hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 我去郊遊,諗住今日平日會少人,點知入到去多人到痴線 ...
開啟左側

我去郊遊,諗住今日平日會少人,點知入到去多人到痴線

eternalflame 發表於 2020-12-30 09:45 來自手機 | 顯示全部樓層

Waiyin12 發表於 2020-12-30 03:18
人地借個人經歷關注鄉郊地區交通問題,我又唔覺有問題

佢大半篇係A10版嘅內容
亦無人對佢私生活有興趣
S3bl430 發表於 2020-12-30 09:46 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2020-12-30 08:37
路過講兩句
以前就話郊遊線需求飄忽易估錯
大數據年代,巴士公司只要識得攞:

要build model的確唔難,甚至單靠早上入西貢東客量亦可估計下午出西貢的需求
難在官方的schedule of service本身没有考慮到這些季節性因素,加上香港人投訴成性, 如果貿然因為天氣改動正常班次,也會引起不必要的麻煩

另外,始終郊遊客需求係相當飄忽,而94幾乎是獨市生意, hea搞也是情理中事

錯字連篇
eternalflame 發表於 2020-12-30 09:50 來自手機 | 顯示全部樓層
lsc04d11 發表於 2020-12-30 06:06
喺香港嘅職場,12月有樣嘢叫清假  尤其每年一定要去旅行嗰班人,儲儲埋埋,諗住12月飛到家嘛 ...

離題講少少
返工有年假,但好多公司都要求每年年尾前放晒佢,俾帶落下年嘅都會有上限。通常都會預年尾多公眾假期個陣連埋咁放,例如趁淡季飛,有細路嘅就聖誕飛去過白色聖誕咁樣
nwfb23 發表於 2020-12-30 09:59 | 顯示全部樓層

castanopsis 發表於 2020-12-30 08:37
路過講兩句

西貢站長目測咪得
你一定係坐94入去,有幾多人坐94,咪知要幾多車
回程既,派個站長入黃石,咪知要幾多車

大公司無IT部門
nwfb23
paul2357paul 發表於 2020-12-30 10:02 | 顯示全部樓層
路過講兩句

九新城嶼都唔想做到咁明日張膽。
今時今日既香港除左POPO既權力過大之外,
仲有衛生防護中心果班友都係,
果個批鬥會(張竹君果個)九新城嶼若果從此上到都幾大件事,被針對既力量比起受POPO既599肉乾更糟。

評分

參與人數 2aPower +9 HugeC +10 收起 理由
PD7829 + 7 難得一見的清醒留言
FX9426 + 2 + 10 英雄所見略同

查看全部評分

樓主| miklcct 發表於 2020-12-30 10:05 | 顯示全部樓層
louis2018 發表於 2020-12-29 23:30
西灣亭/東壩嗰到交通真係幾麻煩,基本上只有的士係可靠交通,NR29完全唔可靠,咪搞(東壩連村巴都冇)

真 ...

的士都唔可靠,好多時出西貢call都call唔到,我上到係因為夾啱有車重夠時間跑多轉北潭涌先夠鐘接客。
進智公交
 樓主| miklcct 發表於 2020-12-30 10:15 | 顯示全部樓層

lsc04d11 發表於 2020-12-30 06:24
你睇開佢啲文就知佢有一種堅持  有幾個位佢唔堅持嗰啲咁無謂既原則都冇事啦

1. 已經明知西貢多人 搭94就 ...

我上完94嘅選擇有幾個,視乎路況同ETA而定,偏好次序如下:1. 299X > 40X/43X > 263 > 58M
2. 99 > 807X > EAL > 44A
3. 92 > 258D/259D > 58M

車費順序係 3 < 1 < 2 ,時間順序1同2主要睇等車,3就明顯慢,而且塞車風險最高(西貢公路+龍翔道)。尤其係我以往入西貢附近嘅經驗,喺西貢市以北走我覺得唔適合經過西貢市行西貢公路同九龍返新界,用西沙路起碼可以避開出港九市區嘅人潮。
結果去到麥邊一睇ETA,2分鐘後有299X,4分鐘後有99,就決定用方法1。之後43X同263都係車接車咁轉,唔使等,未落車已經見到下部車喺前面。
進智公交
paul2357paul 發表於 2020-12-30 10:27 | 顯示全部樓層
Waiyin12 發表於 2020-12-30 03:18
人地借個人經歷關注鄉郊地區交通問題,我又唔覺有問題

好過例如跳舞業界搵港台都很難擺脫弱勢:
https://www.youtube.com/watch?v=nO4YwZ9CCYM
who_r_u 發表於 2020-12-30 10:31 | 顯示全部樓層
paul2357paul 發表於 2020-12-30 10:02
九新城嶼都唔想做到咁明日張膽。
今時今日既香港除左POPO既權力過大之外,
仲有衛生防護中心果班友都係,

點解隻隻字我都明
但夾埋一齊就唔知你嗡緊乜

paul2357paul 發表於 2020-12-30 10:54 | 顯示全部樓層

who_r_u 發表於 2020-12-30 10:31
點解隻隻字我都明
但夾埋一齊就唔知你嗡緊乜

我係指衛生防護中心下午果個例牌記招。
果個真心對於價值批鬥力量都幾大,
人人各行各業都唔會鍾意從此俾佢跟上。