hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 【浪費資源】 276/276P班次不均和重疊
開啟左側

[經歷分享/報告] 【浪費資源】 276/276P班次不均和重疊

chan6723 發表於 2020-12-14 20:29 | 顯示全部樓層

AVBWU291 發表於 2020-12-14 14:42
從前276係特登開喺P仔後面,因為當年276派單層,驚要留後。但呢半年睇,次次都見到276載空跟喺P後面。反而 ...

以前兩架車都擺天慈, 就真係共用時間表, 自從 276P 搬左去天水圍站就冇呢支歌仔唱。
仲好多時玩到 276 276P 同一時間開, 之後等至少 10 分鐘先開下班 276P...
教導子女遠離益童
JC8385 發表於 2020-12-14 20:33 來自手機 | 顯示全部樓層
276作為豬頭骨拼盤佢都係要存在架啦,但如果水邊圍唔嘈嘅改行元朗北諗得過
天空之神 發表於 2020-12-14 21:37 | 顯示全部樓層
290/290A/290X 都好多重疊又唔見有人跳出黎講
.
 樓主| volvo_chan 發表於 2020-12-14 22:05 | 顯示全部樓層

chan6723 發表於 2020-12-14 20:29
以前兩架車都擺天慈, 就真係共用時間表, 自從 276P 搬左去天水圍站就冇呢支歌仔唱。
仲好多時玩到 276 27 ...

自276P遷出天慈後,上水開班次就越來越無章法,好多時一齊開跟住下班12-15分鐘先開,上水條龍就積左百幾二百人,又或者以往較少見的276先開跟住276P三五分鐘後才開都見唔少,成日搞散條龍之餘後開果架又少人坐,前車就爆棚。

276/276P兩條線本身無咩問題,問題係上水開出的班次無以往咁有配合,而家好似各有各開資源未能善用。

至于你信不信,我反正信了
iseen 發表於 2020-12-15 00:10 | 顯示全部樓層
volvo_chan 發表於 2020-12-14 14:05
自276P遷出天慈後,上水開班次就越來越無章法,好多時一齊開跟住下班12-15分鐘先開,上水條龍就積左百幾二 ...

家陣 276 非繁開緊 20 分一班
除非 276P 減到 10 分一班 (咪玩啦) 先可能夾得到。一係就要開 6-12分一班呢種奇呢班次。

長遠計,276 應該會變成 上水 - 坑尾村 + 博愛 - 屏山 流水線
我係九巴,我應該會飛起博愛,跟手整個 54, 68, 64K, 76K 轉乘比 屏山 - 博愛算。反正有77A/B 小巴做緊成個天水圍。做得好少少既就逼 K65 開特班,半個鐘一班兜博愛
deep3@italk 發表於 2020-12-15 00:15 | 顯示全部樓層
將276P 改成276D, 完全分拆
最好甩走埋個二字頭, 變成76, 76A, 76B, 76C, 76D, 76K
kmb71k 發表於 2020-12-15 01:00 | 顯示全部樓層

deep3@italk 發表於 2020-12-15 00:15
將276P 改成276D, 完全分拆
最好甩走埋個二字頭, 變成76, 76A, 76B, 76C, 76D, 76K

加個2字前面就係特快版
乘客分辨路線都容易啲清楚啲
無謂阿茂整餅改嚟改去

以上回應,是否可行?是否合適?
kmb71k 發表於 2020-12-15 01:06 | 顯示全部樓層
iseen 發表於 2020-12-15 00:10
家陣 276 非繁開緊 20 分一班
除非 276P 減到 10 分一班 (咪玩啦) 先可能夾得到。一係就要開 6-12分一班呢 ...

反正天水圍/元朗/上水有276P唔經博愛
276就無必要改
況且與其整個BBI俾276唔兜入去
其實同站仲有76K 77K去上水
個BBI有冇人用都成問題

以上回應,是否可行?是否合適?
iseen 發表於 2020-12-15 01:47 | 顯示全部樓層
kmb71k 發表於 2020-12-14 17:06
反正天水圍/元朗/上水有276P唔經博愛
276就無必要改
況且與其整個BBI俾276唔兜入去

咁做其實係等D 上水去元朗既爆車有 276 幫補下
D元朗人見經博愛就唔上其實好晒車
kitarolo 發表於 2020-12-15 06:49 | 顯示全部樓層

iseen 發表於 2020-12-15 01:47
咁做其實係等D 上水去元朗既爆車有 276 幫補下
D元朗人見經博愛就唔上其實好晒車
...

以前就話屏夏路問題276
祗能用三菱,結果要開一條
全程用得大部分雙層車款嘅
276P出嚟,今時今日天水圍來往
上水已有276A/B,276可用E6M
載客差距已不明顯,嚴格嚟講276
同276P要當兩條唔同嘅線去睇。

基本唔會開條H線俾博愛醫院
276理論上無得唔停,即使每天
使用率幾咁低亦然,元朗大馬路
來往博愛塞晒俾54,而將276飛走
部分車站(因為有人返上水方向知
要停博愛唔願上車造成浪費)祗會
減班而造成惡性循環。

由於里數問題,無法似261X咁北區嗰邊
拉遠啲,套用落276/P好可能要收貴一級。