hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 【經驗分享】市區綫PIDS更新
開啟左側

【經驗分享】市區綫PIDS更新

HU6455 發表於 2020-12-17 10:50 來自手機 | 顯示全部樓層

tomtom2015 發表於 2020-12-16 22:04
各位版友成日拎日本呢D神枱級既鐵路公司黎同港鐵比,我驚愈比愈比下去

不過,個人唔怪港鐵做唔到日本果 ...

其實我已經冇用日本神枱級既公司做比較,而係用大部份人睇吾起既大陸地鐵做比較
Ricky403 發表於 2020-12-17 16:33 來自手機 | 顯示全部樓層
koneotis 發表於 2020-12-16 02:11
最慘係紐約地鐵新版指示仲好過龜龜呢
雖然R211仲未實際行,但個mock-up已經大大抛離香港

Comment已經有人話根本係日貨...
你嘅講法搞到我仲以為美國嗰邊有啲新意
開頭我已經講咗龜記無可能喺細節位抄日本
世界級鐵路都要面㗎
Ricky403 發表於 2020-12-17 16:53 來自手機 | 顯示全部樓層
HV9990 發表於 2020-12-16 02:00
呢啲咪一鐵獨大既惡果

所以党鐵塊面皮先可以同閣下一樣咁厚囉

首先個人想糾正一下部分觀念
鐵路業務出現壟斷唔係壞事,問題只係而家政府部門無做好監管,龜記入面又有分ex-m ex-k,所以紅磡站先搞到一鑊粥
鐵路呢個行業入場成本極其巨大,根本無可能充分競爭,寡頭只會好似因航咁大食細,因為price interdependent限制收入,細間嘅最後畀人食埋

日本有咁多私鐵,其實只不過係歷史演變嘅結果
二十世紀明治維新,國力巔峰,起咗一大堆鐵路出黎,近年又有地產,咪支撐到咁多間公司
香港唔好話鐵路總長度,淨係可用地都唔知有冇大東京嘅十分一,幾間鐵路公司唔合併爭飯食咪一齊內卷

日式PIDS唔配日式月台日式大堂,配龜式月台龜式大堂唔會覺得唔一致好奇怪?
定係要龜記唔止換日式PIDS,將月台裝修做日式好似馬路咁嘅月台同指示先滿足到你地嘅慾望?
不過大家叫得龜記「黨鐵」,即係各位眼中龜記係姓黨,咁用日式風格唔驚畀人話精日對黨唔忠誠咩
所以咁多位日鐵迷慳番啖氣,唔好咁多幻想啦,反正香港都玩完,不如搬去東京順番條氣
koneotis 發表於 2020-12-17 17:34 | 顯示全部樓層

Ricky403 發表於 2020-12-17 16:53
鐵路業務出現壟斷唔係壞事,問題只係而家政府部門無做好監管,龜記入面又有 ...

做人視野唔好咁窄,世界除咗日本仲有好多地方有唔錯既display,不妨參考下以下post睇多少少啦

https://ice2006.pixnet.net/blog/post/45041127

koneotis 發表於 2020-12-17 17:38 | 顯示全部樓層
Ricky403 發表於 2020-12-17 16:33
Comment已經有人話根本係日貨...
你嘅講法搞到我仲以為美國嗰邊有啲新意
開頭我已經講咗龜記無可能喺細節 ...

所以你覺得成套野都係日本人自己整?

美國人自己都有落功夫customize,配合紐約地鐵黑底Helvetica style,再加上日本無既巴士轉乘資訊
加上日本大部分新車都仲係2塊獨立LCD
紐約呢套系統分分鐘比起日本國內更加詳細

另外呢,人地月台顯示屏都有LCD
呢個應該唔係日貨吧
https://www.masstransitmag.com/t ... pecific-information

koneotis 發表於 2020-12-17 17:55 | 顯示全部樓層
Ricky403 發表於 2020-12-17 16:53
鐵路業務出現壟斷唔係壞事,問題只係而家政府部門無做好監管,龜記入面又有 ...

隨便google下已經可以揾到好多西方國家LCD display
有一d都好唔錯,唔係得日本先做到

關鍵係要突顯重點資訊,同埋清晰地顯示資料
比少少例子你睇下人地啦

倫敦
https://londonist.com/london/transport/new-tube-trains

巴黎
http://europe-train-lab.com/www/portfolio/europe/france/train/paris/mp05.html

三藩市
https://www.youtube.com/watch?v=QQgEY82ltbs&feature=emb_logo&ab_channel=BARTnewsfeed

呢度每一個display都唔係日本style,各自亦有優缺,但全部都唔係直接將自己原有閃燈圖copy上去,而係用心地將更多資訊放上LCD

HU6455 發表於 2020-12-17 21:08 | 顯示全部樓層

koneotis 發表於 2020-12-17 17:55
隨便google下已經可以揾到好多西方國家LCD display
有一d都好唔錯,唔係得日本先做到

算吧啦, 呢位朋友幫MTR幫到咁出面, 仲講得出話"世界級鐵路,設計都唔係求求其其" , 我地講咩都無用, 你講D咩合理既野都好, 佢都會幫MTR打完場
HU6455 發表於 2020-12-26 23:01 | 顯示全部樓層

分享一下深圳地鐵既PIDS更新

1.jpg 2.jpg 3.jpg

車廂擁擠度顯示功能,設置在站臺電視屏畫面的正下方,擁擠度動畫小人的數量和顔色代表每節車廂即時的擁擠情況,紅色代表非常擁擠、黃色代表一般擁擠、綠色代表寬鬆,小人的數量的多少也可反映車廂內的擁擠程度。

babytsui 發表於 2020-12-28 11:50 | 顯示全部樓層
HU6455 發表於 2020-12-26 23:01
車廂擁擠度顯示功能,設置在站臺電視屏畫面的正下方,擁擠度動畫小人的數量和顔色代表每節車廂即時的擁擠 ...

擠擁 / 擠迫, 唔好用"擁擠"呢啲蝗字
eternalflame 發表於 2020-12-28 14:52 | 顯示全部樓層

中國各城市地鐵PIDS格式都係大同小異,但字太細遠睇會難辨認
例如車箱擠迫度顯示可以簡化做類似電池電量咁顯示
離遠睇都好容易察覺得到