hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 過海路線101X改路消息
開啟左側

[路線消息] 過海路線101X改路消息

dennis28a 發表於 2021-1-9 01:53 | 顯示全部樓層

toby_tl10 發表於 2021-1-9 00:19
最後嗰句係重點,灣仔先係客倉。個人認為101X客量唔理想其中一個原因係港島段同九龍段都快,有啲客倉做唔 ...

101X 客量唔理想有好多原因,我唔敢講九龍段快(下繁其實好慢),但港島段無正中目標係關鍵(上環、灣仔)。
所以我唔反對特工兄建議,係全日化角度,佢走線係正路行法。

其實 101X 大可保留早繁南行依兩班車,之後咪直接開 4 班 0700 0730 0800 0815 特工兄南行特車去試水溫,
如果發現 101X 班客識走,到時咪先將依兩班車併入特工兄建議班特車,再長遠去睇下點抽車做全日。

講真,你同九巴講,如果發現咁做會發達,佢仲唔偷雞係新巴時段前後開多班咩,好過做中環特車。
惡意回復是不道德的行為。
Ohm 發表於 2021-1-9 03:46 | 顯示全部樓層
dennis28a 發表於 2021-1-8 23:44
我當然知,尤其係 101X 家陣開得早,根本未到客量高峰期。
101X 尾車出到中環都未夠八點半,唔係個個都想 ...

8點車東九龍走廊落橋開始塞,101同101X時間差異會大幅拉開就真
你應該唔知道土瓜灣街市去理工彎位係可以用半個鐘,而同樣時間由機隧出口去理工彎位5分鐘行完
dennis28a 發表於 2021-1-9 05:08 | 顯示全部樓層
Ohm 發表於 2021-1-9 03:46
8點車東九龍走廊落橋開始塞,101同101X時間差異會大幅拉開就真
你應該唔知道土瓜灣街市去理工彎位係可以 ...

8 點半至 9 點九展搭 215X 98D,
九展開車 20 分鐘後仲係歐化,當中有 15 分鐘又係由土瓜灣街市塞去歐化。
家陣唔止東九龍走廊塞車,早繁夠膽死隨時連機隧九展入口都慢車,
結果我最極端早繁九展用 30 分鐘先到歐化(如果去尖沙咀九龍站應該吐血嫁啦)。

我曾經試過有次搭 101X 早繁尾車,係淘大見到部中上環紅小,我之後就同部紅小分道揚鑣,
你估下我係車上四幹落橋見到咩野?部紅小竟然已經到修打蘭街轉緊入去清客。

既然你講到早繁土瓜灣街市去理工彎位可以搞到 30 分鐘咁大鑊,
我又試下搵一朝搭下 101 或者 111 睇下咩事,睇下自從沙中線工程搞得七七八八,仲可以有幾塞。

惡意回復是不道德的行為。
gu9434@24 發表於 2021-1-9 11:38 來自手機 | 顯示全部樓層

dennis28a 發表於 2021-1-9 01:53
101X 客量唔理想有好多原因,我唔敢講九龍段快(下繁其實好慢),但港島段無正中目標係關鍵(上環、灣仔) ...

我都同意早繁101X西行繼續專心做淘大特快  啟麗早繁搭101其實唔慢 密車有位坐加街市打爆飛站下 半個鐘點都會過到海  去中環又多架641擇 真沒必要改線
 樓主| FBI2 發表於 2021-1-9 12:25 來自手機 | 顯示全部樓層
gu9434@24 發表於 2021-1-9 11:38
我都同意早繁101X西行繼續專心做淘大特快  啟麗早繁搭101其實唔慢 密車有位坐加街市打爆飛站下 半個鐘點 ...

問題係101X西行早繁唔夠客,係下繁先夠
053h4 發表於 2021-1-9 13:58 | 顯示全部樓層
101期實唔慢真係唔知呢個結論點得出離, 識人有人9點麗昌上101, 10 點幾先返到中環, 試過一次之後就話無下次
簽名被屏蔽
 樓主| FBI2 發表於 2021-1-9 14:12 來自手機 | 顯示全部樓層

053h4 發表於 2021-1-9 13:58
101期實唔慢真係唔知呢個結論點得出離, 識人有人9點麗昌上101, 10 點幾先返到中環, 試過一次之後就話無下次 ...

正常都要40分鐘
wingho_cwh 發表於 2021-1-9 15:02 | 顯示全部樓層
dennis28a 發表於 2021-1-9 01:53
101X 客量唔理想有好多原因,我唔敢講九龍段快(下繁其實好慢),但港島段無正中目標係關鍵(上環、灣仔) ...

你話「港島段無正中目標係關鍵(上環、灣仔)」
首先你要搞清楚,條線係 CWDC 出聲要開,早繁南行只係後期僭建出嚟嘅嘢,搵客重點從來都唔係灣仔同上環
而家伊利莎伯大廈同中環皇后像都有站,再加埋你嗰啲上環灣仔,條線搞搞下就會變成 104,仲要係唔停紅隧口嘅 104

你要中晒你嗰啲 target,唔該拆舊線,例如 101 111 641

101X指定用車MB9291,帶您劃破長夜GM8036
gu9434@24 發表於 2021-1-9 15:11 來自手機 | 顯示全部樓層
FBI2 發表於 2021-1-9 14:12
正常都要40分鐘

麗晶/啟業上101隨時同641差唔多時間到中環  巴士時間上同小巴轉鐵唔差太遠 作為住左兩十年既麗晶人 我建議零生講少幾句廢話啦
053h4 發表於 2021-1-9 15:17 | 顯示全部樓層

gu9434@24 發表於 2021-1-9 15:11
麗晶/啟業上101隨時同641差唔多時間到中環  巴士時間上同小巴轉鐵唔差太遠 作為住左兩十年既麗晶人 我建 ...

101同641差唔多到中環, 小巴轉鐵唔差太遠, WELL

1) 101 同641差唔多時間到中環, 即係一樣咁耐, 641一向唔係公認的快線. 眾所周知641塞東隧, 101塞紅隧重入灣仔內街, 間接肯定埋個幾鐘先到呢個事實
2) 小巴轉鐵唔差太遠, 屯馬二期都就快通車, 所以你早繁巴士同轉鐵比?

居民又唔係巴迷, 邊樣快就坐邊樣的話, 所以巴士公司咪無特別做野話要101做特快大搞LOR
簽名被屏蔽