hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 過海路線101X改路消息
開啟左側

[路線消息] 過海路線101X改路消息

Ohm 發表於 2021-1-9 16:26 | 顯示全部樓層

dennis28a 發表於 2021-1-9 05:08
8 點半至 9 點九展搭 215X 98D,
九展開車 20 分鐘後仲係歐化,當中有 15 分鐘又係由土瓜灣街市塞去歐化。 ...

根據你所講,即係你只係知道東九龍走廊橋上嘅情況,而唔知道橋底漆咸道北究竟係咩環境,我而家就話畀你知
呢道係漆咸道北佛光街橋底,係每朝早塞車嘅源頭之一,反而沙中線工程封路一向都唔係土瓜灣一帶塞車主因

由東九龍走廊落嚟嘅車,想要過海嘅話,要keep住橋上左線,落橋後就cut左準備入紅隧,而巴士要停平治街站,停完之後就會cut去三或四線,避開排隊入紅隧嘅車龍
每朝因為呢個交叉位,於是車龍就一直排,通常情況最差會去到浙江街遊樂場,如果嗰日咁黑仔而又驚返工遲太多,最好就果斷落車喇,因為由呢度去平治街要預半個鐘或更多
至於我所講由土瓜灣街市到理工要30分鐘,我諗係大概係3rd quartile嘅時間
不過你得閒先試一次就嘥氣啦,而家個個wfh,少咗私家車就已經順咗好多,疫情稍為舒緩就會故態復萌

至於你講得出中上環紅小,唔知你知唔知人地去到土瓜灣之後,其實都係會上返東九龍走廊,原因就係因為要避上述塞車
當然,7-9點之間不同時段,段路交通情況都好唔同,你應該係屬於相對較早時段就會經過,然而晏多少少,例如8點半嘅話,下面就會好塞,小巴佬(中上環抑或佐敦道)自己都會走哂上東九龍走廊

wingho_cwh 發表於 2021-1-9 16:39 | 顯示全部樓層
Ohm 發表於 2021-1-9 16:26
根據你所講,即係你只係知道東九龍走廊橋上嘅情況,而唔知道橋底漆咸道北究竟係咩環境,我而家就話畀你知
...

呢層我又唔明喇,對西官嚟講,土瓜灣一向都係食糊位,天光道中銀係熱門留位地點,走上東九龍走廊應該唔係主流?
101X指定用車MB9291,帶您劃破長夜GM8036
dennis28a 發表於 2021-1-9 17:18 來自手機 | 顯示全部樓層
Ohm 發表於 2021-1-9 16:26
...

我可以答你,我唔係未試過依個鐘數搭紅小 101 111,而係無刻意計時。
不過只從沙中線工程搞好,平治街同曲街塞車問題係有改善,依點係疫情前反映左。主因係曲街段無再九曲十三彎。

試過有次佐敦道紅小行到去土瓜灣上東九龍走廊避塞車,
結果我部 111 去到歐化又見番同一部紅小塞緊係中線落唔番黎,我到紅磡站架紅小先爬我頭,當時係疫情前。

依點亦係點解我咁多年都唔鐘意搭中上環或官佐紅小,因為次次上親橋避塞車結果仲慢過我橋底塞車,搭 10 次有 10 次都係咁。

當然,上繁我無過百次經驗好難比較,但下繁如果橋底要塞成 30 分鐘,橋上試試塞 20 分鐘落唔到曲街。
Ohm 發表於 2021-1-9 18:58 | 顯示全部樓層

wingho_cwh 發表於 2021-1-9 16:39
呢層我又唔明喇,對西官嚟講,土瓜灣一向都係食糊位,天光道中銀係熱門留位地點,走上東九龍走廊應該唔係 ...

中銀之後就行上鄉道落下路,喺煤氣鼓上返橋,東九龍走廊佢地叫「私跑」
另外回應返橋底橋面嘅問題,換個角度諗,小巴車費本身貴過巴士,又無交通補貼,班次又遠疏過101、111,為咩每朝都有人寧願等小巴都唔坐兩三分鐘一班嘅101、111?原因不言而喻
wingho_cwh 發表於 2021-1-9 20:45 | 顯示全部樓層
Ohm 發表於 2021-1-9 18:58
中銀之後就行上鄉道落下路,喺煤氣鼓上返橋,東九龍走廊佢地叫「私跑」
另外回應返橋底橋面嘅問題,換 ...

去西環嘅乘客:因為佢係告士打道特快/西隧特快
dennis28a 發表於 2021-1-9 21:00 來自手機 | 顯示全部樓層
Ohm 發表於 2021-1-9 18:58
另外回應返橋底橋面嘅問題,換 ...

老老實實,如果官石同西觀咁多上路客,就唔會一野比 KO 淨得上繁限定。

不過班非繁小巴客去左邊?我都想知。

更大問題係,101 夠膽死非繁紅隧口搭成 45 分鐘先到上環文娛中心,沿途無塞車,早繁你敢唔敢搭?

早繁工聯會見有紅 Van 仲唔上車?起碼有位坐兼一定到目的地。
所以有屯馬綫二期,紅頂應該可以取消。
wingho_cwh 發表於 2021-1-9 22:31 | 顯示全部樓層

dennis28a 發表於 2021-1-9 21:00
老老實實,如果官石同西觀咁多上路客,就唔會一野比 KO 淨得上繁限定。

不過班非繁小巴客去左邊?我都想 ...

錯,西官搞成咁係隊車個班底有問題,而其他人又唔敢叉隻腳落去(勢力問題)
邏輯問題:西荃淨係西環搵客去葵芳同荃灣都夠玩足全日,西官去咗大半個東九龍會無客?

樓主| FBI2 發表於 2021-1-10 00:14 來自手機 | 顯示全部樓層
由此可見,日後東鐵過海加屯馬線全通後,九東或紅土至中西區過海巴士前景將會非常堪坷。
Ohm 發表於 2021-1-10 00:37 | 顯示全部樓層
dennis28a 發表於 2021-1-9 21:00

不過班非繁小巴客去左邊?我都想 ...

早繁想坐西環/中上環紅van要排隊架,係人等車,而且未必上到即班車
就係因為漆咸道北塞車太嚴重,坐小巴行東九龍走廊避塞車,好過喺巴士呆坐,而小巴乘客有好多都係去灣仔/中環/上環
dennis28a 發表於 2021-1-10 01:53 來自手機 | 顯示全部樓層

Ohm 發表於 2021-1-10 00:37
早繁想坐西環/中上環紅van要排隊架,係人等車,而且未必上到即班車
就係因為漆咸道北塞車太嚴重,坐小巴 ...

正如我上面所講,紅隧口非繁都隨時搞到 45 分鐘碌到上環。
就算下繁過後夜間時間,都要跑 30 分鐘。

紅隧口紅小同巴士相遇,紅小直飛告士打道到六國酒店,架 101、111 分分鐘仲係時代塞緊車。
早繁仲會唔會搭 101、111 去中上環、西環?

漆咸道無論橋上橋下點都要塞,爭在塞多塞少。
但行告士打道同灣仔道係天與地,去中環係快 30 分鐘,早繁班客點會唔揀紅小?