hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 探討大埔墟 - 大埔工業村服務 (72A/73/74K/75K/小巴26) ...
開啟左側

探討大埔墟 - 大埔工業村服務 (72A/73/74K/75K/小巴26)

Oliver_ME16 發表於 2020-12-13 23:56 | 顯示全部樓層

iseen 發表於 2020-12-13 22:51
要再define 得好少少就應該係 大埔市中心南 (汀角路、南運路、大埔太和路包住既地方既南部,即係昌運 及  ...

其實聽你咁講,就已經知到你根本只係透過google maps去理解大埔區既巴士線同出行需要,
不如你放過大埔喇,好嗎?
我...
 樓主| iseen 發表於 2020-12-14 00:31 | 顯示全部樓層
Oliver_ME16 發表於 2020-12-13 15:56
其實聽你咁講,就已經知到你根本只係透過google maps去理解大埔區既巴士線同出行需要,
不如你放過大埔喇,好 ...

唔係,有幾位版友兼朋友識得我,知道我住左係大埔起碼有成十年。
我自己有搭開汀角路同埔公線,就係知道邊度唔多客同埋不合理D慢。
我無搞過大埔特快四寶同271就係我知道全日走線問題不大,可能就只係早繁派車安排可以細執去幫手。

今時今日我已經無辦法明白九巴點解仲用八十年代,超級城未起好個隻兜汀角路圈無客去大埔工業既做法,由其係太平工業同埋所謂富亨站無客上落咁濟。
對於巴士同路打小巴既地方,我一直都係悲觀既,降非小巴又貴又亂做 (e.g. 502),九巴最多都只係食到餅碎,唔會賺到錢。點解唔引刀成一快,專心做好多客既地方好過。所謂巴士輔助小巴跟本就係廢話,無理由要巴士浪費大量載客空間去載空 [e.g. 82B 晚繁北上],而其他地方爆爆爆。

BTW, 71X 死之唔一定係因為站位問題,收費都係一個要講既問題,71X 收 5蚊,72X 收 $3.5。係人都坐72X 啦。而對比工業村,上唔曬小巴自然會焗住行出去,回者坐72A,跟本唔係問題。
busnrail_fans 發表於 2020-12-14 01:05 | 顯示全部樓層
Oliver_ME16 發表於 2020-12-13 01:44
其實好多廠既廠車,都係去大埔廣場同廣福唔去大埔火車站/甚至直出市區

最多車去火車站既廠,只有西方報業同 ...

放棄年青人餅廠嘅廠車,都應該係去大埔墟站?
 樓主| iseen 發表於 2020-12-14 01:51 | 顯示全部樓層

busnrail_fans 發表於 2020-12-13 17:05
放棄年青人餅廠嘅廠車,都應該係去大埔墟站?

係,仲要因為架車長 (61座),成日因死車入唔到坑頂死後面。
埔鐵村巴站係要執,但真心無位比到佢做。埔鐵巴總無多餘位放到出黎,出面南運路個站都唔理想。

區議員講左好耐,但好似除左叫動物睇路之外都無方法

流星☆雨 發表於 2020-12-14 01:52 | 顯示全部樓層
最急係要改善75K上繁出城+下繁入村

最順改法應該係搵72A改經南運路/運頭街,但只會令72A其他改動難做左
考慮到呢點之後,我會建議
75K先改做大昌街、大貴街直角走線,出城行埋大福街直出救恩書院
72A改經大昌街、大富街/大順街、大貴街,擺海濱公園
趕客路上 理_得你
 樓主| iseen 發表於 2020-12-14 02:00 | 顯示全部樓層
流星☆雨 發表於 2020-12-13 17:52
最急係要改善75K上繁出城+下繁入村

最順改法應該係搵72A改經南運路/運頭街,但只會令72A其他改動難做左

大昌街、大貴街直角走線 ,西行一定做到,我都有咁講過。未來長遠咁行去避汀角路燈陣可能除笨有精
東行先係個問題,東行要去到大富街先入到去埔工,大鴻街只行到西行。而以燈位設計黎睇,唔會改大鴻街做返東行 / 雙向 去搞到 大富街 / 大昌街個燈加多一個phase,去搞長個Cycle Time。
或者75K 東行改玩 A / K 走線,改到早繁後每三十分先有架A線入埔工。

72A 就由得佢死都未必係壞事,雖然縮短 72A 頭尾路段,經安慈路同經沙市,再加班到二十分,同72 夾聯合班次可能仲好,可以略略打擊到28K沙田客,等佢專心做火炭轉鐵客。埔沙快線可能都係比 (沙市) W3 同 (城河東) B9 或 改 73A / 74A 大老山公路濱景落做會好些少

ksmbh 發表於 2020-12-14 11:04 | 顯示全部樓層

iseen 發表於 2020-12-14 01:51
係,仲要因為架車長 (61座),成日因死車入唔到坑頂死後面。
埔鐵村巴站係要執,但真心無位比到佢做。埔鐵 ...

南運路新達巴士站有工程
似乎鏟緊巴士站MARK
可能真系快搬廠巴出去

S3bl430 發表於 2020-12-14 11:43 來自手機 | 顯示全部樓層
iseen 發表於 2020-12-14 02:00
大昌街、大貴街直角走線 ,西行一定做到,我都有咁講過。未來長遠咁行去避汀角路燈陣可能除笨有精
東行先 ...

75k早繁大埔墟方向以及傍晚大尾督方向唔入工業村,成件事已經好好多
cong 發表於 2020-12-14 12:03 | 顯示全部樓層
cong 發表於 2020-12-14 12:06 | 顯示全部樓層