hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴 230X 改道即將落實 官網誤將改道後走線及站位上載 ...
開啟左側

[路線消息] 九巴 230X 改道即將落實 官網誤將改道後走線及站位上載

AVD1 發表於 2020-12-30 16:44 | 顯示全部樓層

YY487 發表於 2020-12-30 16:35
當日有 $8.9 嘅 30X 行荔橋全日特快去油尖旺唔要
所以而家就要喺度驚九巴用 $9.6 嘅 230x 搞 234x
哈哈哈 ...

反正幾年前個 RDP 根本就唔會有機會過到,
而家最少荃灣市區保住條 30X 加荃景圍仲有條線去長沙灣,
大家各取所需
LJ7006 = MF5119 = AVD1
leo_ku 發表於 2020-12-30 17:23 來自手機 | 顯示全部樓層
YY487 發表於 2020-12-30 17:26 來自手機 | 顯示全部樓層
AVD1 發表於 2020-12-30 17:31 | 顯示全部樓層

leo_ku 發表於 2020-12-30 17:23
係保住條線,但30x 已加停左如心,之後可能改停楊屋道,會唔會再進一步減班仍是未知之數。

為左兩成都無 ...

唔計長沙灣,
荃灣市當初都唔肯放走條 30X,
根本當初個計劃聽就好聽,但根本實行唔到。

第二篇文唔少板友都已經講左,
根本成件事配套就差到無論,
而家呢個 230X 定線最少都叫保障到條線起荃灣區有客量。

至於 30X 減班根本就已經預左,
放長雙眼睇肺炎過左之後,條線分分鐘都會用返而家呢個肺炎嘅時間表了事。
LJ7006 = MF5119 = AVD1
s3n370 發表於 2020-12-30 17:33 | 顯示全部樓層
AVD1 發表於 2020-12-30 16:10
我又咁睇,
而家荃景圍除左 30 + A38 之外,所有路線都要先經荃灣站,
即等同九記根本不斷送客比人坐荃灣 ...

其實直上公路的230X都唔係咁好客,
就算係2019年頭果陣,落到愉城坐到7成座位都算偷笑

兜荃灣大窩口先上公路的934A,
响同一個位觀察,衰衰地都要企人。
本班為 北鐵線 列車(經 查寧閣)前往 燒山大馬路
leo_ku 發表於 2020-12-30 17:35 來自手機 | 顯示全部樓層
Snoopy@FB8617 發表於 2020-12-30 18:10 | 顯示全部樓層

YY487 發表於 2020-12-30 17:26
荃灣覺得去深水埗重要過去油尖旺
咁呢個係佢哋嘅選擇
但選擇完就唔好怨點解冇油尖旺特快喇 ...

幾時重組方案做得爛係居民既錯?
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
YY487 發表於 2020-12-30 18:23 來自手機 | 顯示全部樓層
JC2048 發表於 2020-12-30 18:25 | 顯示全部樓層
咁呢個係佢哋嘅選擇

九巴整個垃圾計劃出嚟,居民就一定要硬食?

clivetock 發表於 2020-12-30 18:25 | 顯示全部樓層

咁呢個係佢哋嘅選擇

目前一條線去到晒深水埗+油尖旺,嫌去油尖旺耐/去尖沙咀嘅可以美孚/荔枝角落地鐵(反正繁時呢兩個站都上到車);但係如果飛走深水埗就旺角特快就變咗深水埗冇直車,旺角搭地鐵返轉頭又唔順路,有咁嘅取態都可以理解