hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) [建議] 269M 重整服務 / 簡化服務
開啟左側

[建議] 269M 重整服務 / 簡化服務

樓主| 天空之神 發表於 2020-12-10 02:14 | 顯示全部樓層

gu9434@24 發表於 2020-12-9 22:09
下繁單靠69M/265M/269P 唔知眾安街仲上唔上到車呢?

咁改同時得罪哂 荃灣上祖堯同天中客 利害利害

其實 269P 真係唔算好客,至少嘉湖北以北既唔會賣賬

荃灣上祖堯一係小巴一係30
荃灣返天中仲有69M
.
流星☆雨 發表於 2020-12-10 02:22 | 顯示全部樓層
天空之神 發表於 2020-12-9 22:06
一炮過覆

其實68E 268M 同 269M 分開去 葵涌 青衣 荃灣 個人唔反對

可以將上繁269M改做濕地公園路直出+直達葵芳葵興
不過做到咁,唔爭在上繁直接抽正線資源做掠水生意,總站擺到去深長荔收貴少少,又做到個別板友一直要求既深長荔
趕客路上 理_得你
gu9434@24 發表於 2020-12-10 20:41 | 顯示全部樓層
天空之神 發表於 2020-12-10 02:14
其實 269P 真係唔算好客,至少嘉湖北以北既唔會賣賬

問題係眾安街/荃鐵上祖堯變真空 唔係綠小/30可以解決的

而且269M有能力大窩口站坐滿 貿貿然抽走會好大阻力

現家269M下繁有固定私祖堯既班次 可以試行直落葵芳 可以善用私牌資源載客加試水溫
AVBWU291 發表於 2020-12-11 09:09 | 顯示全部樓層

其實而家269M下繁係頂哂閘,荃景圍天橋要靠廿分班嘅P嚟救。九巴欖隧返天慈至嘉湖北得265B同269M/P,其實係唔夠,仲要265B都自身難保。

反而上繁成條269M斬咗佢都得,反正而家269M同269A成日打孖埋天晴至景湖,天慈又有69P坐。上繁只保留祖堯開出班次,其餘慳返嚟嘅車加落269A 69P同265M好過
將軍澳係收視保證🫡 I mean 討論
andy92 發表於 2020-12-11 09:35 | 顯示全部樓層
AVBWU291 發表於 2020-12-11 09:09
其實而家269M下繁係頂哂閘,荃景圍天橋要靠廿分班嘅P嚟救。九巴欖隧返天慈至嘉湖北得265B同269M/P,其實係 ...

上繁荔景站/祖堯客點算,葵涌道加個 30/46X BBI ?
PF2802 發表於 2020-12-11 12:17 | 顯示全部樓層
天空之神 發表於 2020-12-7 22:43
聰明既板友,你懂的目標係寫得好清楚:慳車

直接比最少既資源祖堯 - 欖隧 - 天慈 /嘉湖北 /WSP

要慳車索性成條線收皮啦
TR5774
Snoopy@FB8617 發表於 2020-12-11 12:56 | 顯示全部樓層

天空之神 發表於 2020-12-9 22:06
一炮過覆

其實68E 268M 同 269M 分開去 葵涌 青衣 荃灣 個人唔反對

269M要用11米車既問題非繁無影響
上下繁谷多D班次落269A/269P已經搞掂
由幾年前14-15年話要大執3M線既時候已經講緊
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
AVBWU291 發表於 2020-12-11 17:37 | 顯示全部樓層
andy92 發表於 2020-12-11 09:35
上繁荔景站/祖堯客點算,葵涌道加個 30/46X BBI ?

係,再唔係就269A一半班次拉上山
將軍澳係收視保證🫡 I mean 討論
 樓主| 天空之神 發表於 2020-12-11 21:01 | 顯示全部樓層
PF2802 發表於 2020-12-11 12:17
要慳車索性成條線收皮啦

其實我相信好多人都會想3M 變 2M
當年直頭想265M 269M 合併

但獨市位既人出聲都好難解決

咁你覺得可以點攪?定單純減班處理?
呢幾年老九陰D 陰D 好多線都減到30
.
 樓主| 天空之神 發表於 2020-12-11 21:04 | 顯示全部樓層

Snoopy@FB8617 發表於 2020-12-11 12:56
269M要用11米車既問題非繁無影響
上下繁谷多D班次落269A/269P已經搞掂
由幾年前14-15年話要大執3M線既時 ...

其實下繁269P 自從269M 用到11/12 米車後變得無咁大作用
如果郁唔到269M
我寧願cut 269P,分返比其他線好過

天水圍既定線根本同269M/265M 完全重疊
去天水圍北個個上哂265M 根本無人想特登等佢
.