hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 點解E車改道唔成條線反轉行
開啟左側

[問題] 點解E車改道唔成條線反轉行

樓主| Sita1004-1017 發表於 2020-12-29 12:05 來自手機 | 顯示全部樓層

GU9338 發表於 2020-12-29 11:09
頭先無意中見到
E33 轉 E32A (將來 E36A) 係要 $13.9
E33 轉 E31 就只係 $12

咪就係行出去搭都快過等佢
AVBWU291 發表於 2020-12-29 13:36 | 顯示全部樓層
歸納一下眾板友嘅意見:
E線全面撤出客運大樓
  • 所有E線先北大嶼山公路、東涌、後入機場島,後勤區/博覽館總站,唔停客運大樓
  • 屯赤線先博覽館、國泰城、後勤區,後入東涌

E線半撤出客運大樓
  • E線總站由GTC搬去其他地方,維持繞經暢達路,唔上暢航路落客區
  • 二號閘後直入GTC

維持原狀

我自己嘅意見:
當E線嘅定位係普通市區路線,來往東涌/後勤區同市區,主要客源係往返東涌同後勤區嘅客。邊到需求大就邊到有線,例如大西北、上水、荃灣市中心⋯⋯票價同市區線合一,如果經轉車站嘅話,要同其他線有BBI(唔係E33減4蚊嗰啲,而係當佢係九記路線)。需求未係好大嘅地方,就唔使特登開全日線,例如東北葵,請31M轉E32,未發展成熟嘅洪水橋,68A轉E33/P(補差價轉乘)。正如東北葵需求都未大到要有全日線去上水、洪水橋冇線去沙田,東涌/後勤區一樣。如果需求增加,有條件開全日,咁當然開全日。

至於A線就唔同,專serve機場旅客,儘量覆蓋範圍要大。我自己覺得東北葵、洪水橋都要有全日A線,班次唔一定密,半粒鐘一班都好,但一定要有。至於船灣、大棠嗰啲,睇需求啦。同時唔好兜,好似而家條A34,真係冇眼睇。
將軍澳係收視保證🫡 I mean 討論
paul2357paul 發表於 2020-12-29 14:05 | 顯示全部樓層
GU9338 發表於 2020-12-29 11:09
頭先無意中見到
E33 轉 E32A (將來 E36A) 係要 $13.9
E33 轉 E31 就只係 $12

關東涌居民用家乜事?
係去青洲仔行山既或者去迪士尼果批可能要咁樣侷搭
BlackBird 發表於 2020-12-29 14:44 | 顯示全部樓層

東涌由直出公路變兜到頭暈, 你係搵巴士公司笨定東涌人笨?
P960早日摺線
2076 發表於 2020-12-29 16:22 來自手機 | 顯示全部樓層
所以咪得E33P本身有條件改,因為根本唔係服務東涌居民。E33同E36本身里數分別25同40km,改完走線隨時要減價,加上東涌居民前往屯市/大馬路有一定需求,唔改得。E37本身有範圍A37覆蓋唔到,有必要去返GTC,結果都係唔改得。其實E33P改完之後,屯赤轉車站有特快直入國泰城,想快的咪轉E33P
 樓主| Sita1004-1017 發表於 2020-12-29 18:30 來自手機 | 顯示全部樓層
2076 發表於 2020-12-29 16:22
所以咪得E33P本身有條件改,因為根本唔係服務東涌居民。E33同E36本身里數分別25同40km,改完走線隨時要減價 ...

雖然東涌上車係兜咗,但換取直逹東涌西或北(E36A咁梳有等於無),而且頭站一定有位坐,咁有咩問題

本來應該趁改道嘅時候一次過做埋 咁就完全唔會有影響
KW2523 發表於 2020-12-29 18:43 | 顯示全部樓層

里數問題E33唔得 (除非龍運無聊倒車拉佢上去同P仔執啦 不過冇乜可能)
其實反轉行都好 可惜收費表問題
miklcct 發表於 2020-12-29 19:47 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2020-12-29 10:35
明明E線基本盤係東涌居民,而唔係機場客,先機場後東涌根本當東涌居民無到。 ...

E線基本盤係後勤區,以往未有屯赤焗住東涌尾站先 free ride 到咁多E線尾站直出咋。

假設後勤區有直接高速出入口,如果單憑東涌呢個咁細嘅新市鎮,重要有個地鐵站喺市中心?應該只會有東涌版嘅E22、E23、E31同E42可以全日咋!再到屯赤通車先加多條E33咋!

所以而家有屯赤就應該撥亂反正啦,E線直入國泰城,例如E33可以經國泰城去東涌西、E37可以經國泰城去東涌東。
進智公交
士刁拔尼.奧 發表於 2020-12-29 21:49 來自手機 | 顯示全部樓層
問題在冇可能唔做客運大樓,畢竟2號閘同埋客運大樓大把機場員工出入
Waiyin12 發表於 2020-12-30 03:08 來自手機 | 顯示全部樓層

miklcct 發表於 2020-12-29 19:47
E線基本盤係後勤區,以往未有屯赤焗住東涌尾站先 free ride 到咁多E線尾站直出咋。

假設後勤區有直接高 ...

未開屯赤前,有一日下晝(大概3/4點)喺富東廣場等車,留意到:

嚟咗E33P E34A E34B一部,E33兩架

每架上咗超過10個人,離站時除E33P外全部睇落滿座

我自己就上咗E34A,到青嶼幹線時係要企人