hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 我去郊遊,諗住今日平日會少人,點知入到去多人到痴線 ...
開啟左側

我去郊遊,諗住今日平日會少人,點知入到去多人到痴線

ccicoltd 發表於 2020-12-30 00:38 | 顯示全部樓層

teddybus 發表於 2020-12-30 00:36
有呀,9A囉,不過有等於無者

而且 9A 平日不開。

19 大坑道↔筲箕灣 $4.2
S3bl430 發表於 2020-12-30 00:49 | 顯示全部樓層
行西貢東應該有要行返去北潭涌/北潭凹的覺悟,西灣亭絕對不是離開西貢東的好選擇, 好多時要和其他人鬥早排隊
雖然係咁,西灣亭行出北潭涌唔算遠(但好悶), 1個鐘內搞得掂.
東壩出北潭涌就真係陰公,我最快要行1.5小時才完成果9km多的路

唔想行的話, 西灣有快艇回西貢,當然價錢都係天咁高

離題一讚, 西灣游水來回東灣,真心覺得你勁

錯字連篇
Waiyin12 發表於 2020-12-30 03:18 來自手機 | 顯示全部樓層
271_N271 發表於 2020-12-30 00:34
當呢度係自己ig?

人地借個人經歷關注鄉郊地區交通問題,我又唔覺有問題
Waiyin12 發表於 2020-12-30 03:20 來自手機 | 顯示全部樓層

回樓主,299X轉43X點解唔喺富安/亞公角跳車?

早D上車應該唔駛企到門口,停站又冇多到
kitarolo 發表於 2020-12-30 05:51 | 顯示全部樓層
S3bl430 發表於 2020-12-30 00:49
唔想行的話, 西灣有快艇回西貢,當然價錢都係天咁高

上月尾去過嗰邊
士多話10月到2月浪大
快艇服務暫停,亦可能與近期
事件有關,長期有水警輪睇住。

講樓主正題,平日部94開得密過
表列雖然都係載唔晒,難為出面有
好多有幸有工開嘅地方,明明需求
穩定巴士公司係知嘅,無塞車或意外
過鐘有後備車唔救,連表列都做唔到。

更莫論有人話條線本來用到
12.8雙層,用細咗都叫做開足車
(ATSE/城巴機場紅車/單層)舊帖都
有意見表示無規定總站開出唔可以留後
lsc04d11 發表於 2020-12-30 06:06 來自手機 | 顯示全部樓層
喺香港嘅職場,12月有樣嘢叫清假  尤其每年一定要去旅行嗰班人,儲儲埋埋,諗住12月飛到家嘛
lsc04d11 發表於 2020-12-30 06:24 來自手機 | 顯示全部樓層

Waiyin12 發表於 2020-12-30 03:20
回樓主,299X轉43X點解唔喺富安/亞公角跳車?

早D上車應該唔駛企到門口,停站又冇多到 ...

你睇開佢啲文就知佢有一種堅持  有幾個位佢唔堅持嗰啲咁無謂既原則都冇事啦

1. 已經明知西貢多人 搭94就應該總站先落車  299X 92 99都係總站  起碼都望得到而估算自己要搭第幾班  或者企位坐位都叫有得揀
2. 搭得299X就去到沙田總站先落車 行去搭263 同樣道理
3.好喇 當你enjoy要落車轉43X  見到咁多人 不如兜埋個石圍角 喺眾安街先落車 再轉你既屯門線返去 (佢既終點站好似都係要263喺屯轉落再搭嫁啦)

明明你條路線個優點就係好幾條線都可以總站上車 而且唔係好多冤枉路  偏偏就係要啲所謂最快時間既堅持  搞到自己咁辛苦 為乜? (而且你今次講明係放假啦同埋回程  唔似平時嗰啲想瞓晏啲,見工,約左人唔想遲到既理由)
放下執著
1. 94轉92轉258D
2. 94轉299X轉263
3. 94轉99轉40X葵芳轉58M (99都可以耀安轉43X既。。。)
就咁睇  只要你上到94 其他都好似冇咁大問題
同埋 睇你經歷  幾架車你都好似第一班就上到 冇留後丫  如果有留後 你會發覺總站上車隨時仲快呢

評分

參與人數 1HugeC +5 收起 理由
AVBWU291 + 5

查看全部評分

castanopsis 發表於 2020-12-30 08:37 | 顯示全部樓層
Quanta 發表於 2020-12-29 22:07
有乜好驚訝, 咪就係好多好似樓主咁,
好日都唔去下行山嘅人, 都走去郊遊埋一份囉

路過講兩句
以前就話郊遊線需求飄忽易估錯
大數據年代,巴士公司只要識得攞:

a. Google熱門郊遊地點既搜尋次數
b. 天文台天氣預測
c. 巴士公司郊區線搜尋次數
d. 郊區線實際客量

要build一個model(d~a+b+c+d)預測需求,真係唔難
唔講machine learning,我估你簡簡單單用multiple linear regression,已經有八九成準
求其搵個識stat識IT既人搞,幾日內已經做到出來
今時今日仲搞成咁,係抵鬧

天空之神 發表於 2020-12-30 09:28 | 顯示全部樓層
NR29 一車無限轉,中段照開
50 分鐘一轉

然後巨量的士入去食大茶飯
.
paul2357paul 發表於 2020-12-30 09:38 | 顯示全部樓層

lsc04d11 發表於 2020-12-30 06:06
喺香港嘅職場,12月有樣嘢叫清假  尤其每年一定要去旅行嗰班人,儲儲埋埋,諗住12月飛到家嘛 ...

於是有批會走左去E33系A33系牛河/大棠/西貢之類