hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴建議拉直 W3 大埔走線及全日經百和路 ...
開啟左側

[路線計劃/RPP] 九巴建議拉直 W3 大埔走線及全日經百和路

S3bl430 發表於 2020-12-9 20:53 來自手機 | 顯示全部樓層

聯和墟要線還是讓270D全日/自己開一條南九龍線吧,我想如果俾條70比聯和墟,居民都唔想坐啦

屯馬線全通後,你慌九巴無資源開發粉嶺北咪......
至於W3,我會覺得經百和路和大埔太和路後的路線定位更清晰,就係一條延長左去西九龍的沙田市中心直通大埔北區線
iseen 發表於 2020-12-9 21:34 | 顯示全部樓層
S3bl430 發表於 2020-12-9 12:53
聯和墟要線還是讓270D全日/自己開一條南九龍線吧,我想如果俾條70比聯和墟,居民都唔想坐啦

屯馬線全通後 ...

正確, W3 跟本就係一條 沙田 - 西九線 + 新東區內線。
如果上水北、聯和墟北要條南九龍線,最好都係另外比條線好過。

所以咪就就係話北區點行都無所謂,最好個頭拉到去聯和墟,做多些少北區 - 埔中  / 沙中客
Oliver_ME16 發表於 2020-12-9 21:53 | 顯示全部樓層
iseen 發表於 2020-12-9 21:34
正確, W3 跟本就係一條 沙田 - 西九線 + 新東區內線。
如果上水北、聯和墟北要條南九龍線,最好都係另外 ...

W3西九-廣福(包括轉車入大埔市中心)先係最大客源
不過北區點改都唔太影響倒呢班客
我...
S3bl430 發表於 2020-12-9 22:04 | 顯示全部樓層

Oliver_ME16 發表於 2020-12-9 21:53
W3西九-廣福(包括轉車入大埔市中心)先係最大客源
不過北區點改都唔太影響倒呢班客
...

我覺得改左好過無改,至於百和路/大埔加既站都係唔近地鐵, 話唔埋如果W3肯加青沙轉乘優惠的話, 以後仍然有機會升到20分鐘
今次加站,大埔才是最大贏家, W3方便程度即時提升

如果我係九巴, W3我會延長至尖東+大埔繞經大埔中心總站,
我諗依條尖西特快返大埔會令W3重要性大幅上升,兩繁客量無憂
當然,如果有人堅持W線一定要以高鐵站為高鐵站,我會建議W3改編號為70,
滿足有人想70復活的想法

錯字連篇
JX9097 發表於 2020-12-9 22:14 | 顯示全部樓層
S3bl430 發表於 2020-12-9 22:04
我覺得改左好過無改,至於百和路/大埔加既站都係唔近地鐵, 話唔埋如果W3肯加青沙轉乘優惠的話, 以後仍然有 ...

W線喺運吉角度應該都只可以留喺高鐵站
至於延長,運吉批嘅機會亦唔大
(即係變相少咗W線數目)

P.S. W1真係蝕得太甘,完全冇辦法救
S3bl430 發表於 2020-12-9 22:24 | 顯示全部樓層
JX9097 發表於 2020-12-9 22:14

某程度上W2停佐敦已經打破你這個想法
(即W2不是純綷的高鐵接駁線)

W3如何延長的話,只要高鐵站為尾站,
我個人仍會覺得佢係高鐵接駁線
錯字連篇
JX9097 發表於 2020-12-9 22:25 | 顯示全部樓層

S3bl430 發表於 2020-12-9 22:24
某程度上W2停佐敦已經打破你這個想法

W2停佐敦冇問題㗎
正如依家W3停粉嶺南,大埔同沙火一樣
只係總站要維持喺高鐵站啫,兩者冇衝突
ryandroid 發表於 2020-12-9 22:55 來自手機 | 顯示全部樓層
S3bl430 發表於 2020-12-9 20:53

屯馬線全通後 ...

度度都資源不足㗎啦
屯馬綫通車會多幾時部車?
九巴都可以唔買新車
可以等歐盟三期啲車自然淘汰
佢有心做一早發展北區
有心做270D可以一早買定車加多一兩班同做晚繁
978A 使等今年先有得有一班晚繁咁大把?

連最基本978系/279系/278X都一直唔願搞重組
由得啲路綫繼續重疊
依家講非繁全日啊
大埔人口密集過北區都係得271,72X經獅隧全日
272E 去長荔深同272X 去大角咀旺角都係兩繁ja
271X 油尖都係得晚繁
270D 有兩繁同直去旺角尖咀都偷笑啦
仲期望北區有2條全日綫經長荔深?

學埋啲區議員以為天降資源先可以搞好巴士服務
只可以講太天真
有車都加去270B 做15分鐘以下班次啦
粉北上水北一直都被打壓唔睇好
有W3 全日經已經還神
仲要嫌三嫌四旨意270D 全日
十年後粉嶺北新市鎮有人住就或者有可能嘅
你等到就等囉
我真係唔想等完又等
十年又十年咁等
iseen 發表於 2020-12-9 23:01 | 顯示全部樓層
JX9097 發表於 2020-12-9 14:14

可惜公路一出就係西九站,無地方可以比W3去兜。
南行可能可以學280X 咁加個西隧站。(停奧運可惜路面設計問題,兜得濟)

如果可以比W3 擺中港碼頭已經好得多

htpxcw 發表於 2020-12-9 23:18 | 顯示全部樓層

iseen 發表於 2020-12-9 14:53
百和路要轉車不如坐270B 青沙轉車 或者 270A 轉車 好過? 行新運路只會唔湯唔水,無客但又要時間行。而W3係 ...

行新運路目的都係上水特快
如果唔郁得73B又要行百和路嘅話

可以係祥華總站,轉落百和路,華慧園後上水做尾站,咁樣應該最好
對粉南來講,已經有73/73A入大埔,條W3就算行上水出都無可厚非,至於沙田,對於北區只係bonus,反而大埔去沙田呢個真係有唔少需求