hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) [多功能特快] 建議開辦九巴252A: 掃管芴 - 尖東麼地道 ...
開啟左側

[多功能特快] 建議開辦九巴252A: 掃管芴 - 尖東麼地道

Waiyin12 發表於 2020-12-26 03:37 來自手機 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

現時,掃管笏居民往市區必須於乘252到屯轉轉車,非繁忙時間未能直達任何市區地點,相當不便,青龍頭、深井、汀九居民往旺角以南之九九龍,由於未能使用屯轉轉乘60X/260X,只可於荃灣/美孚等地轉車/鐵,車程冗長並且不便,加上最近有意見指荃灣缺乏往南九龍之真·特快路線,建議開辦252A線,由掃管往返尖沙咀,途徑大欖、屯門公路轉車站、青龍頭、深井、汀九、荃灣,九龍段走線則參照280X。

此建議下252將併入252A, 234A/B會削減班次。

南行停站:
掃管 $13.7
掃管笏路
星堤
管翠路
愛琴海岸
嘉和里村
小秀村
愛琴灣
小欖新村
小欖村
小欖澄麗路
屯門公路轉車站
(53)
荃景圍天橋$11.7
祈德尊新邨
大涌道福來邨
荃灣西站總站
楊屋道街市
橫窩仔街
雅翔道 $6.4
九龍公園泳池(新站設於柯士甸道)
聖安德烈堂
中間道
尖東站
尖東麼地道

北行:
尖東麼地道 $13.7
尖東站
中間道
九龍公園
柏麗購物大道
柯士甸道
九龍中央郵政局
欣翔道
橫龍街$9.1
楊屋道街市
荃灣西站總站
大河道
福來邨永康樓
荃景圍天橋
(53)
屯門公路轉車站 $5.2
大欖涌
小欖
小欖澄麗路
小欖村
小欖新村
愛琴灣
愛琴灣
小秀上村
龍珠島
愛琴海岸
掃管笏變電站
星堤
掃管笏路
掃管芴

班次:繁忙時間20分鐘一班, 非繁忙時間30 (定點班次)

252僅保留平日繁忙時間20分鐘一班,並以此路線252A短途特別班次名義服務

234X縮短至西九龍站

252A於屯轉設回贈式BBI, 收費一律與原有252之轉乘
收費相同;
南行乘此路線轉乘任何九巴獨營西隧線,兩程合共 $20.2;
乘搭浪翠園第四期至荃灣西站區間收費$5.1(僅限八達
通雙向分段收收費,須於下車時拍卡)

建議完畢, 歡迎討論及聖誕快樂~

kmb71k 發表於 2020-12-26 19:35 | 顯示全部樓層
一個屯轉已經KO你條線
以上回應,是否可行?是否合適?
 樓主| Waiyin12 發表於 2020-12-26 19:47 來自手機 | 顯示全部樓層
kmb71k 發表於 2020-12-26 19:35
一個屯轉已經KO你條線

屯轉以北只係當252咁開

屯轉以南(青龍頭、深井、汀九)基本上用唔到屯轉(冇得反方向轉260X),如何KO?

RV9019_276 發表於 2020-12-26 21:07 來自手機 | 顯示全部樓層

掃管笏流水至荃灣係好,做埋53同234AB,掃管笏居民唔怕慢有架直車出市區,荃灣深井嘅人放假又可以去掃管笏/千島湖郊遊
不過荃灣之後特快去尖沙咀我就有保留,掃管笏去尖沙咀可以屯轉轉260X,荃灣去就有兩條鐵,只有深井居民先會對特快出尖沙咀有興趣,不過需求成疑,需求低就唔做好過,需求高嘅話又會令原本想坐嘅荃灣居民上唔到車,所以呢條線應該只係去到荃灣叫252M算

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +3 收起 理由
LauCT + 1 + 3 英雄所見略同

查看全部評分

jocosben 發表於 2020-12-26 22:33 來自手機 | 顯示全部樓層
荃灣西一帶直接搭西鐵去尖東都好方便啦
LauCT 發表於 2020-12-26 23:50 | 顯示全部樓層
RV9019_276 發表於 2020-12-26 21:07
掃管笏流水至荃灣係好,做埋53同234AB,掃管笏居民唔怕慢有架直車出市區,荃灣深井嘅人放假又可以去掃管笏/ ...

非常同意,252改為掃管笏至荃灣流水線係好,53改經屯門公路,咁夏村居民就唔駛再搭架慢嘅直車出市區(至於234A/B,個人認為應將其中一者與234C/D其中之一互換總站)
西貢區居民
LauCT 發表於 2020-12-26 23:53 | 顯示全部樓層

RV9019_276 發表於 2020-12-26 21:07
掃管笏流水至荃灣係好,做埋53同234AB,掃管笏居民唔怕慢有架直車出市區,荃灣深井嘅人放假又可以去掃管笏/ ...

另外,深井特快出尖沙咀可以延長234P至之前234S嘅總站
西貢區居民
 樓主| Waiyin12 發表於 2020-12-26 23:56 來自手機 | 顯示全部樓層

我就唔太expect會有人坐足全程嘅,屯轉以北只係做返原本252功能,大部分人會屯轉跳車,少量唔趕時間又懶得轉260X嘅客會留喺車上慢慢碌出九龍

荃灣尖沙咀特快係見最近B2版有人提起,先有此構思
荃灣線去到尖沙咀都要半粒鐘,如果起點唔係綠楊、眾安街/悦來酒店一帶,計埋行去地鐵站,巴士直插尖沙咀時間上係有競爭力

西鐵係快,但唔近彌敦道(海防道、美麗華、佐敦)一帶(That's why 260X 269B北行都嘔到客出嚟),加上荃灣好多位(荃景圍、祈德尊、荃新天地)行去西鐵站都唔算近

我反而會諗荃灣區內應該祈德尊定楊屋道尾站,以及入唔入荃灣西站總站,平衡車程同覆蓋範圍
kmb71k 發表於 2020-12-27 00:20 | 顯示全部樓層
Waiyin12 發表於 2020-12-26 23:56
我就唔太expect會有人坐足全程嘅,屯轉以北只係做返原本252功能,大部分人會屯轉跳車,少量唔趕時間又懶得轉260X嘅客會留喺車上慢慢碌出九龍

係咁既話當年70就唔駛死啦

個個搭車都係想快啲出到去
邊個會咁閒情逸致同你碌埋麗城楊屋道先至出九龍?

以上回應,是否可行?是否合適?
 樓主| Waiyin12 發表於 2020-12-27 02:44 來自手機 | 顯示全部樓層

LauCT 發表於 2020-12-26 23:53
另外,深井特快出尖沙咀可以延長234P至之前234S嘅總站

唔反對234P拉入深井,但其實我係想做全日 + 直插尖沙咀多過做旺角

一來旺角坐鐵算就腳,二來坐234X去旺角冇去尖沙咀咁惡頂