hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 天水圍來往九龍西路線重組
開啟左側

[問題] 天水圍來往九龍西路線重組

HJ8388-S7 發表於 2020-12-4 18:28 來自手機 | 顯示全部樓層

265B 天水圍又兜 九龍又行荔枝角道
有咁多天北人仲肯搭佢真係賺咗喇

265B 基本上去到天華都落咗大部分
就係因為佢兜到天北人寧願265M轉或者去黨鐵都唔要搭265B

另外,265M客量真係好差咩?
平日非繁20分鐘一架,多數都坐晒大部分位,
比起其他開10分鐘一架坐得一半好似分別唔大,
大家唔係期望非繁都要頂晒閘下話?
HJ8388-S7 發表於 2020-12-4 18:35 來自手機 | 顯示全部樓層
同埋拉埋 269B 落水就唔好喇,我真心覺得呢一年 269B 非繁係多返客,有次下晝2點搭出尖沙咀都坐淨十個單丁位度。

但朝早客量仍然難睇
 樓主| 258X 發表於 2020-12-4 18:41 | 顯示全部樓層
HJ8388-S7 發表於 2020-12-4 18:47 來自手機 | 顯示全部樓層

258X 發表於 2020-12-4 18:41
所以我先話天北有潛質做一條直出九西線所以我認為舊265B應該係天華路交界附近總站,只服務天南同天華路

...

但如果天水圍拆3條長荔旺線我又真係唔太睇好嘅
我覺得 265B 同 69X 搞好分工
再整條旺角特快 天北掃落天南已經好好 始終明顯268X愈嚟愈多人搭 成日非繁喺元朗都已經坐滿甚至企人
不過有萬能轉車站(九巴角度) 我唔會期望再點加大量資源
佢唔好搞條265M,唔好再減班已經湯雞還神
10598C 發表於 2020-12-4 18:54 來自手機 | 顯示全部樓層
HJ8388-S7 發表於 2020-12-4 18:28
265B 天水圍又兜 九龍又行荔枝角道
有咁多天北人仲肯搭佢真係賺咗喇

最主要係,265B再拆係咪有足夠客源,有保留
而且班次應該會好難睇

有新資源倒不如開一條半全日油旺線,擴大版圖,好過固步自封,淨係停留於深長荔線
 樓主| 258X 發表於 2020-12-4 19:17 | 顯示全部樓層
David_hk 發表於 2020-12-4 19:23 | 顯示全部樓層

10598C 發表於 2020-12-4 18:54
而且班次應該會好難睇

客源問題其實唔需要太擔心
第一,265B非繁表現冇大家諗到咁差,
假日直頭可以企人,非繁都可以差唔多坐滿。
第二,未來天中會有新增人口
第三,265B改跟舊269M走線,依然可以覆蓋到天富天悅,

所以實際踢咗出去嘅客源,就只有天恩天恆天澤天逸俊宏軒(加半邊天富)。

當然最最最重要嘅係,
呢個建議唔係要分拆265B,
只係要265B集中做返主要客源。

非主要客源嘅天北就交比新路線做,
而且新路線同69X/265B性質相近,
都係做齊公屋同私樓,
加埋要兼顧濕地公園/慧景軒轉車需要(尤其係968/978),
而我所建議嘅新路線係會做齊晒長荔深旺油佐,
某程度上亦會減少大欖轉268X嘅意欲,
因此我個人對於班次較為樂觀。

要求天北擁有一條正常嘅長荔深線
Anonymous 發表於 2020-12-4 19:26 來自手機 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2020-12-4 18:54
而且班次應該會好難睇

有268X+269B喺度,你想拆條油尖旺特快都幾難

268X多客搭嘅時段其實好密,而269X分分鐘只係做到一半班次,到頭來都係見車就上再轉車。其次真係做天北特快嘅話又同265M互搶客源,倒不如再加密265M好過
PF2802 發表於 2020-12-4 20:17 來自手機 | 顯示全部樓層
David_hk 發表於 2020-12-4 18:13
其實我認為你都有答案,唔需要格硬問我。

將交通南北分開係為各自著想咋,

所以我嘅立場係重組69X/265B
但應該東西分好似276AB咁
至於第3條全日線基本上冇可能
肯定撐唔到
除非大家一齊30分鐘一班
JC8385 發表於 2020-12-4 20:24 | 顯示全部樓層

HJ8388-S7 發表於 2020-12-4 18:47
但如果天水圍拆3條長荔旺線我又真係唔太睇好嘅
我覺得 265B 同 69X 搞好分工
再整條旺角特快 天北掃落天 ...

格硬拆三條線最後只會攬炒
執正條265B令佢變返條正常路線
拉長69X少少令佢開得返正常班次
做到呢兩件事已經功德無量