hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 【經驗分享】市區綫PIDS更新
開啟左側

【經驗分享】市區綫PIDS更新

rickywk 發表於 2020-12-14 11:39 | 顯示全部樓層

DIH 發表於 2020-12-8 13:09
作為乘客,我唔介意佢提供的資訊少或設計簡單,但唔該要user-friendly及用得其所。

有時唔係色彩鮮艷花枝 ...

其實由day 1轉LCD mon已經有人講過,月台太光,甚至半露天,應該用黑底淺色字方便乘客,當然黨鐵唔會聽入耳

之於IKK train路線圖,確實同長春老翻車比係唔夠sharp,IKKd圖似一幅720P圖夾硬upscale,長春老翻就原圖直出

樓主| s20131417 發表於 2020-12-14 17:43 來自手機 | 顯示全部樓層
rickywk 發表於 2020-12-14 11:39
其實由day 1轉LCD mon已經有人講過,月台太光,甚至半露天,應該用黑底淺色字方便乘客,當然黨鐵唔會聽入 ...

另一個分別在於「請在這邊落車」隻綠色
IKK嗰隻係淺色,但係TML-C嗰隻係深好多…
Ricky403 發表於 2020-12-15 18:01 來自手機 | 顯示全部樓層
HV9990 發表於 2020-12-14 01:32
其實冇心做咪冇心做囉,唔使寫咁多嘢嚟兜既
大把公司過咗全盛期啦,好似城新咁,點解人哋出到嚟就好好睇 ...

龜記面皮厚,沿路選擇少,唔驚被客X
大把香港人插完都係要照搭

而且紐約地鐵嗰種一成不變咪更加無心
你估鐵路2.0願景唔駛洗錢咩
而家頂多係做野唔啱心意,可以插龜記唔聽民意,但插佢冇心做就無道理啦
Ricky403 發表於 2020-12-15 18:05 來自手機 | 顯示全部樓層

DIH 發表於 2020-12-12 11:53
呢個post撩起我的興趣,尋日特登記低鑽石山站觀塘線月台顯示屏位置,觀察結果按地理位置表示如下:

東行

間距唔平均可能同電線喉管佈置有關
呢啲野平時唔會有人主動講,知咗亦無乜用
當然設計係應該容許遠距離都接收到資訊,只不過designer應該都係跟一個benchmark去做,而個benchmark未必好合理
利申:非行內人
HU6455 發表於 2020-12-15 20:00 來自手機 | 顯示全部樓層
Ricky403 發表於 2020-12-15 18:01

甘不如朋友你講下龜記邊啲野系可以證明比大家佢系好有心做, 係世界級鐵路, 設計唔係求求其其?
HU6455 發表於 2020-12-15 20:04 來自手機 | 顯示全部樓層
Ricky403 發表於 2020-12-15 18:05
間距唔平均可能同電線喉管佈置有關
呢啲野平時唔會有人主動講,知咗亦無乜用
當然設計係應該容許遠距離都 ...

可能? 呢啲你系麻木支持所假設推論既野? 定系事實? 如果系你單方面憑空想像, 甘講都無意思!
HV9990 發表於 2020-12-16 02:00 | 顯示全部樓層

呢啲咪一鐵獨大既惡果

所以党鐵塊面皮先可以同閣下一樣咁厚囉

所謂鐵路2.0只係一個名sell自己做咗幾多嘢啫
根本PIDS嗰啲都夠期要換架啦
洗錢?啲錢又邊度嚟?咪又係乘客個袋度嚟
加次價都喺返晒度啦,今年加唔到仲可以累積添
其實你一早爆響口佢係唔憂做啦,唔憂做仲駛乜「用心聽用心做」?

KCRC . Keep Moving
koneotis 發表於 2020-12-16 02:11 | 顯示全部樓層
而且紐約地鐵嗰種一成不變咪更加無心你估鐵路2.0願景唔駛洗錢咩

最慘係紐約地鐵新版指示仲好過龜龜呢
雖然R211仲未實際行,但個mock-up已經大大抛離香港

連美國人都整得好過龜龜,真係一大恥辱,唔好覺得人地真係一成不變...
如果一間公司剩係識抱殘守缺,卻唔知道連一向睇唔起既地方都整到專業既display,咁難怪會比人插到飛起

https://www.youtube.com/watch?v= ... hamLocalProductions

koneotis 發表於 2020-12-16 12:18 | 顯示全部樓層
Ricky403 發表於 2020-12-9 16:11
搞咗,可能衰過以前
唔搞,又被人話一成不變
過咗全盛期,當然做乜都差

搞咗可能衰過以前,豈不是港鐵自身問題嗎?
而家就真係搞咗仲衰過以前LED display

甚至比起紅磡站以前塊黑底LCD更差
tomtom2015 發表於 2020-12-16 22:04 | 顯示全部樓層

各位版友成日拎日本呢D神枱級既鐵路公司黎同港鐵比,我驚愈比愈比下去

不過,個人唔怪港鐵做唔到日本果種美感與實用既設計出黎,因為呢個似乎關乎個地方既情況同文化,香港係乜都要最低成本最快做野,好聽叫「高效率」(唔好聽叫孤寒,但又要大件夾抵食)、「睇得明咪得囉」、社會冇果種「文化底蘊」,又點會有呢個成果出黎。

至於講咩「鐵路2.0」,我諗都係做返一間「合格、正常」鐵路公司應該做既野,版友同我都明白差過港鐵既鐵路公司大有人在,只係笑佢成日衝出黎話自己「世界級」,但好多時好多野都九唔搭八,根本平平無奇稱唔上世界級。真係用心做既鐵路公司如台灣高鐵、JR東日本、東京metro等,先唔會成日出黎話自己「世界級」吧。

評分

參與人數 1HugeC +3 收起 理由
koneotis + 3 精闢見解

查看全部評分