hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 過海路線101X改路消息
開啟左側

[路線消息] 過海路線101X改路消息

10598C 發表於 2020-12-25 23:25 來自手機 | 顯示全部樓層

JX9097 發表於 2020-12-25 19:14
[搞gag]西寶城算唔算「大型商場」?[/搞gag]

回正題

贊成
不過戴返頭盔利申區外人純粹紙上談兵

5X倒不如放棄中環金鐘,行中灣繞直去灣仔北,東行經菲林明道入返電車路;回程堅拿道巴士專線掉頭出告士打道直去

起碼灣銅返去車程快咗、觀感好咗
攞到幾多客得幾多
甚至想慳皮,索性將5X去埋炮北食埋18P都可以考慮

不過講所謂商場
唔見得大商場可以吸引幾多人回流巴士,特登踩入西區行嗰個商場
即使係Donki,入西區開分店充其量只會係地區大型雜貨店,而唔見得會有外區人入去行

到時原區消費多咗,少咗人搭去中環、銅鑼灣行街,分分鐘巴士仲少客
S3BL100 發表於 2020-12-26 00:34 | 顯示全部樓層
FBI2 發表於 2020-12-25 17:54
5X真係點改都係死,非繁假日注定冇運行,得番繁時可以食到客。我唔係話西區唔需要巴士,而係西區既5X和18 ...

其實如果唔係因為東隧同埋藍田入觀塘巿中心條路咁塞車,西區後直接經中灣繞東隧往來觀塘可能有得做

但塞成咁仲要 101X 而家主打九龍灣客倉,就算吧啦

不過 101X 上下午行法其實各自有潛質做半全日,只係唔會係主打西區觀塘特快咁解,講到尾又係想做咩客既問題

fb.com/scientisthk2usa/
S3BL100 發表於 2020-12-26 00:37 | 顯示全部樓層
dennis28a 發表於 2020-12-25 21:03
無錯,我上面講過,西環紅隧特快,上環尾站,港島去九龍根本咁行先係出路,
目標就要食上環站搭鐵行餐死 ...

如果想做西區搭上環,唔係問題,但應該同時停晒港澳碼頭同林士街,好似 88X,再轉出繞道,而唔係只停港澳碼頭就算數

不過西區搭上環,對比起主打中上環,或者主打西區(好似我提倡既 113 逆走),其實都有少少兩頭唔到岸。當然問題又返到到底想做邊批客

但如果係 101X 名義,走上去黃大仙慈雲山就會同主線相差太遠

fb.com/scientisthk2usa/
JX9097 發表於 2020-12-26 00:38 | 顯示全部樓層

10598C 發表於 2020-12-25 23:25
贊成

利申. 都係區外人

5X唔太可能入炮台山
因為價錢牌問題
(雖然18P都唔係話收得特別貴)
10598C 發表於 2020-12-26 00:41 | 顯示全部樓層
JX9097 發表於 2020-12-26 00:38
利申. 都係區外人

5X唔太可能入炮台山

咁當然係趁機加價收貴1蚊做特快價
dennis28a 發表於 2020-12-26 01:25 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2020-12-26 00:37
如果想做西區搭上環,唔係問題,但應該同時停晒港澳碼頭同林士街,好似 88X,再轉出繞道,而唔係只停港澳 ...

首先,你見得我對特工兄既回覆,我無反對停多個林士街,
但 18X、88X 例子實際證明左一件事,停左個林士街打個圈下繁程隨時慢多 10 分鐘。
後果係上環以西會大幅跌客,直頭趕走晒西區客,只係做多左批中環西行過黎既客。

你試下 18X 都停埋林士街,睇下嘉安街班人理唔理你,道理一樣。
林士街問題要好小心去考慮同討論,唔係膚淺地一刀切要停晒,18X 講緊班客並唔係唔識行。

其次,我唔反對你 113 逆走跟 905 行西隧去做黃大仙慈雲山客,
但唔好忘記,山道以東距離越遠,吸引力越低,最後同 905 情況一樣,上環開始先多客。

不過咁,因為道路設計,就算金鐘、中環求其一個總站擺,碌到去上環都會因為塞車而脫班,一疏車就會趕客。
咁西環尾站重要性高?定上環尾站重要性高?
除非你目標想拎 113 逆走去做旺角南特快,繼而重組 904 同 905 系,否則答案唔難揀。

路線名而家野隨心,大可唔叫 101X,叫 111X 115X 亦可。
惡意回復是不道德的行為。
hokachung 發表於 2020-12-26 03:01 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2020-12-26 00:37
如果想做西區搭上環,唔係問題,但應該同時停晒港澳碼頭同林士街,好似 88X,再轉出繞道,而唔係只停港澳 ...

翺翔道落西九龍公路條橋已經拆咗,窩打老道南行無快路入到西隧,你個113改行西隧建議變相無法實行
 樓主| FBI2 發表於 2020-12-26 09:49 來自手機 | 顯示全部樓層
西區成個道路網,一係就用超平既電車和流水城巴,一係就用西隧直走,否則只係送客俾港鐵。
天空之神 發表於 2020-12-26 11:24 來自手機 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2020-12-25 23:25
贊成

當年係想 18P 做埋皇室堡
兜正街夠衰,兜皇室堡更衰

但今日睇返如果 18 可以變返全日線
中上環 - 灣北 - 北炮有人接手
反而係應該用 18P 做埋,但唔兜正街

至於 5X 慢慢陰乾佢算啦

利申:地圖派

評分

參與人數 1aPower +2 HugeC +10 收起 理由
ahken + 2 + 10 精闢見解

查看全部評分

樓主| FBI2 發表於 2020-12-26 16:34 來自手機 | 顯示全部樓層

天空之神 發表於 2020-12-26 11:24
當年係想 18P 做埋皇室堡
兜正街夠衰,兜皇室堡更衰

當年西區巴士重組,應殺既係18P,而唔係18。

評分

參與人數 1aPower +2 HugeC +10 收起 理由
ahken + 2 + 10 英雄所見略同

查看全部評分