hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 探討大埔墟 - 大埔工業村服務 (72A/73/74K/75K/小巴26) ...
開啟左側

探討大埔墟 - 大埔工業村服務 (72A/73/74K/75K/小巴26)

Oliver_ME16 發表於 2020-12-14 22:29 | 顯示全部樓層

S3bl430 發表於 2020-12-14 20:53
72A走線係活化石級,沙田大埔走線各有問題,都避開左多客區。如果想吸沙田客,至少都要入下安祥路,沙田市 ...

因為72A就係72既A,佢係用黎去做一o的72做唔倒既獨市位,例如入工業村/往來乙明邨/大圍火車站一帶
唔係用黎拎去改到鬼五馬六,或者去單挑主線既客倉黎兩敗俱傷

我...
Oliver_ME16 發表於 2020-12-14 22:33 | 顯示全部樓層
271_N271 發表於 2020-12-14 20:38
明你意思,但咁劃其實有啲尷尬,
呢個圈雖然分咗幾個站,但其實交通模式好似,
食飯/買嘢/去廁所/撳錢可 ...

所以我一直都覺得呢位版友思維上有問題,
一陣就話大中商場同大中總站要分開做,
但轉個頭就話工業村o的人自己識得行返出去汀角路上72A,
一陣就話九巴唔好打o的未爆既小巴線(20P/20M),
轉頭就想改72A黎打28K,根本自相矛盾

一係就係只識用google maps看世界

我...
 樓主| iseen 發表於 2020-12-14 22:39 | 顯示全部樓層
S3bl430 發表於 2020-12-14 12:53
72A走線係活化石級,沙田大埔走線各有問題,都避開左多客區。如果想吸沙田客,至少都要入下安祥路,沙田市 ...

就大埔走線而言,埔市去埔工既車走線都有問題,由八十年代中開始,要兜汀角路外圈入埔工 (73, 274P, 265S, 72A)
問題係安祥路塞車,唔知點樣改先可以比 72A 入去。

至於沙田段,九巴真係要72A 入沙市或最起碼 大會堂兜個圈先去乙明。甚至過大會堂,用288走線停博康,補個 81 / 88K / 283 轉乘 比 72 & 72A 就夠。 北行有72行美林都應該接受到。
S3bl430 發表於 2020-12-14 22:59 | 顯示全部樓層

我覺得如果工業村真係需要一條全日火車站線, 72K取消後工業村唔會差不多30年都無火車站線.
我個人推論75K只行外圍就已經非常旺場的可能解釋是, 靠近汀角路的工廠因為鄰近巴士站,可能較不傾向提供廠車服務,
相對來說工業村深處早已適應没有火車站接駁巴士線, 加上大多數公司經營規模夠大, 公司們已經習慣租廠車作接駁交通

也就是說,除非好似將軍澳工業村咁有條線王橫空出世, 如果唔係工業村的交通格局應該好難改變,

礙於工業村內廠車林立, 72A又證明工業村客唔多, 估計九巴唔會夠膽開返72K
咁就注定75K要繼續當兼職,飛唔走工業村外圍

如果要攪局,我想74F/72X開設教大+工業村特車或者有這個能力
教大+大埔工業村+科學園, 理應幾適合串起來做逆向通勤線
錯字連篇
 樓主| iseen 發表於 2020-12-14 23:06 | 顯示全部樓層
Oliver_ME16 發表於 2020-12-14 14:33
所以我一直都覺得呢位版友思維上有問題,
一陣就話大中商場同大中總站要分開做,
但轉個頭就話工業村o的人自 ...

首要條件係,個地方多唔多競爭大中商場同大中總站要分開做 明顯係因為有K車呢個太平既搶客線,而同時人口夠多去容許多條線

但相對地大埔工業村係焗搭兼人少 [起碼大埔市中心班班上車都會人多] ,無車佢地都無選擇,而汀角路叫兩飛 (74K, 75K, 唔係72A)
鳳園人口唔夠多,小巴出車海你唔會搶到。車又密又快點搶?

但大埔公路本身就已經有架似樣既 72 ,多架 72A 去壯大 72 唔會有問題。
同埋要打既主要係出沙田市中心,28K 要行火炭,行車時間同行源禾路既 72唔會差太多。
 樓主| iseen 發表於 2020-12-14 23:48 | 顯示全部樓層
S3bl430 發表於 2020-12-14 14:59
我覺得如果工業村真係需要一條全日火車站線, 72K取消後工業村唔會差不多30年都無火車站線.
我個人推論75K只 ...

