hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 天水圍來往九龍西路線重組
開啟左側

[問題] 天水圍來往九龍西路線重組

PF2802 發表於 2020-12-4 12:53 | 顯示全部樓層

258X 發表於 2020-12-4 11:19
967金鐘止步,天北逆向走綫,點同969比

個問題咪就係點解咁多年都金鐘止步囉

點樣逆向走綫法呀
276B夠逆向啦咪一樣快過276A上公路
TR5774
David_hk 發表於 2020-12-4 13:25 來自手機 | 顯示全部樓層
PF2802 發表於 2020-12-4 12:47
that is the point
以城記當年嘅做事方式, why not both?

我又唔係咁睇
大西北去西九長嘅需求>過海當中又以長荔深+旺角佔最多比例

屯門區長荔深線大把地方都有,
而且每條路線就正正常常。
但過海線就得兩條。
而元朗大馬路嘅68X喺未分拆之前嘅非繁班次亦都密過968。

再講,
967因為去唔到灣仔銅鑼灣,
完美避開非繁最有需求嘅地方,
但深水步同旺角喺非繁反而有唔錯需求,

所以搞長荔深+旺角係可以交出唔錯嘅成績。

David_hk 發表於 2020-12-4 13:52 | 顯示全部樓層
流星☆雨 發表於 2020-12-4 12:43
再睇多次,如果用轉乘萬能理論去睇
板友你#16提到個方案係唔差

與其止步深水埗,我傾向去埋太子旺角執多一堆非繁客。理由大家都知就不再賛述。

同埋我亦唔建議喺其他線度抽車,
尤其係265B,
理由係過去20年間,
除咗天北,都可以話係265B主要客源,而呢班主要客源對265B嘅支持度係相當高企,
無理由因為天北需要一條正常長荔深線,
而要呢部份265B嘅主要客源付出代價,
當然我亦都唔想天北被冠上「搶人嘢」嘅標籤。

另外前面有講過,因為多咗市中心同天華路分站,
265B會令天中一帶主要客源更加就腳,
而且佢哋亦可以揀位坐,
都有利主要客源提升265B嘅支持度。
加上日後天中一帶亦有潛在新客源,
亦因此我認為265B班次係大致維持到。

當然,咁唔代表天北唔需要一條正常嘅長荔深線,
因為265B確確實實係親手將唔少天北人倒落黨鐵。

評分

參與人數 1HugeC +10 收起 理由
258X + 10 英雄所見略同

查看全部評分

要求天北擁有一條正常嘅長荔深線
b123as 發表於 2020-12-4 14:01 來自手機 | 顯示全部樓層

天空之神 發表於 2020-12-4 12:13
好過中環碼頭就算啦
我慘得過天慈連 967 都唔到

967 賣點好似係唔經天慈,天慈繁忙時間先有A、P車經。

金鐘不延長去銅鑼灣,除左冇位擺車,應該係城記貪金鐘回車快同埋少左銅鑼灣灣仔塞車位,用少唔少資源,睇下之後城記肯唔肯開多幾班967X回程方便銅鑼灣客返天北⋯
PF2802 發表於 2020-12-4 14:02 | 顯示全部樓層
David_hk 發表於 2020-12-4 13:25
我又唔係咁睇
大西北去西九嘅需求>過海

屯門過海線得兩條? 全日線都唔止啦
人哋有本事一邨一線 天水圍有冇本事?

再講 成日吹到265M上天
非繁同紅日咪又係疏車
我就真係睇唔到呢一刻天北有幾好生意

講到尾其實就係人口結構問題
至於天北有咩問題我諗大家都清楚
廢事講到咁白

同意長荔深旺係可以搞到成績嘅
但唔係單靠天北囉
TR5774
David_hk 發表於 2020-12-4 14:04 | 顯示全部樓層
PF2802 發表於 2020-12-4 14:02

我focus咗喺九巴全日過海線 唔好意思
PF2802 發表於 2020-12-4 14:10 | 顯示全部樓層

b123as 發表於 2020-12-4 14:01
967 賣點好似係唔經天慈,天慈繁忙時間先有A、P車經。

金鐘不延長去銅鑼灣,除左冇位擺車,應該係城記貪 ...

930X延長一樣要更多資源

有生意有肉食實做
冇生意就麻煩轉乘
所以其實事實擺哂喺眼前
冇得唔承認

當然我都希望新樓入伙會有新嘢睇吓

TR5774
David_hk 發表於 2020-12-4 14:17 | 顯示全部樓層
PF2802 發表於 2020-12-4 14:02

未試過你又先入為主覺得唔得?
天北需要一個機會同時間證明
如果試過都係唔得咁就真係冇得反駁

的確講人口結構一定係天南優勝
平均每5個人有3個係天南,
呢點我知道
但你啲有冇諗過落地底同搭巴士嘅比例?

已經有媒體指出你哋天南同樣都係靠鐵路為主,
加埋69M/X都係曾經以「一村一線」嘅姿態去為你哋天南服務,
我唔想同你哋天南人嘈,
但唔該你哋天南好好反思下當年黨西開通之後做咗啲乜,
你哋自己無端端玩自爆,又冇做好自己本分,但又要喺度阻住人爭取長荔線。
你哋塊面就嚟挖爛晒㗎喇。

PF2802 發表於 2020-12-4 14:43 | 顯示全部樓層
David_hk 發表於 2020-12-4 14:17
未試過你又先入為主覺得唔得?
天北需要一個機會同時間證明
如果試過都係唔得咁就真係冇得反駁

試?點試?天北啱啱入伙呀?定係天北公屋變咗中產區?
咁多年都唔試而家先試?
你估而家試食大會?咩叫試過唔得?
265M唔係一個機會?唔夠時間證明?
點解265M非繁仲係咁疏車?
點解拆線嘅係68X唔係265B?
69MX曾經一邨一線咁又點?
代表你哋天北而家有本事一邨一線?

我唔知你哋天北點樣睇得出我係天南
不過我都好想知道你哋天北人係咩媒體見到指出天南鐵路為主
亦都好想知道當年西鐵通車我哋天南人做咗啲咩

同埋講埋咩叫自爆同冇做好本份
唔介意不如講清楚啲 我真係理解唔到
可能你哋天北為九巴付出好多而我唔知道啦

點解天北唔反思吓點解咁多年都冇265X嘅出現?

TR5774
David_hk 發表於 2020-12-4 15:39 | 顯示全部樓層

PF2802 發表於 2020-12-4 14:43
試?點試?天北啱啱入伙呀?定係天北公屋變咗中產區?
咁多年都唔試而家先試?
你估而家試食大會?咩叫試過唔得? ...

其實你係咪嬲緊當年3M重組搞到你哋?係嘅話,你不如直接講出嚟

評分

參與人數 1HugeC +1 收起 理由
258X + 1 給你一個like

查看全部評分