hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 過海路線101X改路消息
開啟左側

[路線消息] 過海路線101X改路消息

樓主| FBI2 發表於 2020-12-28 17:28 來自手機 | 顯示全部樓層

ahken 發表於 2020-12-28 16:53
係, 5年前已經咁講, 但柴小唔知點解撞咗邪留咗18P同18X殺18...

18x係要留,但18p就可以改兩繁,留18全日去西環
dennis28a 發表於 2020-12-28 17:33 來自手機 | 顯示全部樓層
ahken 發表於 2020-12-28 16:53
係, 5年前已經咁講, 但柴小唔知點解撞咗邪留咗18P同18X殺18...

留 18X 其實錯唔晒,佢唔係完全無客,
但佢唔應該跟 722 行,而應該跟 110 行特快去太古。

但留 18P 當年就係睇準 5X 不足,希望有線特快出灣仔銅記外圍。

當然,18P 搞成點大家好清楚,結果咪搞返 18 出黎。
dennis28a 發表於 2020-12-28 17:39 來自手機 | 顯示全部樓層
FBI2 發表於 2020-12-28 17:28

弊在新城仲未曉開腦呢,明明 18X 嘉安街同北角成半車客都唔識加番密去 15 同延長時間去做底 18P,唉。

更好笑係 18P 去到七海,個 Mon 仲 Show 緊東隧車 ETA 時間。
wingho_cwh 發表於 2020-12-28 17:53 | 顯示全部樓層

dennis28a 發表於 2020-12-28 17:33
留 18X 其實錯唔晒,佢唔係完全無客,
但佢唔應該跟 722 行,而應該跟 110 行特快去太古。

留 18P 唔係睇準 5X 不足?無人會蠢到以為外過外太空嘅外圍會留到客
如果策劃班友真係呢個思維諗嘢,佢哋可以切腹自盡

我再重覆一次,西環唔需要更多冷氣電車,尤其係一架去中上環 $5.5 嘅電車
唔想再重覆,多謝
101X指定用車MB9291,帶您劃破長夜GM8036
053h4 發表於 2020-12-28 17:54 | 顯示全部樓層
dennis28a 發表於 2020-12-28 17:39
弊在新城仲未曉開腦呢,明明 18X 嘉安街同北角成半車客都唔識加番密去 15 同延長時間去做底 18P,唉。

...

呢樣真, 18X應該加密到15分鐘一班
簽名被屏蔽
053h4 發表於 2020-12-28 17:57 | 顯示全部樓層

成日吹條18去西環做咩呢, 而家條條電車路流水線, 過左上環都係客量低點, 係過左西港城先會載番部份流水客
東行西區無一個客, 會願意搭一部巴士, 東行入中環而目的地係炮台山, 價錢又唔係平過人, 5B又唔係唔夠載

18P成個問題係, 新城當日唔洗蝕, 係聽D地區垃圾意見, 無啦啦改到唔係水街出
根本爭取完又唔係會坐,

炮台山居民自己有條18去中環都唔心足, 重要死撐條線去西環, 佢搭開條619都唔係落西環好無?當日盤數, 四成客係上環去西區流水, 而家無咁九成, 去炮台山入中環會跌到零, 有番條18重想點?
佢唔去搭車, 爭取完就收手啦唔該

簽名被屏蔽
kmb71k 發表於 2020-12-28 19:45 | 顯示全部樓層

唔好成日妄想縮18P拉18入西環就會有人繼續搭新18落灣仔北/炮台山/北角
西環僅餘果堆客到時肯定落晒地底

以上回應,是否可行?是否合適?
Kj2052 發表於 2020-12-28 19:50 來自手機 | 顯示全部樓層
101x應該好似我係f1版咁改行東隧(尤其上午往港島下午往九龍)
做埋藍田
最後先做九龍灣
kay 發表於 2020-12-28 20:04 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2020-12-28 17:57
成日吹條18去西環做咩呢, 而家條條電車路流水線, 過左上環都係客量低點, 係過左西港城先會載番部份流水客
...

18P個BUG位係西營盤,因為無左18水街之前嚴格黎講,都一早唔搭18P

18P唔經正街,西營盤會暴動

但18P水街走,18又要去西營盤
呢個位先難搞

而另一問題係18非繁都倒緊米

18系列由有盈餘變倒米,仲衰過流水線
世界很簡單 人類很複雜
053h4 發表於 2020-12-28 20:19 來自手機 | 顯示全部樓層

kay 發表於 2020-12-28 20:04
18P個BUG位係西營盤,因為無左18水街之前嚴格黎講,都一早唔搭18P

18P唔經正街,西營盤會暴動

其實係新創建太仁慈而已。

西營盤個邊而家咪一樣宣18X改特快當政積。

18P嚴格來講又唔無客,係下繁到晚間經常都可以坐到大半車。反而係因為現時東行走線把時間優勢無晒先會咁惡劣。