hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) [多功能特快] 建議開辦九巴252A: 掃管芴 - 尖東麼地道 ...
開啟左側

[多功能特快] 建議開辦九巴252A: 掃管芴 - 尖東麼地道

樓主| Waiyin12 發表於 2020-12-27 02:48 來自手機 | 顯示全部樓層

kmb71k 發表於 2020-12-27 00:20
係咁既話當年70就唔駛死啦

個個搭車都係想快啲出到去

北區有270A,大埔有72X 271做70嘅特快替代品

但深井可以點樣快?麗城可以點快?
52X美孚落地底?定234A/B荃灣轉?
但會快幾多呢?

要快可以祈德尊上公路
lsc04d11 發表於 2020-12-27 19:23 來自手機 | 顯示全部樓層
唔expect坐足全程而咁玩既話  我就寧願龍運九巴聯營 用A33全日兜入掃管笏 完善下轉乘計劃  善用青山灣至大欖一段的空位(呢度啲網友講到冇人咁搭。) 252就可以專注sell行山客  另外有資源開之前提過嘅261C/261D等等
Anonymous 發表於 2020-12-27 22:21 | 顯示全部樓層
到底你地明唔明宜家唔快係因為新界走線而唔係九龍走線,下下skip曬九龍啲心臟地帶你想有幾多客?(唔係講30X/234X/238X)

荃灣市中心嘅線荃灣市中心自行解決,唔好下下諗埋呢啲走線。屯轉至深井開261B半全日已經夠,汀九至麗城就首先重組再加密234系先,之後再到荃灣南九龍線重組
cky 發表於 2020-12-27 23:21 來自手機 | 顯示全部樓層

無喇喇條 234X 同你條所調 252A 無關係,做乜郁走人地尖咀走線去滿全你條線入尖咀的欲望?咁樣所謂落荃市就以為可以補償西約人?
 樓主| Waiyin12 發表於 2020-12-28 01:13 來自手機 | 顯示全部樓層
cky 發表於 2020-12-27 23:21
無喇喇條 234X 同你條所調 252A 無關係,做乜郁走人地尖咀走線去滿全你條線入尖咀的欲望?咁樣所謂落荃市就 ...

252A到灣景後嘅荃灣段服務範圍同234X重疊,荃灣西約、麗城坐252A去尖沙咀一定快過現時坐234X,咁抽走234X有咩問題?

青山公路係跟53停站,包括西約、麗城,只係太多站我懶得逐個打出嚟
 樓主| Waiyin12 發表於 2020-12-28 01:18 來自手機 | 顯示全部樓層
LauCT 發表於 2020-12-26 23:50
非常同意,252改為掃管笏至荃灣流水線係好,53改經屯門公路,咁夏村居民就唔駛再搭架慢嘅直車出市區(至 ...

廈村都係用68A分支解決啦,53 keep返流水作用
dominic023 發表於 2020-12-28 14:09 | 顯示全部樓層

如果呢條252A出現,234X應該立即變成九記眼中釘會減到同30X水平,自動放棄晒深長荔嘅客。
少做少錯,但唔做就大獲.
 樓主| Waiyin12 發表於 2020-12-28 14:16 來自手機 | 顯示全部樓層
dominic023 發表於 2020-12-28 14:09
如果呢條252A出現,234X應該立即變成九記眼中釘會減到同30X水平,自動放棄晒深長荔嘅客。
...

30X其中一個死因係太多碌臣,應該叫九記嚴懲班碌臣
(例如當違規咁扣獎金)

(行得慢有時又吹佢唔漲,但有D太明顯嘅例如綠燈照停車、站頭冇人照埋站開門上落空氣應該唔難捉)
 樓主| Waiyin12 發表於 2020-12-28 14:22 來自手機 | 顯示全部樓層
dominic023 發表於 2020-12-28 14:09
...

荔枝角可以將堆客過比40嘅
(北行40號直行青公,其實只係慢234X兜入沙咀道、大河道幾分鐘)

dominic023 發表於 2020-12-28 17:05 來自手機 | 顯示全部樓層

Waiyin12 發表於 2020-12-28 14:16
30X其中一個死因係太多碌臣,應該叫九記嚴懲班碌臣
(例如當違規咁扣獎金)

開左252A後234x會死嘅原因係,而家234x有1/3客係出去油麻地以南,既然252A跟234X一樣行法離開荃灣又貴價啲,九記就會努力將客抬晒過252A,方法包括減234X班,減左班客就跟住走咁啲過小巴或者港鐵,跟住九記就會好似荃景圍咁諗淨做麗城到荃灣站嘅34M,放棄左條234X。