個問題就係咁樣搞弱左條75K 而路策組不自知。 (佢地從來都唔識睇細位)。工業村去大埔站既人無大埔區議會票投,就算踢左75K 出汀角路都唔會搞到大埔既政治生態。

同埋叫人行出去可以叫多飛74K 出到埔鐵都唔係壞事。用72A 代75K 做曬埔工去埔市同新墟都已經夠。
真係要坐鐵既就逼佢去沙田轉鐵算啦,無謂要汀角路陪葬。
個陣80年代九巴又係懶既,叫 72A 兜埔鐵都好過要75K兜個同出面汀角路只係差100米但要好多時間既路。

75K 行汀角路減到少少時,隨時可以略略用同車數加到非繁班。

S3bl430 發表於 2020-12-15 00:25 | 顯示全部樓層

iseen 發表於 2020-12-14 23:48
個問題就係咁樣搞弱左條75K 而路策組不自知。 (佢地從來都唔識睇細位)。工業村去大埔站既人無大埔區議會票 ...

咁小巴20C係75K兜埔工後差不多近10年才出現, 當初75K的如意算盤係無問題
係後來唔知邊個政府天才同意開小巴20C, 才演變成今日的局面
不過,20C特快班的確幾好既,
希望九巴亦可以多開幾班75P滿足汀角沿路合理時間出大埔轉車的需求

錯字連篇
 樓主| iseen 發表於 2020-12-15 02:01 | 顯示全部樓層
S3bl430 發表於 2020-12-14 16:25
咁小巴20C係75K兜埔工後差不多近10年才出現, 當初75K的如意算盤係無問題
係後來唔知邊個政府天才同意開小 ...

九巴成日都係咁,以為左兜右兜有客。
九巴開75P 咁耐都無加過班,都知九巴無心做75P。叫佢加班都係算啦。

我以前講75K 都基本上咁諗: 75K 點都唔洗入埔工,西行唔好做太平工業同舊墟 [比曬20C 或者人行過去好過] ,行埔中總站;
甚至開架埔市順時針循環,南運路+寶鄉街+安慈路+汀角路,西行放棄太平工業同八號花園 而西行去街市基本上無慢到,仲要可以係正街市側門落。隨時咁樣可以60分鐘行完一轉,有得加班。去埔鐵唔會比20c 正線慢,比特快班可能會慢少少

kitarolo 發表於 2020-12-15 06:19 | 顯示全部樓層
S3bl430 發表於 2020-12-14 22:59
如果要攪局,我想74F/72X開設教大+工業村特車或者有這個能力
教大+大埔工業村+科學園, 理應幾適合串起來做逆向通勤線.

做高價跨區線難解決到短途需求

我以南環路做例子
有員接,有E**C,聽聞
後者仲有計劃中新路線
過去有一段時間S52貪心
周圍咬,慣常過鐘做唔到表列
班次,我就唔會走去拗條線妹仔
大個主人婆,或者乘客都要分莊閒
做返表列同避免留後更實際,唔通
我話S52應該放棄同嶼巴38爭客?

(補充一下S52後來改善到
夠客時段都盡量開飛走中途站
嘅特車,而正線行勻所有站係無
減到班,近年已甚少過鐘,呢一點
城巴做得好過所謂有Heart嗰間)

講返大埔工業邨
74F 72X 特班的確
可令佢開多啲 $14.8
嘅路線,但有無足夠分流力
甚至權限講成75K主要服務
汀角路而完全撤出工業邨直行?
S3bl430 發表於 2020-12-15 09:31 | 顯示全部樓層

kitarolo 發表於 2020-12-15 06:19
做高價跨區線難解決到短途需求

我以南環路做例子

我覺得75K全日服務工業村應已成定局,除非你有能力說服九巴重開72K, or 72A繞經太和站
(我覺得工業村遲早會無埋73)

不過我覺得早繁出大埔墟係可以毫無補償地唔繞經大埔工業村,停汀角路, 畢竟和現有服務只有幾百米距離,
而純粹常理推測早上從工業村放工員工稀少,需求唔會太大

===================================

至於汀角路沿線,我覺得應好好的推廣74E服務,用區外線攪局
幫75P加班都係送客比鐵路, 不如開下307汀角版試下水溫(與此同時,將73P改為鳳園直出)

另外,某程度上我會傾向九巴開一條旺角經大老山去汀角,大尾督的路線,
可以一雞兩味
錯字連篇