hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 天水圍來往九龍西路線重組
開啟左側

[問題] 天水圍來往九龍西路線重組

NA4179x賢 發表於 2020-12-3 18:34 | 顯示全部樓層

69X同265B客源真係同一堆人 ?
213D 發表於 2020-12-3 19:01 來自手機 | 顯示全部樓層
paul2357paul 發表於 2020-12-3 14:01
269M好慢咩?
天富輕鐵站計起265M與269M時間上唔爭太遠。

269M 繁忙時間真係好慢,行得天耀或天慈就起碼3個字先上到公路,265M 係好快,係難上D啫,天富開10分鐘都上到公路,始終269M行東部係少D輕鐵燈,但係站多左就慢左。

作為一個天水圍(北)人,我覺得265B主要係衰係四點:
       1. 天水圍條世界級走線
       2. 出九龍行荔枝角道
       3. 返天水圍行新填地街
       4. 比元朗線貴(元朗車轉M只需$14.2)
第3點就冇得拗,道路設計問題
第4點執行有難度,始終「有加無減」機制存在
第2點對要去黃金,太子同旺角地鐵站既人會慘D,不過有68X撐住,而且行荔枝角道令去旺角同大角咀個班客快左,問題唔算大
反而第1點就真係可以討論,濕地公園新樓即將入伙,係重組嘅好時機,最好拖埋69X一齊,個人認為咁樣最好:
       1. 265B由天恩或天富開,跟276B行,過天恆跟967繁時路線,係橋底轉入天華路,左轉入嘉湖山莊然後跟原有路線出九龍
       2. 69X延長去市中心,同69M一齊行,過左大欖隧道就跟268X
咁樣做可以吸收所有大區嘅乘客,又唔需要好似276A 276B開線嘅時侯係天恆迫,至於幾個細區例如翠湖居同天晴邨,撘鐵時間同方便性都好低,可以嘗試用69M改行翠湖居同加班取代,始終三條M線客量都高,上水人又鍾意用佢地出入荃灣葵涌,加班都無妨,不過呢個計劃都有D問題既:
       1. 要加好多車(For 69X 同三條M線加班)
       2. 天水圍仍然係一線走天涯
       3. 價錢仍然比元朗線貴,趕走好多唔趕時間既客去轉車,M線負荷就重左
       4. 天富天恩客要無論搭邊條都要兜,結果又係落左M線轉車或者K76同鐵
始終天水圍北巴士總站空間好有限,而且兩條線都好多車,唔可以好似當年276B咁共用車坑,而967同69C個D走線又做唔晒最大既兩區(天耀邨 + 天慈邨),折衷之下,我認為咁樣已經係最好。
 樓主| 258X 發表於 2020-12-3 19:21 | 顯示全部樓層
Anonymous 發表於 2020-12-3 19:29 來自手機 | 顯示全部樓層

258X 發表於 2020-12-3 19:21
所以咁265X應該總站擺香港濕地公園,經天澤,天秀路,天葵路,天華路直出,欖隧提供回贈轉乘。同時69X總站 ...

如果真係咁做,不如拎啲車嚟加密265M同268X好過啦
JC8385 發表於 2020-12-3 19:36 來自手機 | 顯示全部樓層
David_hk 發表於 2020-12-3 16:39
其實269A/M嗰5分鐘差距
係我係喺早繁搭265B得出嚟嘅結果

經天慈最慘係支輕鐵燈
跟正K73後面你仲大鑊
David_hk 發表於 2020-12-3 19:57 | 顯示全部樓層
213D 發表於 2020-12-3 19:01
269M 繁忙時間真係好慢,行得天耀或天慈就起碼3個字先上到公路,265M 係好快,係難上D啫,天富開10分鐘都 ...

呢套方案雖然廣受共識
但一直以嚟就係受到翠湖居/天頌/天華/天瑞反對,
而且超過10年都係膠著狀態(我前面#16有提及)
既然已經膠著咗超過10年
就證明呢個方向唔係最好
咁點解要繼續向呢個方向發展?

