總站至朗天路嘅total時間係27分鐘
所以經天慈嘅時間就係
27-17.5-4=5.5分鐘

考慮到嘉北直去朗天路都要半分鐘
所以早繁經天慈嘅差距 理論上就係要多額外5分鐘

對於閣下所講嘅情況
反映到係因為269A同269M之間嘅差距拉近咗
所以出嚟嘅實際結果<5分鐘