hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 嶼巴 37、城巴龍運 A 線、E 線、S 線臨時調整班次 ...
開啟左側

[臨時改動] 嶼巴 37、城巴龍運 A 線、E 線、S 線臨時調整班次

GU9338 發表於 2020-12-13 19:23 來自手機 | 顯示全部樓層

Hanover 發表於 2020-12-13 19:02
真係諗唔明做乜E22要減到15-30一班
頭幾班入去AWE開10分鐘一班都已經要企
出城1600打後開始收工開15分鐘 ...

夜晚十一點幾又係放工高峰期
而家 A E 都減到恐怖級數
機鐵開緊 12 分可以講聲多謝
Chnnr 發表於 2020-12-13 19:26 | 顯示全部樓層
Hanover 發表於 2020-12-13 19:02
真係諗唔明做乜E22要減到15-30一班
頭幾班入去AWE開10分鐘一班都已經要企
出城1600打後開始收工開15分鐘 ...

佢要自掘墳墓都無辦法而家晚晚都起動九龍東, E22 除左朝早入機場有優勢之外, 都所剩無幾
開埋呢啲班次同叫人搭地鐵無咩分別
住觀塘山既仲好, E32 轉 290/A, 眼不見為淨, 等得車黎未必有位坐仲要兜歌和老街加樂富, 塞埋牛池灣
隔離龍仔 E 線朝早機場試過開 40/45 分班, 比人插到上天花板都收左手
睇怕城巴都係要比人插一獲先...
下下都疫情疫情, 機場返工只係少左班做客運既人, 貨運而家 peak 緊, 呢啲時間要做爛市, 無計

Hanover 發表於 2020-12-13 19:32 | 顯示全部樓層
Chnnr 發表於 2020-12-13 19:26
佢要自掘墳墓都無辦法而家晚晚都起動九龍東, E22 除左朝早入機場有優勢之外, 都所剩無幾
開埋呢啲班次同 ...

起動九龍東戈度其真呢排都好在好多
某有紀律既人士長企觀塘道交通都好左D
佢呢個玩法係咪覺得所有機場人都係番Office Hour?
KE7066 發表於 2020-12-13 19:40 | 顯示全部樓層

THomas20010808 發表於 2020-12-13 01:45
唔係話減班唔得,但係可唔可以唔好咁核突,E22 16:35-17:22 博覽館開23/24分鐘一班 E23系25分鐘一班  A21 4 ...

1635-1722 開 23/24 分
即係中間一係開 1658 一係 1659
1658 去到巴士站咪得,有幾難預
其他兩條只係唔好記,基本上寫曬出黎實知開幾點

E22 啲 15-20 同 20-25 就真係難預啦,時段又長冇方法計
Chnnr 發表於 2020-12-13 20:01 | 顯示全部樓層
Hanover 發表於 2020-12-13 19:32
起動九龍東戈度其真呢排都好在好多
某有紀律既人士長企觀塘道交通都好左D
佢呢個玩法係咪覺得所有機場人 ...

又或者真係焗你坐貴車, 照個咁靚既時間表咁睇,放工以到國泰城為準既時間應該係1642 (E22)
1658 (E22A)
1707 (E22)
1720 (E22C)
1728 (E22A)
1730 (E22)
1745 (E22)
1748 (E22P)
1751 (E22X)
1758 (E22A)
1800 (E22)
1815 (E22)
1818 (E22P)
1820 (E22C)
1823 (E22X)
1828 (E22A)
1830 (E22)
1845 (E22)
1858 (E22A)
1900 (E22)
之後應該暫時過左貨運區 shift / 寫字樓既人潮
**以上時間只係憑返左咁多年機場推斷, 走車唔好罵我....
3AD170 發表於 2020-12-13 20:03 來自手機 | 顯示全部樓層
自從新巴 2X 朝早減到 10 分一班之後就無日準時,如果真係靠佢個 apps 嚟預時間等車就死得人多喇
Hanover 發表於 2020-12-13 20:12 | 顯示全部樓層

Chnnr 發表於 2020-12-13 20:01
又或者真係焗你坐貴車, 照個咁靚既時間表咁睇,放工以到國泰城為準既時間應該係1642 (E22)
1658 (E22A)
170 ...

可惜既係AAT係上唔到22P同X…
TuNg''=) 發表於 2020-12-14 07:26 來自手機 | 顯示全部樓層
E22 7點前後到彩虹17分一班 排到入邨
岩岩11C跟尾 飛站 有1客被飛
呢個站上車開始要企 之後都有人選擇唔上
黃大仙有客上表示邊班都要企
宏業樓頂閘 但假頂 有人唔行入去 我諗可以上多8個左右
我打完上邊果句到浸大有幾個行入左 但門口果班唔郁
師傅有開廣播好多次 冇人理

樂富九龍塘考慮下仲等唔等
可能多班都上唔到車
GU9338 發表於 2020-12-14 07:34 來自手機 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2020-12-12 23:00
新城肯學九巴咁保存實力長遠係乘客得益。

今朝 E22 已經爆獲
乘客得益?定係 0066 得益呀

另外今朝 S56 兩部車都過晒鐘
最繁忙時段得 38 分一轉真係停多盞燈都唔掂
有一部仲要壞 ETA
慢慢食西北風等車啦
kitarolo 發表於 2020-12-14 10:08 | 顯示全部樓層

GU9338 發表於 2020-12-14 07:34
另外今朝 S56 兩部車都過晒鐘
最繁忙時段得 38 分一轉真係停多盞燈都唔掂

40分鐘一轉時段都唔見得寬裕
呢類短途、非公路或市區線過鐘
實際上都好常見,不過以前機場A線
暢旺,攝一兩轉穩定班次成本低。

所以前面仲話S56需用
3部車已經唔需要討論落去
運吉係批咗19/20分鐘嘅班次
無批准用最少車嚟行或者所謂
調整不預先通知嘅免責條款

而家更難以無車/車長做理由