hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 過海路線101X改路消息
開啟左側

[路線消息] 過海路線101X改路消息

I20091157 發表於 2021-1-6 20:23 | 顯示全部樓層

FBI2 發表於 2021-1-6 19:31
由於程序出錯,有關改動安排將先收回。

乜程序出咗錯?
dennis28a 發表於 2021-1-6 20:47 來自手機 | 顯示全部樓層
I20091157 發表於 2021-1-6 20:23
乜程序出咗錯?

加停金鐘站未經諮詢
I20091157 發表於 2021-1-6 20:56 | 顯示全部樓層
dennis28a 發表於 2021-1-6 20:47
加停金鐘站未經諮詢

呢個站聽講好難搞,停又怕拖慢車程,唔停又怕冇乜客睇怕冇幾個月都傾唔成
kmb71k 發表於 2021-1-6 22:00 | 顯示全部樓層

tonycheung0123 發表於 2020-12-28 20:25
講真果句18P往來北角同西區,西行唔係慢播,係東行趕客播。收5.5同收8.4,但又差得果幾分鐘(西行)。18x係北 ...

最近兩個月我都搭過唔少次18X
西區往東區方向,北角碼頭個站可以落唔少人
東區往西區方向,當有18P同18X同時埋站,啲人唔會搭18P反而走去搭18X
因為當18P落到去銅鑼灣,18X已經經繞道落到中環

另外我又曾經搭過唔少次18P
西行過咗糖水道先至開始多人坐
東行過咗糖水道,車上已經冇乜客剩低
由此可見18X已經搶咗18P北角尤其港運城/碼頭一帶客源
唔少人寧願俾多少少錢買時間

至於18X點解唔直落鰂魚涌
除咗我上述所講18X既北角客量不差之餘
估計唔想同722走線太過重疊(尤其中環方向)
從而搶咗722客源

以上回應,是否可行?是否合適?
 樓主| FBI2 發表於 2021-1-6 22:05 來自手機 | 顯示全部樓層
I20091157 發表於 2021-1-6 20:56
呢個站聽講好難搞,停又怕拖慢車程,唔停又怕冇乜客睇怕冇幾個月都傾唔成
...

聽聞起碼搞幾個月,有機會再修訂
dennis28a 發表於 2021-1-7 00:28 來自手機 | 顯示全部樓層
FBI2 發表於 2021-1-6 22:05
聽聞起碼搞幾個月,有機會再修訂

更大關鍵係之前改路係舊區議員過,當時無大聲音
而家西區有極大聲音,最壞情況可能係推倒重來
mrm23 發表於 2021-1-7 10:04 | 顯示全部樓層

kmb71k 發表於 2021-1-6 22:00
最近兩個月我都搭過唔少次18X
西區往東區方向,北角碼頭個站可以落唔少人
東區往西區方向,當有18P同18X同 ...

前排響太古返奧運,原本諗住 102 轉小巴算,不過去到巴士站見到有 18X,

突然醒起有 18X 轉 905 呢個選擇,
見到 ETA 又夾到車,
最尾車接車用左 35 mins 由太古去到大角咀..

呢個時間其實真係冇得輸。

轉車O個陣發現似乎都唔少人咁樣搭。
不過始終廿分鐘一班真係太疏..
 樓主| FBI2 發表於 2021-1-7 10:20 來自手機 | 顯示全部樓層
dennis28a 發表於 2021-1-7 00:28
更大關鍵係之前改路係舊區議員過,當時無大聲音
而家西區有極大聲音,最壞情況可能係推倒重來 ...

現屆議員反對不構成不落實的因素,反而金鐘加站才是程序問題所在。
dennis28a 發表於 2021-1-7 14:21 來自手機 | 顯示全部樓層
FBI2 發表於 2021-1-7 10:20
現屆議員反對不構成不落實的因素,反而金鐘加站才是程序問題所在。

運輸署得兩個做法,唔停金鐘直接改線,一係就加停金鐘上文件。

一上文件就有機可乘推倒重來,而據了解巴士公司好想加停金鐘站,未必放手。
053h4 發表於 2021-1-7 14:27 | 顯示全部樓層

dennis28a 發表於 2021-1-7 14:21
運輸署得兩個做法,唔停金鐘直接改線,一係就加停金鐘上文件。

一上文件就有機可乘推倒重來,而據了解巴 ...

500日右右, 沙中線都過海, 停金鐘係超錯
簽名被屏蔽