喺天榮路同屯碼嘅例子可以睇到,
並非一定要有荃葵線途徑佢哋嘅樓下
但最少都會有條長荔深線作為代替,
唔會樓下完全冇車搭。

另外即使呢部分地方嘅樓下冇荃葵線,
但總會喺附近嘅合理步行距離裡面,
例如天瑞總站/天華路咁,
唔想行嘅話可以照樣搭長荔深線轉車,
價錢問題可以買月票。

濕地公園嗰情況都類似,
112區可以去天恆搭265M
115區可以去天一商城搭269A/269M

當然我唔反對修改269M路線以覆蓋濕地公園,
多條荃葵線固然係好事
但始終265B/269M點都要行天慈,
極其量只係個可以接受嘅做法,但唔完美。

我嘅睇法係,
點解唔直接開新長荔深線 去比濕地公園直出轉車站?
講緊嘅係112區唔使5分鐘,而115區用1-2分鐘就可以直出朗天路起飛。
既然係可以用5分鐘以內嘅方法,就冇必要去揀15分鐘嘅方法去轉車站。

上至運輸署同九巴,
下至喺呢度討論緊嘅一部分人,
成日強調轉車大法好 同 善用轉車站嘅原則,
因為可以用最快方法到達目的地,
仲有人喺其他地方度話265M「特快轉車無敵」,
而家就有方法比到濕地公園佢哋喇。

額外開新長荔深線,
又解決到天北搭265B車程冗長問題,
又唔需要搞到天頌/天華/翠湖樓下冇車搭,
又解決到晚繁長荔深-大欖-元/天/北區唔夠車嘅問題。

唯一嘅擔憂,就係睇九巴肯唔肯擺資源去做,
但而家係成個濕地公園路係冇任何九巴全日線去大欖,
要一條九巴全日線去大欖並唔過份,
而且仲要係新區,即使投放新資源都係理所當然,
再加埋「特快轉車無敵」原則,
以及成個天北-長荔深市場,
絕對可取。

以上。

要求天北擁有一條正常嘅長荔深線
RV9019_276 發表於 2020-12-3 21:01 來自手機 | 顯示全部樓層

搞咁多不如將69X cut剩兩味,非繁幫其他線加車仲好啦
PF2802 發表於 2020-12-3 21:42 來自手機 | 顯示全部樓層
JC8385 發表於 2020-12-3 19:36
經天慈最慘係支輕鐵燈
跟正K73後面你仲大鑊

未試過會唔讓九巴先上前
fleetline 發表於 2020-12-3 22:35 | 顯示全部樓層
David_hk 發表於 2020-12-3 19:57
呢套方案雖然廣受共識
但一直以嚟就係受到翠湖居/天頌/天華/天瑞反對,
而且超過10年都係膠著狀態(我前面 ...

唔贊成天水圍去長荔深要3條線,
開新線但繼續要行晒成條長沙灣道,
估計新増客源唔會多,
到時班次隨時變成30分鐘一班,
咁做不但不能吸客, 反而變左趕客.

如果有新資源, 不如開條線去直到旺角的線,
再同265B整合天水圍區走線,
做到效果應該會更好.

儲錢
David_hk 發表於 2020-12-4 00:25 來自手機 | 顯示全部樓層

fleetline 發表於 2020-12-3 22:35
唔贊成天水圍去長荔深要3條線,
開新線但繼續要行晒成條長沙灣道,
估計新増客源唔會多,

「濕地公園-深水埗唔會有太多客源」
雖然呢點係未知之數
但可以肯定嘅係
淨做旺角油麻地只會更加少人過長荔深+旺角

到時就真係30分鐘一班喇

長荔深+太子旺角對於大西北嚟講係一個兩繁高需求
同非繁都有唔少需求嘅地方
而且比起轉268X,一程車同樣具吸引力,
尤其非繁對於車程時間冇咁大要求。

再加上,
天北唔同天南,
嗰爛鬼鐵路站唔係喺樓下咁就腳,
唔係行幾分鐘就去到,
而係要用幾分鐘行去同埋等接駁車,
再去搭十幾分鐘嘅接駁車先到黨鐵站,
所以我唔認為天北嗰條線會好似69X咁頹廢,
因為鐵搭對天北根本就唔方便同唔就腳,
如果唔係因為265B區內走線咁奇特,
條爛鐵根本冇位入。

而且,我嘅著眼點係將流失咗去爛鐵嘅天北-長荔深客拉返上地面

出城車程講緊早繁由25-27分鐘變成大約10-12分鐘,

比265B用少一半時間,
非繁直頭唔使10分鐘,
吸引力自然提升唔少。

最後,旺角特快有排都未輪到天水圍。
42A>屯門>>>>>>天水圍
大致上係咁

要求天北擁有一條正常嘅長荔深線