hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴 230X 改道即將落實 官網誤將改道後走線及站位上載 ...
開啟左側

[路線消息] 九巴 230X 改道即將落實 官網誤將改道後走線及站位上載

kay 發表於 2020-12-31 12:53 | 顯示全部樓層

本身唔計九龍市區
荃灣段30X/234X都有問題
最多人個段楊屋道/沙咀道/大窩口(934A)個段都做唔到

九龍段行少個長沙灣,但荃灣要行返段楊屋道/沙咀道搵客
其實頭站都係唔著數

而九巴當年當荃灣無到荃景圍直出應該都唔會再上會

不過環宇海灣/柏傲灣有238X,個邊駛唔駛要多條差唔多線,可能唔駛

如果234X可以減到15-20,30X+230X+234X車再拆30X+230X
應該都係無辦法之中辦法

234X都可以諗下改做灣景麗城村巴,唔入市中心直出
咁就算照行長沙灣都係慳左時間
世界很簡單 人類很複雜
GU9338 發表於 2020-12-31 13:01 | 顯示全部樓層
leo_ku 發表於 2020-12-31 12:41
你剩係識講40 286c , 咁241x 全日呢?咪一樣改完方案再ban 過。41改唔到下年的下場已經寫左牆上,到時8架 ...

41 寫咗係牆上 ?
4 條屯馬線傳聞名單 11 85B 281M 286M 你問晒全版會員恐怕大部分都唔敢寫包單一定執笠
睇黎有人覺得靠嚇就一定有道理添

都唔好提 30X
淨係 33A 37 每年回帶啲垃圾建議都足以見到有冇心做荃葵生意啦
呢度版友提過海量建議係可以多贏添
又唔見閣下做架兩講兩句 ?

請用文明來說服我。
JC2048 發表於 2020-12-31 14:00 | 顯示全部樓層
leo_ku 發表於 2020-12-31 12:02
咁30x 234x 可以調較開車時間等30x 行先,或者減234x 班次都得,有好多野可以做。

深水埗比到盡兩成,尖 ...

唔好諗到新 30X 喺尖沙咀競爭力咁大
除非連旺角都唔停,否則佢快極都唔會夠地鐵快,仲未計等車時間
所以貪快嘅會繼續搭鐵,30X 搶嘅只會係 234X 客

「調較開車時間等30x 行先」係得啖笑,30X 比 234X 行多段紅磡 根本冇可能聯合到
最後只會繼續無定向班次然後尖咀客見車就上

JC2048 發表於 2020-12-31 14:06 | 顯示全部樓層

GU9338 發表於 2020-12-31 12:19
286C 為咗全日連續幾年乜野方案都提出黎

30X 淨係試一年特快就無下文而家仲要越搞越爛

看透世事

根本當初個改快方案只係為咗慳車+陰乾,
就算通過咗,今時今日嘅進一步減車仍然會出現,
亦冇人知道九巴會唔會下年良心發現補返條長沙灣道線或者俾返個合理BBI,

相反,條直車線冇咗就係冇咗,
呢個世界冇咁多「袋住先」。
HG6729 發表於 2020-12-31 14:09 來自手機 | 顯示全部樓層
AVD1 發表於 2020-12-30 16:10
我又咁睇,
而家荃景圍除左 30 + A38 之外,所有路線都要先經荃灣站,
即等同九記根本不斷送客比人坐荃灣 ...

30X如果縮線放HSR 或者同234X合併放紅火最好
leo_ku 發表於 2020-12-31 14:10 來自手機 | 顯示全部樓層
AVD1 發表於 2020-12-31 14:13 | 顯示全部樓層

GU9338 發表於 2020-12-31 12:19
286C 為咗全日連續幾年乜野方案都提出黎

30X 淨係試一年特快就無下文而家仲要越搞越爛

向來九巴都冇咩心機做荃葵,呢個係人都知。
就算青衣都係個別路線。

係人都知荃灣有條荃灣線仲要係頭站,
加上出入市區時間又長,但係收返黎嘅車費又不及大西北。

咁荃灣點玩。

LJ7006 = MF5119 = AVD1
leo_ku 發表於 2020-12-31 14:13 來自手機 | 顯示全部樓層
AVD1 發表於 2020-12-31 14:14 | 顯示全部樓層
leo_ku 發表於 2020-12-31 14:10
你唔袋咪結果得番半粒桔囉,連一粒完整的桔都無咁,簡單都唔明?

咩袋左都仲有一粒咩?

假如你係愛國人士,你應該係加入熱廚房嘅人才
LJ7006 = MF5119 = AVD1
JC2048 發表於 2020-12-31 14:18 | 顯示全部樓層

YY487 發表於 2020-12-30 20:07
一個正常嘅建議都係屎撈糖
你就挑晒啲屎出嚟,糖就絕口不提
你咁樣玩個個建議都係差㗎啦

冇糖食 VS 食糖但同時要食埋屎
正路都寧願揀冇糖食啦?

尖咀車一次爭取唔到可以繼續爭取,
長沙灣直車冇咗就係冇咗,亦唔好旨望可以幾年後變返出嚟。
乘客心理就係咁,由冇變有係 bonus,由有變冇就唔係咁易接受到,
九巴咁大間公司做過咁多次路線重組,冇可能唔知呢個道理,
但佢都選擇咗拎個咁爛嘅 plan 出嚟,你就知佢幾「有心」