hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 東鐵明年 10 個星期日暫停紅磡-旺角東服務 ...
開啟左側

東鐵明年 10 個星期日暫停紅磡-旺角東服務

I20091157 發表於 2020-12-17 18:26 來自手機 | 顯示全部樓層

點解無3月?
k68420 發表於 2020-12-17 18:50 | 顯示全部樓層

話唔定集中精力推多次新系統掛
teddybus 發表於 2020-12-17 19:11 來自手機 | 顯示全部樓層
kei_hk 發表於 2020-12-17 16:47
MTR 新聞稿 :
加埋 :
係唔係旺角東  太子/旺角站﹐在工程期間會提供站外轉乘?
港鐵呼籲往來紅磡站及東鐵綫沿途各站
的乘客,屆時可改用荃灣綫、觀塘綫或西鐵綫,並於九龍塘站、太子站、旺角
站、美孚站及尖東站轉車

有提過旺角東站咩?
HU6455 發表於 2020-12-18 00:49 來自手機 | 顯示全部樓層

HU6455 發表於 2020-12-17 16:00
其實我真係想知個工程複雜性係邊?

幾年前前西鐵接駁去新紅磡站, 都係只要做果四項主要工作, 但果時都係封 ...

又分享下日本仔改線既情况
https://youtu.be/wIbZqqLra9k
hokachung 發表於 2020-12-18 00:50 | 顯示全部樓層
MTR 新聞稿 :
加埋 :

你諗多咗,太子站、旺角站係指觀塘綫、荃灣綫互轉咁解
paul2357paul 發表於 2020-12-18 01:50 | 顯示全部樓層
285 發表於 2020-12-17 18:21
唔似會啦,都應該係叫你去返九龍塘轉車多

港鐵又要蝕錢開接駁巴士既不如叫九新城加密相關巴士算數
kitarolo 發表於 2020-12-18 08:01 | 顯示全部樓層

MTR 新聞稿 :
加埋 :

佢張配圖有啲矛盾

用返佢提供嘅例子
經九龍塘、太子呢類
無需出閘再入閘嘅轉乘
由於唔似輕鐵咁講明相反
方向需另購票或再拍八達通
根本就唔會理中途點樣搭。

但就引伸嗰張
「確保乘客不會額外多付車資」
好似係多餘,再而考慮埋150分鐘內
需出閘嘅規則,實際上近乎不需措施

內文的確無提及經過
旺角東 往返 太子/旺角
會合併計算,純粹以實用角度
去睇,咁做嘅乘客誘因十分低。
053h4 發表於 2020-12-18 10:24 | 顯示全部樓層
我認為工程複雜性在於紅磡站現有唔係全廢,成個紅磡站有大量波口,由於每個波口都需要基於每個可能的行車路線組合聯動,所以需要對紅磡站信號進行大量調整。

估計頭兩個停車日涉及安裝,後續八個停駛主要係執漏及營運測試。

簽名被屏蔽
b123as 發表於 2020-12-18 13:31 來自手機 | 顯示全部樓層
HU6455 發表於 2020-12-17 16:00
其實我真係想知個工程複雜性係邊?

幾年前前西鐵接駁去新紅磡站, 都係只要做果四項主要工作, 但果時都係封 ...

會唔會係因為工程人員人手唔夠?
合併後好似有批前九鐵工程部職員離職/退休,
而多線延線/新通車後後,
人手好似冇依比例提升?
DIH 發表於 2020-12-18 13:52 | 顯示全部樓層

kitarolo 發表於 2020-12-18 08:01
佢張配圖有啲矛盾

用返佢提供嘅例子

關於「確保乘客不會額外多付車資」,fb有人問過東鐵全月通的問題,我諗係,假如有人由大圍去紅磡,經尖東轉車,由於曾經出閘,所以個system要確保佢在紅磡出閘會退返轉乘收費。我唔知原本係唔係已經有呢個setting,但講多句就令人安心。