hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 探討大埔墟 - 大埔工業村服務 (72A/73/74K/75K/小巴26) ...
開啟左側

探討大埔墟 - 大埔工業村服務 (72A/73/74K/75K/小巴26)

cong 發表於 2020-12-14 12:11 | 顯示全部樓層

YY487 發表於 2020-12-14 12:18 來自手機 | 顯示全部樓層
Snoopy@FB8617 發表於 2020-12-14 14:25 | 顯示全部樓層
Oliver_ME16 發表於 2020-12-13 14:36
如果係咁,就要考慮72K重生並食埋72A/C諗諗做唔做倒全日線,最好可以打走埋20M離開埔中巴總
不過我仍然覺得7 ...

不過係居民角度諗
而家20M/20P班次唔差
72K好大機會都係30分鐘一班起跳
無咩吸引力

某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
 樓主| iseen 發表於 2020-12-14 17:34 | 顯示全部樓層

Snoopy@FB8617 發表於 2020-12-14 06:25
不過係居民角度諗
而家20M/20P班次唔差
72K好大機會都係30分鐘一班起跳

用大巴打仲未爆到九彩 (e.g. 44A) 既小巴係唔會有客。
所以鳳園真心算,用兩繁長途車入去就夠,加20P 接駁 (老實講,20P 應該要係九巴用單層做,而唔係小巴)

72A 唔大搞,由得佢做埔工 - 埔市流水 (已經有分段) 可能好過另開 72K
Oliver_ME16 發表於 2020-12-14 18:51 | 顯示全部樓層
iseen 發表於 2020-12-14 00:31
唔係,有幾位版友兼朋友識得我,知道我住左係大埔起碼有成十年。
我自己有搭開汀角路同埔公線,就係知道邊 ...

我住足三十幾年添,但我未聽過有人會叫埔中南去形容你講之前既一帶

所以你前言不對後語咁耐,得出既結論就係縮短72A仲要開20分鐘一班,
改經沙中然後試下去打連72都打唔死既28K??

我既評論就係不切實際,天馬行空兼浪費資源

仲有當年71X主要對手係72,唔係72X,唔該你留意返
我...
Oliver_ME16 發表於 2020-12-14 18:54 | 顯示全部樓層
流星☆雨 發表於 2020-12-14 01:52
最急係要改善75K上繁出城+下繁入村

最順改法應該係搵72A改經南運路/運頭街,但只會令72A其他改動難做左

其實唔駛諗咁多,75K走線問題問題,
一係拉直75K,72K復辦兩繁,
一係75K減車減班比75P加班/延長時段,就已經可以解決

72A改經南運路/運頭街只會令之後段路程更唔吸引
我...
Oliver_ME16 發表於 2020-12-14 18:58 | 顯示全部樓層

cong 發表於 2020-12-14 12:11
工業村+鳳園,出大埔點行是但一邊都好兜,只有好似74E咁兜完直出吐公先會比大埔轉車吸引 ...

其實新72K應該參考74K模式,早繁大埔先入工業村,之後經鳳園出返去,下繁就掉轉.因為兩個地方客流係對向的

另外工業村+鳳園可以考慮用74F走線去做,74E留返比船灣同大美督
我...
Oliver_ME16 發表於 2020-12-14 19:08 | 顯示全部樓層
iseen 發表於 2020-12-14 17:34
用大巴打仲未爆到九彩 (e.g. 44A) 既小巴係唔會有客。
所以鳳園真心算,用兩繁長途車入去就夠,加20P 接 ...

所以而家28k爆到九彩要用72A去打?
我...
271_N271 發表於 2020-12-14 20:38 來自手機 | 顯示全部樓層
iseen 發表於 2020-12-13 22:51
要再define 得好少少就應該係 大埔市中心南 (汀角路、南運路、大埔太和路包住既地方既南部,即係昌運 及  ...

明你意思,但咁劃其實有啲尷尬,
呢個圈雖然分咗幾個站,但其實交通模式好似,
食飯/買嘢/去廁所/撳錢可以隨時改變你上落車嘅站,
要去大中嘅喺安慈路落就得。
S3bl430 發表於 2020-12-14 20:53 來自手機 | 顯示全部樓層

Oliver_ME16 發表於 2020-12-14 19:08
所以而家28k爆到九彩要用72A去打?

72A走線係活化石級,沙田大埔走線各有問題,都避開左多客區。如果想吸沙田客,至少都要入下安祥路,沙田市中心。

至於72A經唔經大埔墟站,我覺得需求唔迫切,反正大部分人坐廠車上下班。如果有需求,72K未必死,75k唔會只兜工業邨外圍,小巴26應晨早開左支線