hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 論E33 E33P改行屯赤白痴走線
開啟左側

論E33 E33P改行屯赤白痴走線

leungky0528 發表於 2020-12-28 15:27 | 顯示全部樓層

試左一程,31分鐘到東涌,47分鐘到機場
大家都放長假,越遲入越多人

E33@TA7971
1423 屯門市中心
1425 安定邨
1427 兆麟苑
1429 豐景園
1432 龍逸邨
1433 富健花園
1435 新屯門中心
1436 兆山苑
1437 蝴蝶灣
1440 屯門赤臘角隧道轉車站
1454 東涌消防局
1456 東堤灣畔
1459 赤臘角南路
1501 駿運北路
1502 香港空運貨站
1504 空郵中心
1506 國泰城
1509 暢連路
1510 機場(地面運輸中心)

HS1588 發表於 2020-12-28 15:54 | 顯示全部樓層
cx838 發表於 2020-12-28 13:22
我會用以前過豐景園後直行高速公路比,現在行市區路多左,車程只快數分鐘,相信很快就看出沒分別,只是車 ...

咁樣改完 E 線唔快得多, 行屯赤又 cover 唔返, 屯轉同青馬青公沿線至屯轉去東涌 / 機場反而仲慢左
又無得用青馬轉車去迪士尼 / 逸東 / 東涌北
其實係咪應該考慮留返條 E33 行舊路呢
miklcct 發表於 2020-12-28 16:05 | 顯示全部樓層
E33多屯門流水客上車嗎?
進智公交
david95811 發表於 2020-12-28 17:04 | 顯示全部樓層

E線最主要係停多咗站同迴旋處先用多咗時間, 如果剩計車程路路通, 應該可以快10分鐘
而A車就人工島直出真係快好多
另外, 其實A34就應該行屯市上公路, A33就龍門<>A33X就泳池, 就唔會俾人話同E車冇分別/行得耐
E車就真係益哂蝴蝶

利申: 坐咗廿幾年E33
YY487 發表於 2020-12-28 17:13 來自手機 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2020-12-28 17:16 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
Eddie 發表於 2020-12-28 17:33 來自手機 | 顯示全部樓層

leungky0528 發表於 2020-12-28 15:27
試左一程,31分鐘到東涌,47分鐘到機場
大家都放長假,越遲入越多人

E33以前點到做唔到呢個時間,話差唔多班人係咪有病
s3n370 發表於 2020-12-28 18:29 來自手機 | 顯示全部樓層
S3bl430 發表於 2020-12-28 11:37
Google map顯示2條路只差0.3km
而現在的E33里數約26km,改唔改行泳池理應唔會影響收費

純地圖派同用營運角度分析,
泳池同龍門路比,龍門路肯定比泳池多人。
市中心+安友本身係客倉,兼且距離最短。
用條密嘅E33串埋市中心安友龍門路,
就可以用最少嘅路程串埋最多嘅客。
用同樣嘅車輛就可以開密D。

調番轉俾E33P做唔係唔得,
良景一段可能因龍門居一段多客,
有條件開密D而得益。
但問題係條線屯門段路程長得多,
同樣嘅車源就開唔到咁密。
得良景一邊受惠而其他區域全輸。
我都已經唔計兩者嘅服務時間差別。

至於A線點解又可以直行,
固然想擴大同E線嘅差距係不無道理。
更重要係A線班次差距唔大,
上述效應就無咁大,
咁自然行番最直接嘅路線就係最有效率嘅做法
asv2 發表於 2020-12-28 18:36 | 顯示全部樓層
今日下繁往屯門方向,
都已經又年尾又疫情,
一樣有本事一駛出屯赤就塞爆,
龍富路北行完全塞停,
搭 A 線變成只係求有位坐...
053h4 發表於 2020-12-28 18:38 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