hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 87d/281A車程過長?
開啟左側

[問題] 87d/281A車程過長?

HV7025 發表於 2020-12-21 18:00 來自手機 | 顯示全部樓層

Snoopy@FB8617 發表於 2020-12-21 16:48
論屯馬線影響281A肯定大過87D
後者客量基礎點都大過前者
281A有小瀝源咁87D都有錦英耀安一帶

281A塊餅細過87D,呢點已經喺兩者現時嘅班次反映
87D喺馬鞍山行車時間口碑欠佳,但客量仍然唔錯,87D密車係幾重要嘅因素

但到屯馬線直通尖沙咀時,屯馬線 vs 281A、屯馬線
vs 87D,後者嘅時間差異只會更大(馬鐵由第一城去馬鞍山只需個零字,但87D快極都十幾分鐘),87D面對嘅時間劣勢會大過281A
當87D失客要減班時,走線又快唔到,就大機會陷入客量進一步流失嘅惡性循環

所以87D係更需要改良走線留客
九龍同沙田兩邊都有空間改,而我會覺得改尖沙咀吸引啲
kwn1029 發表於 2020-12-21 18:33 來自手機 | 顯示全部樓層
HV7025 發表於 2020-12-21 18:00
87D喺馬鞍山行車時間口碑欠佳,但客量仍然唔錯,87D密車 ...

其實唔駛等屯馬線直達紅磡,根本今時今日會由馬鞍山87D搭到出尖咀既人既比例遠少過搭出旺角,問在座既馬鞍山人佢哋都知道,出九龍方向,去到旺角同油麻地已經落咗大半車客啦,出尖沙咀既,一早已經搭咗馬鐵同東鐵去紅磡/尖東

所以我唔係好認同你話屯馬線延伸會進一步再打擊87D現有既客源,旺角太子既客基本上都係會繼續87D,搭鐵既話要大圍轉九龍塘再轉,巴士唔塞既話其實唔會慢過轉兩次鐵,真正打得低87D既方法係令到87D疏車
kwn1029 發表於 2020-12-21 18:42 來自手機 | 顯示全部樓層
287D失敗既原因上面已經講咗,如果真係想搞沙田-尖沙咀特快,最好方法係行漆咸道理工做尾站,然後直上公主道窩打老道,咁先係比280X更到位既沙-尖真特快
dennis28a 發表於 2020-12-21 19:06 | 顯示全部樓層

kwn1029 發表於 2020-12-21 18:42
287D失敗既原因上面已經講咗,如果真係想搞沙田-尖沙咀特快,最好方法係行漆咸道理工做尾站,然後直上公主 ...

九巴一直堅持同系同站依個守舊概念,叫人過對面馬路政治不正確。

所以 287D 根本用廣東道上中港城咪得。
惡意回復是不道德的行為。
 樓主| bennyho1004 發表於 2020-12-21 19:10 | 顯示全部樓層
kwn1029 發表於 2020-12-21 18:42
287D失敗既原因上面已經講咗,如果真係想搞沙田-尖沙咀特快,最好方法係行漆咸道理工做尾站,然後直上公主 ...

287d完全係垃圾之作
而家要小改動快5分鐘既應該就係唔停旺角街市同銘基書院俾287d山東街直上青沙
大少少改動就學280x,行
而家同87d差唔隊開來哂氣
要全日起碼學280x行
271_N271 發表於 2020-12-21 19:10 來自手機 | 顯示全部樓層
dennis28a 發表於 2020-12-21 19:06
九巴一直堅持同系同站依個守舊概念,叫人過對面馬路政治不正確。

所以 287D 根本用廣東道上中港城咪得。 ...

睇車程差幾遠,980X/981P證明夠快就咩都得
tszhinchan3 發表於 2020-12-21 19:17 | 顯示全部樓層

ricky 發表於 2020-12-21 16:15
因為少人搭,少停站?

其實單用尖沙咀去富安去比較81C同87D根本對兩條線都唔公平!
81C基本上去到尖沙咀已經上盡哂要上既客,出左隧道到富豪之前又落哂7-8成客,第一城、石門同大水坑更加幾乎冇人落。
反而87D由尖沙咀開始一直有客上車,去到油麻地之後就更加唔洗講,基榮小學已經頂閘,出隧道之後第一城落車都多過81C唔少,石門、大水坑亦如是,恆耀就差唔多落一半!
馬鞍山人唔搭81C就係因為佢係沙田區內一直loop到大圍先上隧道,反而87D去到第一城就已經上公路,觀感上87D已經先贏。
係,出到九龍81C係直去尖沙咀,但以乘客角度睇,佢地想上隧道慢D定出到九龍經多D地方?而且87D九龍獨市位正係客倉,所以87D基本上已經完勝81C!

Snoopy@FB8617 發表於 2020-12-21 19:25 | 顯示全部樓層
HV7025 發表於 2020-12-21 18:00
87D喺馬鞍山行車時間口碑欠佳,但客量仍然唔錯,87D密車 ...

又咁講
除左尖咀外其他位都無影響
281A本身唔算好密一減班都比較明顯
對兩者影響我覺得分別唔大

拆得太散對班次來講無咩好處
北行尖咀特快本身又難做
87D拆得開新界段都已經夠功德完滿
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
天空之神 發表於 2020-12-21 19:35 | 顯示全部樓層
tszhinchan3 發表於 2020-12-21 19:17
其實單用尖沙咀去富安去比較81C同87D根本對兩條線都唔公平!
81C基本上去到尖沙咀已經上盡哂要上既客,出 ...

所以由尖沙咀去富安,81C 快過 87D 唔出奇

如果281X 要兜濱景同埋太子,對富安唔係贏

所以應該直接拆新線恆耀直飛大老山公路同沙瀝出九龍
收高2 級
.
tszhinchan3 發表於 2020-12-21 19:39 | 顯示全部樓層

天空之神 發表於 2020-12-21 19:35
所以由尖沙咀去富安,81C 快過 87D 唔出奇

如果281X 要兜濱景同埋太子,對富安唔係贏

87E經錦英路,雅景台直出。87D縮落馬市。但而家問題係富安都唔搭81C,唔係點解要留87D?