hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 經元朗路線新增替代路線
開啟左側

[其他] 經元朗路線新增替代路線

EX-TL 發表於 2020-12-6 00:54 | 顯示全部樓層

天空之神 發表於 2020-12-6 00:38
咁應該圓洲角 同 太平總站都唔應該有巴士兜?
73B 唔應該出現?

唔係魚蛋論, 你係咪搞錯咗!

S5路落車來回要過馬路, 同我建議有一程唔駛過馬路, 其實係方便咗, 但你要將要過行人天橋講成極不方便到不能接受地埗, 只係你一面之詞, 沒有代表性.

仲有喎, 你嘅反對係將小眾(搭巴士入S5路)利益凌駕喺全區市民日日夜夜大塞車, 需知道當幾條巴士路線唔需要再來回駛過由新田公路同大欖隧道入Yoho Town嘅出口前面, 其實已經係改善, 程度上有幾大唔作研究, 但喺有另一種可行建議讓乘客去到醫院之下, 你係想巴士非停S5路不可, 繼續由得博愛交匯處交通冇改善, 咁我唔知邊個先係魚蛋論, 喺你心目中其他區可以塞車, 點解元朗博愛塞車就唔得!
teddybus 發表於 2020-12-6 05:07 來自手機 | 顯示全部樓層
天空之神 發表於 2020-12-6 00:38
咁應該圓洲角 同 太平總站都唔應該有巴士兜?
73B 唔應該出現?

板友可能愛上推輪椅
想推多幾百米,推埋上天橋
paul2357paul 發表於 2020-12-6 05:40 | 顯示全部樓層
EX-TL 發表於 2020-12-6 00:11
......仲有, 唔好成日諗到去醫院唔係跛就係癱, 如果係頭暈 流血不止嘅, 你仲會搭巴士去求診, 就算唔call白車都搭的士啦, 去得醫院一係做醫護, 一係覆診 檢驗 探病, 如果過條天橋都唔得, 我相信嗰個人未行出自己條村搵車搭已經升左天

元朗區人口係全港當中最年輕, 理論上更能夠接受步行, 市區人口老化, 醫院附近交通配套冇咁完善, 都未至於話接受唔到過行人天橋去醫院, 都已經唔講好多醫院入面唔同座數之間要行超長走廊同天橋.

同樣道理,亦可apply落朗善邨居民與青公搭車既關係上。增加出面青公對外南下巴士線途經,
有助朗善邨居民減少流失在其他交通工具或者行老遠出入元朗市。

可惜九公識鬼諗呢類野?
遠少少有新地私樓就連268M都夾硬開,
而朗善邨就在九公眼中就當冇或者當佢地係超人,
由得佢地慢慢行路穿過迴旋處吹多D西北風。

paul2357paul 發表於 2020-12-6 05:56 | 顯示全部樓層

EX-TL 發表於 2020-12-5 19:18
唔兜入S5路博愛個個都識講, 然後出現兩派人, 支持唔兜vs繼續兜方便病人, 但講左六板講得出行人天橋嘅得一個板友, 是此板經常出現的情形, 板友冇對準矛頭, 永遠流於巴士應該點唔應該點, 好少會就實際情況討論.: ?& E: R' ]# |! X

回到行人天橋呢個point, 自從元朗排水繞道完工, 楊屋村巴士站行人天橋應該有足夠條件更新, 不止方便附近出入人士, 更應該加強行人天橋配套設施, 最簡單就係加設升降機及上蓋, 進行現代化改建.
1 Y! [" i; V& C' K2 O
建議東行在排水繞道上加設楊屋村巴士站, 取代S5路博愛醫院巴士站.
5 w0 z3 w! P: `/ F( R6 T
天橋走線方面, 在楊屋村巴士站以西進行重建, 即接近博愛醫院一邊, 但為免東成里及其未來住屋的居民出入不便, 除了樓梯級及增設升降機, 青公東行線需要保留行人斜道, 由新橋面一直延伸至東成里巴士站, 減少市民日曬雨淋.6 f& j- G, z/ S
1 \2 b5 }' ~  K. d2 N. S
當新天橋啓用後, 舊天橋位置應進行改善行人路工程, 把近楊屋村車路的一段高低不一的行人路和單車徑變成平路.8 a! |# X5 x' O4 W$ e; L

