hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 經濟日報:東鐵新信號入錯線調查報告 棄用輔助程式解決 ...
開啟左側

經濟日報:東鐵新信號入錯線調查報告 棄用輔助程式解決

053h4 發表於 2020-12-17 17:51 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
HU6455 發表於 2020-12-17 20:59 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2020-12-17 17:51
有時真係未必得, 好似數據傳送咁, 本身通訊技術就限制左數據流量, 有時唔係話UPDATE就UPDATE
而且數據傳 ...

行ONLINE係為佢本身套野係for無人駕駛, 車上面一個職員都無, 部車有咩冬瓜豆腐, 係要即傳送出去, 等MTR立即要搵救兵! 依家咁, 呢套for無人駕駛設計既信號仲可唔可以無人駕駛倒, 真係一個迷.
JA5674 發表於 2020-12-17 21:51 | 顯示全部樓層
HU6455 發表於 2020-12-17 20:59
行ONLINE係為佢本身套野係for無人駕駛, 車上面一個職員都無, 部車有咩冬瓜豆腐, 係要即傳送出去, 等MTR立 ...

以東鐵綫open section嘅情況 (i.e. 突發狀況), 行FAO根本冇可能
MTR肯行, EMSD都唔肯啦

都唔知咩人諗出黎嘅
(ex-M思維去plan?!)
九廣鐵路100周年
ryandroid 發表於 2020-12-18 00:12 來自手機 | 顯示全部樓層

JA5674 發表於 2020-12-17 21:51
以東鐵綫open section嘅情況 (i.e. 突發狀況), 行FAO根本冇可能

有直通車都可以玩FAO?
HV9990 發表於 2020-12-18 00:37 | 顯示全部樓層

之前fb啲鐵路版講開,有人透露話完全9卡化之後隻龜諗住cut埋個月台長添
根本就係用地鐵思維管火車

KCRC . Keep Moving
GK9141 發表於 2020-12-18 00:44 | 顯示全部樓層

r-train個設計係可以除時拆左駕駛室塊板,留意下駕駛室係有車箱路線圖嗰塊組件連著乘客區,姐係有預到有需要可以除時不設駕駛室
所以據聞有司機投訴r-train不設獨立冷氣就係預左FAO
不過神奇既係,東鐵咁多其他車又直通車,模式似傳統鐵路就無啦啦走去玩FAO,前地鐵路線/屯馬線無其他車,有晒條件FAO反而又唔搞,地鐵思維管傳統鐵路真係神奇
JA5674 發表於 2020-12-18 02:16 | 顯示全部樓層

HV9990 發表於 2020-12-18 00:37
之前fb啲鐵路版講開,有人透露話完全9卡化之後隻龜諗住cut埋個月台長添
根本就係用地鐵思維管火車

又好老實講, 由ex-K年代已經通勤化緊東鐵

我諗你講想cut嘅應該係東鐵俗稱嘅「烽火台」 (即係月台長企上做platform duty個位)
所以如果新訊號係可以由車長做platform duty
「烽火台」要cut都合理, 唔存在「地鐵思維管火車」
係同訊號系統同工作程序有關
時代係要轉變嘅
而月台長留唔留又係另一回事

反而你話合併之後
M記冇善用東西馬鐵訊號系統嘅彈性
硬塞ex-M果套就真係「地鐵思維管火車」啦

九廣鐵路100周年
JA5674 發表於 2020-12-18 02:18 | 顯示全部樓層
GK9141 發表於 2020-12-18 00:44
r-train個設計係可以除時拆左駕駛室塊板,留意下駕駛室係有車箱路線圖嗰塊組件連著乘客區,姐係有預到有需 ...

呢個我知

以呢條綫咁多突發狀況
而plan行ATO果個
真係「世界級」啦
九廣鐵路100周年
東東子 發表於 2020-12-18 13:43 | 顯示全部樓層
GK9141 發表於 2020-12-18 00:44
r-train個設計係可以除時拆左駕駛室塊板,留意下駕駛室係有車箱路線圖嗰塊組件連著乘客區,姐係有預到有需 ...

當初司機位直情係乜冷氣都冇
HV9990 發表於 2020-12-20 00:37 | 顯示全部樓層

JA5674 發表於 2020-12-18 02:16
又好老實講, 由ex-K年代已經通勤化緊東鐵

我諗你講想cut嘅應該係東鐵俗稱嘅「烽火台」 (即係月台長企上 ...

其實東鐵有啲站咁彎,車長根本好難睇得晒9卡 (或者日後10卡)
所以點都要有月台長幫手睇啦

KCRC . Keep Moving