hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 我去郊遊,諗住今日平日會少人,點知入到去多人到痴線 ...
開啟左側

我去郊遊,諗住今日平日會少人,點知入到去多人到痴線

JX9097 發表於 2020-12-30 15:50 | 顯示全部樓層

AVBWU291 發表於 2020-12-30 14:37
其實呢,香港嘅巴士公司hea做就人人都知。甚至你話運吉抱住多一事不如少一事嘅心態,唔特登搞好香港嘅公共 ...

放眼全香港咁多區
有競爭,巴士公司先會「著緊」
睇下九巴獨市位...
只有大西北叫做「正常」
lsc04d11 發表於 2020-12-30 16:00 來自手機 | 顯示全部樓層
AVBWU291 發表於 2020-12-30 15:24
智智,299X轉40X先有BBI,乜43X有㗎咩?

錢財佢旨在既咩? 如果緊錢 我會搭99烏溪沙站落車拍卡  40X搭到去葵興先轉58P
當然 我係月票客就大把alternative 佢講到知道40X轉會平啲 但睇黎佢唔會鍾意40X要停源禾路而唔介意轉43X
teddybus 發表於 2020-12-30 16:03 來自手機 | 顯示全部樓層
AVBWU291 發表於 2020-12-30 14:37
其實呢,香港嘅巴士公司hea做就人人都知。甚至你話運吉抱住多一事不如少一事嘅心態,唔特登搞好香港嘅公共 ...

大棠引左九巴入嚟啦
結果咪又係大家鬥塞
AVBWU291 發表於 2020-12-30 16:04 | 顯示全部樓層

JX9097 發表於 2020-12-30 15:50
放眼全香港咁多區
有競爭,巴士公司先會「著緊」
睇下九巴獨市位...

仲要個競爭係唔要同鐵/小巴打,淨係同對家打。睇下269B,佢有心同西鐵打,實有得玩。261就因為有條馬生44搞到不倫不類。
將軍澳係收視保證🫡 I mean 討論
AVBWU291 發表於 2020-12-30 16:06 | 顯示全部樓層
teddybus 發表於 2020-12-30 16:03
大棠引左九巴入嚟啦
結果咪又係大家鬥塞

唔知你講緊塞咩啦。如果係塞大常道,咁係太多私家車導致。如果講緊山上,咁就冇乜計,路窄。如果上客位搬去保良局入面,應該會好啲。至於西貢區,我又覺得2間公司做唔會鬥塞
將軍澳係收視保證🫡 I mean 討論
 樓主| miklcct 發表於 2020-12-30 16:21 來自手機 | 顯示全部樓層
以往我好想去長沙嗰邊,但係我住屯門以往無直接道路去東涌,下下要預時間夾船期過去。而家終於通隧道,咁我忍咗2日希望等熱潮散咁少少,今日趁平日又過去啦。我去嗰陣還好,搭E33P去東涌唔多人,豪華車淨坐咗一半左右,上11正班車嗰陣有企位,因為後面有加班車跟尾。返出去就唔掂啦,等咗5架11同23,3架正班2架加班都爆(包括冠忠車),之後有架半空車清客,去到伯公拗都上到企位。以往嶼南平日係唔係咁,定係受屯赤影響,一下子將壓抑多年嘅需求放晒出來先咁多人?
271_N271 發表於 2020-12-30 17:15 來自手機 | 顯示全部樓層

Waiyin12 發表於 2020-12-30 03:18
人地借個人經歷關注鄉郊地區交通問題,我又唔覺有問題

佢至少6成篇幅都係記敍/描寫/抒情,同交通無關。
JX9097 發表於 2020-12-30 18:11 | 顯示全部樓層
miklcct 發表於 2020-12-30 16:21
以往我好想去長沙嗰邊,但係我住屯門以往無直接道路去東涌,下下要預時間夾船期過去。而家終於通隧道,咁我 ...

應該係主要清假又出唔到國
所以大家都忽然熱愛「膠」遊
ryumew 發表於 2020-12-30 18:23 來自手機 | 顯示全部樓層
teddybus 發表於 2020-12-30 16:03
大棠引左九巴入嚟啦
結果咪又係大家鬥塞

但無68R又會影響村民搭k66的
 樓主| miklcct 發表於 2020-12-30 18:43 | 顯示全部樓層

Waiyin12 發表於 2020-12-30 15:18
我都知,但富安至第一城299X 43X係相同走線

想有位坐就應該越早跳車越好(要同站轉就亞公角轉,亦唔會比 ...

我平時習慣係喺最後機會先跳車轉車(例如返洪水橋,搭緊條路線經紅橋嘅話,就紅橋先轉63X/68A),免得早咗落車後悔難搵替代路線,而大部分情況下,越遲落車轉車選擇越多,好似299X呢個例子,富安花園得40X,去到沙田醫院就已經多架43X,去到第一城更加多埋49X同263A。
進智公交