巴士方面, 除非小商新村居民有訴求, 可保留54全日繞經S5路, 否則應該撤走所有路線繞經S5路, 乘客利用楊屋村來回程巴士站代替出入博愛醫院.; O* ?8 e2 C, U
' {" L) a6 `, g' J5 W
博愛醫院我未去過, 未知近排水繞道一邊有沒有出入口, 但從加設楊屋村東行巴士站, 重建及改善行人天橋, 現有天橋下方行人路改善工種, 再到博愛醫院近排水繞道出入口問題, 其實可以睇成是一項工程, 除了方便附近居民及醫院出入人士, 美化市容, 更有助減輕博愛交匯處擠塞, 減少巴士數目途經繁忙路段, 但這不是一般市民可以左右嘅層面, 必須推上議會討論才行, 惟涉及多個政府部門, 交通機構, 或許鄉事派也牽涉到, 要改造有一定難度, 即使成事亦需要時間.

九龍醫院都做到靠哂出面亞皆老街既巴士站出入,
雖然都要行段斜路但總算唔駛搞到有路線特登兜入去。

點解對住博愛醫院就唔可以做類似既野,
係都要搞到有堆巴士線特登兜小商路咁核突?

兒童醫院仲極品,出面條海濱路唔駛改善站位。
teddybus 發表於 2020-12-6 06:01 來自手機 | 顯示全部樓層

朗善邨又話要兜要兜,博愛醫院就話唔應該兜,有趣有趣
paul2357paul 發表於 2020-12-6 06:20 | 顯示全部樓層
teddybus 發表於 2020-12-6 05:07
板友可能愛上推輪椅

伊利沙伯醫院主要都係靠出面條加士居道出入,
仲為212換30X及6F提供左理論。

既然要堆巴士線特登兜小商路停站都只係做到博愛醫院路口直達,
果個巴士站點解唔索性改在青公?

如果博愛醫院與朗善邨位置對調,
九公對堆巴士線既處理應該會有大不同,部分巴士線特登兜小商路停站既行為應該會絕跡,
早知政府唔好咁好人,朗善邨變對著元朗公路既屋邨,
博愛醫院變靠著蠔殼山,
九公應該會知錯。
teddybus 發表於 2020-12-6 07:14 來自手機 | 顯示全部樓層

paul2357paul 發表於 2020-12-6 06:20
伊利沙伯醫院主要都係靠出面條加士居道出入,
仲為212換30X及6F提供左理論。

伊院因為有衛理道,有203C
正如唔會搵268系968系兜博愛一樣

都唔知朗善邨有咩咁特別
成日話要搵巴士兜入去
唔通你住嗰度?
Tummy 發表於 2020-12-6 08:18 | 顯示全部樓層
teddybus 發表於 2020-12-6 07:14
伊院因為有衛理道,有203C
正如唔會搵268系968系兜博愛一樣

就係因為佢唔係住嗰度 所以先會咁講囉
呢度啲版友出名在於唔係住嗰度 但又要搞嗰度啲服務
Tobychow : 大窩口巴士服務全葵青最差
EX-TL 發表於 2020-12-6 10:46 | 顯示全部樓層
teddybus 發表於 2020-12-6 05:07
板友可能愛上推輪椅

輪椅人士覆診book非車很普遍, 市區如是, 鄉郊村路冇巴士入到去, 唔book定非車, 坐的士或揸車出入, 住得郊區係預咗, 況且真係睇唔到行行人天橋遠得過條又彎又斜凹凹凸凸嘅S5路幾多.
kiwai 發表於 2020-12-6 17:22 | 顯示全部樓層

EX-TL 發表於 2020-12-6 10:46
況且真係睇唔到行行人天橋遠得過條又彎又斜凹凹凸凸嘅S5路幾多.

根據google map
S5路巴士站去博愛正門50米左右
楊屋村巴士站去博愛正門500米左右
路程只係差十倍, 對於正常人黎講唔係差好多
但對於行動不便的人士來說, 就係一段不少的距離