hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 要求機場巴士線減價
開啟左側

要求機場巴士線減價

WongKinYat_WKY 發表於 2020-12-30 22:23 來自手機 | 顯示全部樓層

chaukc 發表於 2020-12-30 19:02
E22大嶼山路線非常迂迴,入機場超過一個鐘,塞車分分鐘趕唔切搭飛機

搭地鐵轉S1兩程只需$18+$3.5,A線差 ...

咁驚趕唔切咪搭地鐵囉, 更何況而家有幾多人需要搭飛機呀? 你嫌a線貴, 咁就唯有早啲出門口搭啲平啲嘅e線囉, 要快要平搭地鐵啦, 人哋公司點解要蝕畀你做?因為要就你搭a線?
LH797 發表於 2020-12-30 22:26 | 顯示全部樓層
周生唔好發夢, that's impossible.

要嘈同DAB嘈
 樓主| chaukc 發表於 2020-12-30 22:31 | 顯示全部樓層
其實將E22P/E22X變全日東九就有特快路線往返機場
WongKinYat_WKY 發表於 2020-12-30 22:32 來自手機 | 顯示全部樓層

chaukc 發表於 2020-12-30 21:58
$39呢個價錢擺明掠水,葵涌/荃灣搭A31/A32去機場只係$18.9,黃大仙去機場只係俾葵涌/荃灣出發遠少少,無 ...

掠水那又如何? 仍然有大把人正價捧場, 更何況你去旅行、出國係咪日日去日日出? 而家根本就冇乜人會搭a線( 除咗通勤)
AVBWU291 發表於 2020-12-30 22:35 | 顯示全部樓層
chaukc 發表於 2020-12-30 21:48
港鐵同三間巴士公司之前每年都按可加可減機制加價,而家通縮咪要按機制減價
...

鐵記嘅可加可減係自動操作,出咗盤數就可以自行有票價調整。巴士公司係計完條數之後再向政府申請。而通脹亦唔係唯一考慮因素。作為商業機構,當市民對公共交通服務嘅需求係彈性嗰陣,加價有利自身營運。所以通脹嗰陣計完條數係可以加價,巴士公司就有機會申請加價。

但盤數計出嚟可以有票價調整,唔代表行會一定批,因為仲要考慮多5個因素:
  • 自上次調整票價以來營運成本及收益的變動;
  • 未來成本、收益及回報預測;
  • 巴士公司需要得到合理回報率;
  • 市民接受程度及負擔能力;
  • 服務的質和量。

喺通縮期間,巴士公司喺情上的確要酌量減價,但理上唔係必然,更何況各大公司今年失去大水喉嘅車費收入,更加唔會主動申請減價。條數計出嚟達到-2%,政府可以考慮主動減價,但亦唔係必然。

Ref:
立會文件
https://www.thb.gov.hk/tc/psp/pressreleases/transport/land/2009/200912081.pdf
同埋巴典
https://hkbus.fandom.com/wiki/%E5%8F%AF%E5%8A%A0%E5%8F%AF%E6%B8%9B%E6%A9%9F%E5%88%B6
將軍澳係收視保證🫡 I mean 討論
tkglobe 發表於 2020-12-30 22:36 | 顯示全部樓層
chaukc 發表於 2020-12-30 20:57
https://inews.hket.com/article/2834002/%E3%80%90%E9%A6%99%E6%B8%AF%E7%B6%93%E6%BF%9F%E3%80%9111%E6 ...

阿生, 數字係睇全年架, 你識唔識架, 下面係政府十一月既預測

在 同 時考慮到 今 年 首三季 的 實 際 數 字 後,二零二零年 全 年 基本消費物價通脹率和整體消費物價通脹率 的 預 測 分 別 由 八 月 時 覆檢的1.8%及 0.8%向下修訂 至 1.3%及 0.3%
 樓主| chaukc 發表於 2020-12-30 22:37 | 顯示全部樓層

WongKinYat_WKY 發表於 2020-12-30 22:32
掠水那又如何? 仍然有大把人正價捧場, 更何況你去旅行、出國係咪日日去日日出? 而家根本就冇乜人會搭a ...

機場員工咪要日日搭囉,同埋有人要去外國/大陸公幹,經常出入機場/港珠澳,呢批人同樣要使用機場巴士
ate214 發表於 2020-12-30 22:39 | 顯示全部樓層
chaukc 發表於 2020-12-30 22:37
機場員工咪要日日搭囉,同埋有人要去外國/大陸公幹,經常出入機場/港珠澳,呢批人同樣要使用機場巴士
...

你無得俾$27都唔好以為人地無得俾好無

評分

參與人數 1aPower +2 HugeC +10 收起 理由
chanvito + 2 + 10 精闢見解

查看全部評分

樓主| chaukc 發表於 2020-12-30 22:40 | 顯示全部樓層
AVBWU291 發表於 2020-12-30 22:35
鐵記嘅可加可減係自動操作,出咗盤數就可以自行有票價調整。巴士公司係計完條數之後再向政府申請。而通脹 ...

• 市民接受程度及負擔能力;
  • 服務的質和量

呢兩點足以要求減價,市民無工開,負擔能力下降,巴士減班次,服務質素同樣下降

JX9097 發表於 2020-12-30 22:58 | 顯示全部樓層

chaukc 發表於 2020-12-30 21:40
E22A隔30至45分鐘一班車,等得嚟搭地鐵已經去到青衣,班次已經同地鐵轉S1有很大分別
A線$40根本無吸引力 ...

都係嗰句啦
入得機場上得機嘅
一定會預鬆時間
睇住ETA其實唔太需要等車