hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 香港地方討論 (A10) 將軍澳公營房屋發展之工地平整及基礎設施工程 ...
開啟左側

將軍澳公營房屋發展之工地平整及基礎設施工程

hokachung 發表於 2020-12-28 02:56 | 顯示全部樓層

留意到魷魚灣村同昭信路嘅路口本來就有行人隧道
未來住多咗人、車又多咗,但竟然增設行人過路處降低路口容量而唔係擴建行人隧道,非常弱智
ViviTse 發表於 2020-12-28 16:50 | 顯示全部樓層
hokachung 發表於 2020-12-28 02:56
留意到魷魚灣村同昭信路嘅路口本來就有行人隧道
未來住多咗人、車又多咗,但竟然增設行人過路處降低路口容 ...

今次我反而唔認為設計有問題,因為如果以行人隧道為主要出入通道,
情況便可能類似富寧花園(上上落落不便,而致有班人出入都坐109M,加重交通負擔)

我認為首選可以考慮點樣用天橋商場駁商場,次選可以考慮點起行人天橋由地面駁過地鐵點,再次選路面過路處,最後先行人隧道。
非【求同存異.和而不同】者一律唔覆
流星☆雨 發表於 2021-1-2 02:51 | 顯示全部樓層
魷魚灣村公屋居然冇出入口對正寶琳北路/寶豐路個路口 邊個白痴諗

影業路同埋電影城呢兩個會唔會影響片場拍攝個景觀?? 例如有樓入鏡?
仲有影業路個位置咁遠只起兩座 配套唔上唔落係想點
一係唔好起 一係起多幾座
趕客路上 理_得你
ViviTse 發表於 2021-1-3 17:51 | 顯示全部樓層

流星☆雨 發表於 2021-1-2 02:51
魷魚灣村公屋居然冇出入口對正寶琳北路/寶豐路個路口 邊個白痴諗

影業路同埋電影城呢兩個會唔會影響片場 ...

昭信路個位先特別,距離地鐵站/坑口中心地帶遠遠地,但又唔起多幾座樓整個大少少嘅商場......

我個人認為果處有得發展,如果有商場、康樂、交通配套的話
非【求同存異.和而不同】者一律唔覆
JX9097 發表於 2021-1-3 20:46 | 顯示全部樓層
ViviTse 發表於 2021-1-3 17:51
昭信路個位先特別,距離地鐵站/坑口中心地帶遠遠地,但又唔起多幾座樓整個大少少嘅商場......

我個人認 ...

昭信路好明顯就係諗住
1. 過對面新寶城已經係商場
2. 經銀澳路地下經天橋直上連理街
LAK2 發表於 2021-1-5 10:14 來自手機 | 顯示全部樓層
cwsj2003 發表於 2020-12-28 02:33
又插針樓
而家冇地咩

益智區議員該 ban 唔 ban
魷魚灣/影業路開山劈石就通過
康盛總站直接用得走去 ban
其他例如舊寶林總站(迦密中學對面)有地又諗都無諗

當然仲有將軍澳上村/翠林對上/健明對上太離譜一早 ban 左
10598C 發表於 2021-1-6 02:54 來自手機 | 顯示全部樓層

ViviTse 發表於 2020-12-28 16:50
今次我反而唔認為設計有問題,因為如果以行人隧道為主要出入通道,
情況便可能類似富寧花園(上上落落不 ...

怡心園設計都同富寧類似,不過無辦法,兩者都係位置比較偏遠

其實將軍澳嘅設計,唔多唔少都係想居民少啲過馬路,盡量將行人同車輛隔開,可以唔使過馬路都去到商場/巴士站/地鐵站

由將軍澳裡面大量商場+天橋,以及大量行人隧道可見一斑

不過,富寧真係會搭109M,而非11號小巴?
10598C 發表於 2021-1-6 03:43 來自手機 | 顯示全部樓層
JX9097 發表於 2021-1-3 20:46
昭信路好明顯就係諗住
1. 過對面新寶城已經係商場
2. 經銀澳路地下經天橋直上連理街

昭信路項目似乎唔單止冇打算延伸條隧道去到住宅項目到(當然可能因為成本、興建難度),更加冇打算比人過馬路之後左轉/右轉去昭信路行人路

即係變相居民必須直行銀澳路至近新寶城一段,過對面小巴站就更加要兜到去近培成路先有得過馬路...
JF1261 發表於 2021-1-6 11:48 | 顯示全部樓層
ViviTse 發表於 2020-12-27 23:13
btw 起咁多幢樓,但規劃之中竟然一個大少少嘅商場都唔會有?
雖然啱啱落成嘅雍明苑,旁邊嘅商場都唔大 ...

房署而家政策係盡量整街鋪式商場
以前幾層樓嗰陣應該比較小再出現
JX9097 發表於 2021-1-6 13:32 | 顯示全部樓層

10598C 發表於 2021-1-6 03:43
昭信路項目似乎唔單止冇打算延伸條隧道去到住宅項目到(當然可能因為成本、興建難度),更加冇打算比人過 ...

或者佢諗住居民用顯明苑天橋過馬路?