hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 天水圍來往九龍西路線重組
開啟左側

[問題] 天水圍來往九龍西路線重組

樓主| 258X 發表於 2020-12-4 15:46 | 顯示全部樓層

PF2802 發表於 2020-12-4 16:46 | 顯示全部樓層
David_hk 發表於 2020-12-4 15:39
其實你係咪嬲緊當年3M重組搞到你哋?係嘅話,你不如直接講出嚟

係咪因為你答唔到我問題所以先九唔答八?
重組後天南69M除咗延長仲有乜改變?有幾"搞到"?
天慈已習慣被遺忘所以唔提

我淨係睇到你忍咗十幾年先得條養極唔肥嘅265M直出公路所以好嬲
TR5774
PF2802 發表於 2020-12-4 16:49 | 顯示全部樓層
258X 發表於 2020-12-4 15:46
我想講公屋區先會多人搭巴士,睇下安達臣VS馬鞍山77區就知。我就覺得九巴係時候攞紅土多餘資源比天水圍, ...

安達臣同馬鞍山77區最近嘅鐵路車站分別要行幾耐?

我所想指出天北公屋群, 所謂人口結構問題同搭咩車無關
TR5774
David_hk 發表於 2020-12-4 16:53 來自手機 | 顯示全部樓層

PF2802 發表於 2020-12-4 16:46
係咪因為你答唔到我問題所以先九唔答八?
重組後天南69M除咗延長仲有乜改變?有幾"搞到"?
天慈已習慣被遺忘 ...

唔係啊因為想等你冷靜返先再講
你問嘅嘢我一係就前面講過
再唔係就可以上網搵到嘅

覺得冇必要答你咁解

你講得好啱啊
我好嬲265M養唔肥啊
因為265M只係比條69M密多少少
激死我喇
要求天北擁有一條正常嘅長荔深線
PF2802 發表於 2020-12-4 16:57 | 顯示全部樓層
David_hk 發表於 2020-12-4 16:53
唔係啊因為想等你冷靜返先再講
你問嘅嘢我一係就前面講過
再唔係就可以上網搵到嘅

笑咗, 我而家好冷靜喇你可以指教我未
天北十幾年都得唔到條265X或者正常嘅長荔深線到底點解
當年拆68X唔拆265B又係點解
最想知都係天南喺西鐵通車時做過啲咩令你咁嬲
我上網搵唔到喎, 你幫唔幫到手?

我唔介意69M唔夠265M密呀
天南又唔係得69M
同埋又唔係我咁厚面皮想要條265X

TR5774
David_hk 發表於 2020-12-4 17:23 | 顯示全部樓層
PF2802 發表於 2020-12-4 16:57
笑咗, 我而家好冷靜喇你可以指教我未
天北十幾年都得唔到條265X或者正常嘅長荔深線到底點解
當年拆68X唔 ...

梗係可以啦

1.
發展時間唔同
呢個喺當年3M重組嗰陣係由運輸署親自講出口
你哋天南比天北早10年就發展好
你哋嘅bargaining power又比較高
做晒主導

2.
當年拆得成68X係因為人哋非繁5分鐘一班
冇得相提並論喇
265B以天中嘉北天慈為主導可以做到15分鐘已經好勁

3.
梗係幫到你喇
當年269B早繁4分鐘一班
有西鐵之後就慢慢變成而家咁

好喇
我真心嬲嘅係你哋作為全天水圍裡面最有本事嗰班
但結果係以前密車嘅69M/69X/269B全部變成疏車

你既然有時間有精力
就盡你嘅能力幫手叫班天南街坊多啲支持巴士啦
PF2802 發表於 2020-12-4 17:49 | 顯示全部樓層

1. 天南bargaining power點會好啲呀?
你講到西鐵喺天南咁有地位, 巴士可以bargain啲乜?

2. 咁你係咪即係間接承認單靠天南或天北客量不足以支持第二條直出欖隧嘅新線?

3. 而家天北最密嗰條係咩線?
269B天北特車生意如何?

其實你鐘意將南北分到咁細
咁天南盛變衰關你咩事
有本事可以全部天慈路出城
如果真係咁多生意
九巴都唔理你哋 我替你唔抵呀
TR5774
fleetline 發表於 2020-12-4 18:12 | 顯示全部樓層
David_hk 發表於 2020-12-4 00:25
「濕地公園-深水埗唔會有太多客源」
雖然呢點係未知之數
但可以肯定嘅係

如果定線定得好,
其實可以做到天北去長深荔快左,
又可以做到旺角以南地區,
想法大約如下;

265B 改為天水圍市中心<->旺角柏景灣
先經天榮路, 右轉天瑞路, 右轉濕地公路路, 右轉天葵路,
右轉天龍路, 左轉天城路, 經天祥路上公路, 九龍段不變.

再開多一條線265X, 由天恆<->西九龍站
先經天瑞路, 左轉天榮路, 右轉天城路, 經天福路上公路,
九龍段跟268X走.

如果咁做, 除左天慈, 其他原有265B服務地區都可以繼續坐265B,
除左天華及翠湖, 其他地方坐265B都會比現時快.

天慈雖然冇左條長深荔線, 但變左有條線去到旺角以南,
佢地去長深荔亦可以選擇69X再行多幾步返去,
所以佢地未必反對.

而咁做法變左天南到天北都可以享有旺角快線,
天北去長深荔又快左,
吸引到乘客比起只顧天北去長深荔特快明顯更多.

至於青衣山去旺角特快, 而家早繁已有43C和242X, 當然仍有服務提升空間.
屯門去旺角特快已有63X, 暫時唔見得比天水圍更有需要.

儲錢
kwn1029 發表於 2020-12-4 18:13 | 顯示全部樓層
Anonymous 發表於 2020-12-1 22:13
都話開油尖旺特快嘅首要條件係有一條長深荔線,點解講極都冇人明?265B係天水圍段嘅走線出問題,但拆線拉得 ...

如果69X拉入天頌苑, 比 265B 飛走天頌+行返天華路會唔會好D? (之前打錯做 265M, sorry)
請時刻保持感恩及包容的心
David_hk 發表於 2020-12-4 18:13 來自手機 | 顯示全部樓層

PF2802 發表於 2020-12-4 17:49
1. 天南bargaining power點會好啲呀?
你講到西鐵喺天南咁有地位, 巴士可以bargain啲乜?

其實我認為你都有答案,唔需要格硬問我。

將交通南北分開係為各自著想咋,

我哋北邊覺得車程慢,
而你哋南邊又唔想冇位坐同上唔到車。

如果話對方冇情緒/不滿,
咁一定就假㗎喇,
但可以嘅話,
點解唔諗啲辦法等大家可以雙贏?

今次呢個建議,
我係抱著「完全唔使干涉你哋天南」作為出發點

你可以覺得天北冇本事
睇死我哋
唔緊要

但有咩可能真係話割開兩邊㗎?
大家都係圍城人
點解唔係要團結啲
而係要分化

唔好再晒大家時間喇,
對成個天水圍係冇幫助㗎。