hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 探討大埔墟 - 大埔工業村服務 (72A/73/74K/75K/小巴26) ...
開啟左側

探討大埔墟 - 大埔工業村服務 (72A/73/74K/75K/小巴26)

樓主| iseen 發表於 2020-12-13 12:30 | 顯示全部樓層

currypig 發表於 2020-12-13 02:43
72A 要駁鐵,唔一定要兜新達,
出到汀角路/大埔太和路,佢可以唔轉左,直行兜個太和圈
一樣可以駁鐵,類 ...

兜太和圈其實都可以,不過個問題係明顯會做唔到埔中班客 (兜埋太和先去到埔中南)

至於Oliver 個 post, 佢每個例子 factor 位係唔同,其實好難直接同大富街行出去汀角路比,今晚再詳細咁答。
不過簡單講既係,大富街比曬26小巴真心無問題
EX-TL 發表於 2020-12-13 13:17 來自手機 | 顯示全部樓層
iseen 發表於 2020-12-13 12:30
兜太和圈其實都可以,不過個問題係明顯會做唔到埔中班客 (兜埋太和先去到埔中南)

至於Oliver 個 post,  ...

問題係, 工業邨唔止大富街, 仲有好多條街好多間廠, 26係行大貴街 大昌街, 大喜街 大景街 大順街行出去, 唔係大富街行出汀角路嘅距離咁短, 亦唔係話返工嘅四肢健全就一定要咁行法.

大埔新市鎮唔係得超級城 大埔墟, 仲有好多屋邨屋苑, 比如話安慈路巴士站服務埋太和邨, 大元邨對面係富亨邨, 大元邨同超級城中間有大埔中心隔開左, 如果工業邨又行, 屋企附近又要行, 或者要轉車, 係唔方便, 雖然現在有呢種地方, 但改到幾乎所有地方(除左大中 大埔墟同埋工業邨出入必經的富善之外)都要行, 而且益晒小巴, 咁樣講唔通.
Oliver_ME16 發表於 2020-12-13 14:36 | 顯示全部樓層
YY487 發表於 2020-12-13 11:03
船灣去工業邨返工, 就算 75K 停下坑, 班友咪一樣焗搭
但船灣出城快咗, 船灣絕對有so
最多咪早繁入大尾篤 ...

如果係咁,就要考慮72K重生並食埋72A/C諗諗做唔做倒全日線,最好可以打走埋20M離開埔中巴總
不過我仍然覺得75P有拓展服務既空間
我...
YY487 發表於 2020-12-13 16:21 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
Oliver_ME16 發表於 2020-12-13 16:38 | 顯示全部樓層
YY487 發表於 2020-12-13 16:21
72K 我覺得唔會有得做
而家啲工廠都開始變 office
再加上啲工廠請唔到人都會開廠車

72K單獨做就梗係唔夠客喇,但連埋鳳園就唔同講法,
學你話齋汀角路沿線人口有加冇減,如果食埋72A出廣福道/大中一帶加轉乘唔一定係死梗,
加上75K直出,做晒大半個工業村起碼兩繁一定爆瀉

而74系黎講,74F一樣有加班既空間,特別下繁可以整一兩班出觀塘既班次
我...
Oliver_ME16 發表於 2020-12-13 16:45 | 顯示全部樓層
iseen 發表於 2020-12-13 12:30

至於Oliver 個 post,  ...

其實我建議你搞清楚你D字眼定義先.

大埔中心就大埔中心,
大埔墟就大埔墟,一田(吉之島)就一田(吉之島)

邊度叫埔中南?
我...
 樓主| iseen 發表於 2020-12-13 22:51 | 顯示全部樓層

Oliver_ME16 發表於 2020-12-13 08:45
其實我建議你搞清楚你D字眼定義先.

大埔中心就大埔中心,

要再define 得好少少就應該係 大埔市中心南 (汀角路、南運路、大埔太和路包住既地方既南部,即係昌運 及 超級城A/B/C/D 區)一田會太窄definition, 通常會講似係 C區 only.

BTW, 埔中 係可以指 大埔中心總站 同大埔中心 (商場)
 樓主| iseen 發表於 2020-12-13 22:54 | 顯示全部樓層
EX-TL 發表於 2020-12-13 05:17
問題係, 工業邨唔止大富街, 仲有好多條街好多間廠, 26係行大貴街 大昌街, 大喜街 大景街 大順街行出去,  ...

問題係少客,唔值得成車八成既汀角路人入去陪兜,寧願72A 半個鐘一班 執 26 小巴食唔曬都已經夠。
 樓主| iseen 發表於 2020-12-13 23:13 | 顯示全部樓層
Oliver_ME16 發表於 2020-12-13 08:38
72K單獨做就梗係唔夠客喇,但連埋鳳園就唔同講法,
學你話齋汀角路沿線人口有加冇減,如果食埋72A出廣福道/大 ...

鳳園真心算啦,已經比20 M/P 食曬,點加區內巴士落去都只會落得同 82B 一樣下場地無客。
72A 縮短做 72K 唔係唔得,但個問題係城河東 - 大埔一段客都唔係少,以全日平均計,會多過大埔工業村。變轉車係會倒站客落鐵,但做唔好大埔工業村D客會倒落26 小巴,小巴做唔曬就自然會焗搭 74/5K 同 72A

Oliver_ME16 發表於 2020-12-13 23:54 | 顯示全部樓層

iseen 發表於 2020-12-13 23:13
鳳園真心算啦,已經比20 M/P 食曬,點加區內巴士落去都只會落得同 82B 一樣下場地無客。
72A 縮短做 72K  ...

其實你成段就係你覺得冇客,所以不如比小巴做晒,係咪?
你成日用google maps大法去玩大埔區本身死唔晒既巴士服務,
最慘餅又冇做大,車又慳唔倒,仲要倒客比小巴,
小巴公司係咪同你有親?定係你根本開小巴公司?
我...