hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 87d/281A車程過長?
開啟左側

[問題] 87d/281A車程過長?

limited 發表於 2020-12-21 12:21 | 顯示全部樓層

61233 發表於 2020-12-21 11:47
87D不如拉埋烏溪沙再跟馬市特班咁行好過,亞公角果帶做好281x果啲分工好過

九巴用緊 87E serve 烏溪沙客, 未來可能延長服務時間同加回程, 上繁後跟 X89D 走線

currypig 發表於 2020-12-21 12:30 | 顯示全部樓層
61233 發表於 2020-12-21 11:47
87D不如拉埋烏溪沙再跟馬市特班咁行好過,亞公角果帶做好281x果啲分工好過

唔好乜都拉去烏溪沙了....  咁利安/錦英呢啲巴總可以執哂佢

Chnnr 發表於 2020-12-21 12:41 | 顯示全部樓層
到而家都係用緊啲廿幾年前想法既走線, 廿幾年來多左幾多人多左幾多車
清晨夜晚搭就無咩野, 平日日間返放工搭就現哂真章
講重組加快精簡都已經係呢十年既事
個個都山頭主義起哂鋼邊有得傾?
又要密又要快又要兜自己樓下, 妄想做到屯門 XM 線咁 又唔諗下樓下大大條馬鐵棟響度挑機
理想境界當然係 281A 唔洗郁, 281B 全日, 281X 全日, 87D 耀安直出
跟住CM 就係 281B唔夠客, 281X 唔夠客, 87D 富安亞公角點算呀? 281X 要密到 87D 咁樣先得 !
下? 濱景無得叫兩飛呀? 下 濱景出太子旺角點先, 281X 先兜太子喎? 下咁兜太子我窩打老道行沿線點算呀?
咁不如又比返 81C 比我啦 ?

評分

參與人數 2aPower +1 HugeC +12 收起 理由
FD5410 + 2 英雄所見略同
mrm23 + 1 + 10 精闢見解

查看全部評分

珀島魚蛋 發表於 2020-12-21 12:55 來自手機 | 顯示全部樓層

HV7025 發表於 2020-12-21 13:30 來自手機 | 顯示全部樓層
FBI2 發表於 2020-12-21 10:48
87D就真係車程過長,兜富安唔係大問題,但富安加一城加濱景就好大問題

第一城87D可有可無
但對濱景就幾重要,幾難搣得走
就算可以考慮將281A改行濱景,石門迴旋處上落公路,朝早嘅大老山公路都未必係理想行法

兩線九龍行法先大問題
如果87D仲唔分拆,令尖沙咀客快啲嘅話,馬鞍山山下會輸晒俾車都唔使轉嘅屯馬線
雖然終於拆出287D,但令尖沙咀快啲呢個目的,287D卻完全做唔到
所以87D前景相當堪憂,反而281A多數客位離馬鐵站遠,衝擊相信不大
Enviro50D 發表於 2020-12-21 14:32 來自手機 | 顯示全部樓層
HV7025 發表於 2020-12-21 13:30
第一城87D可有可無
但對濱景就幾重要,幾難搣得走
就算可以考慮將281A改行濱景,石門迴旋處上落公路,朝 ...

87D/281A客倉係油麻地/旺角,呢啲位正常要搭鐵係唔會屯馬一程過,而紅磡/尖沙咀搭巴士實在太慢 (280X轉286C又係伏),佢地一早已經落晒鐵,所以87D屯馬通晒影響都唔大
ricky 發表於 2020-12-21 15:14 | 顯示全部樓層

81C更長,由馬鞍山停到大圍先入獅隧
前荃葵青區居民
leo_ku 發表於 2020-12-21 15:22 來自手機 | 顯示全部樓層
Waiyin12 發表於 2020-12-21 15:35 來自手機 | 顯示全部樓層
TYChow 發表於 2020-12-21 10:54
但如果87D唔入濱景、第一城嘅話,又驚無客呢!

另外,石門返工嘅,又會喺濱景花園搭車出返九龍,咁又點 ...

無客你個頭

唔好再停留喺10幾年前嘅思維得唔得 :/
87D唔入濱景、第一城會唔夠客,我只會當笑話咁聽

第一城有281A, 但濱景個位的確係難搞
個人傾向281A逆走經大老山、沙瀝去沙田路,始終廣黃唔近鐵,跌客有限
但87D唔同,馬市恆安富安都喺正港鐵站隔離

或者可以拆條濱景、富豪版287X
Waiyin12 發表於 2020-12-21 15:36 來自手機 | 顯示全部樓層

ricky 發表於 2020-12-21 15:14
81C更長,由馬鞍山停到大圍先入獅隧

尖沙咀返富安,81C快過87D
81C只係衰觀感差