hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 論 72 有無必要飛走埔公及沙田
開啟左側

論 72 有無必要飛走埔公及沙田

Waiyin12 發表於 2021-1-25 09:31 來自手機 | 顯示全部樓層

iseen 發表於 2021-1-25 01:58
要擔心既係,72本身得20分一班,一拆二唔夠車做30分一班,只可以做到40分一班。
40 分一班走車既話真係轉 ...

72家陣掛緊11部車,如果某D蛇車變正係咪唔得?
(小弟唔太熟九巴車務)
RV9019_276 發表於 2021-1-25 09:40 來自手機 | 顯示全部樓層
Waiyin12 發表於 2021-1-25 09:31
72家陣掛緊11部車,如果某D蛇車變正係咪唔得?
(小弟唔太熟九巴車務)

蛇車都有正字軌接
Oliver_ME16 發表於 2021-1-25 11:32 | 顯示全部樓層
fatpear 發表於 2021-1-24 23:41
所以我一直都無出聲要求/和應過272E要同72兩條線一齊全日,
我樓上嘅回文只係睇唔過眼話72「唔難頂」,「 ...

我一樣成日放假時出入深水埗長沙灣廣場,但我真心唔覺得72有幾難頂,
唔好講到272E就唔駛塞,快好多先得嫁.
272E只贏在逆走做長沙灣客,
唔代表272E對深水埗客唔難頂.
仲有72根本就係避開晒大埔公路最最最塞o個段,
你唔認同都係冇得否認,
佢行足兩段山路都只係40分鐘行完廣福到嘉頓,
272E唔塞車都要近半個鐘喇

至於青山道塞半個鐘上唔倒馬騮山,我坐左咁耐都未試過,
唔知版友有冇興趣搵日計時上黎分享下咁呢?先謝
我...
Waiyin12 發表於 2021-1-25 16:57 來自手機 | 顯示全部樓層

Oliver_ME16 發表於 2021-1-25 11:32
我一樣成日放假時出入深水埗長沙灣廣場,但我真心唔覺得72有幾難頂,
唔好講到272E就唔駛塞,快好多先得嫁.
2 ...

鬼唔知荔枝角上72、深水埗上272E會惡頂
係人都知尾站直出最爽

無可否認去荔枝角用72係慢,淨係九龍段元州街/青山道都用15 - 20分鐘
但離開嘉頓後,除咗馬場對出一段外唔會點塞
(就當南行塞埋沙田大會堂,272E南行都要食四小龍燈陣)

另外深水埗係全日位而荔枝角相比之下算兩味位呢樣都需多提
所以我唔認為272E可以完全取代72
但72減班比272E全日同72並存我亦唔反對
(雖則要解決車從何來)
Waiyin12 發表於 2021-1-25 16:59 來自手機 | 顯示全部樓層
RV9019_276 發表於 2021-1-25 09:40
蛇車都有正字軌接

咁如果全日嗰條係272P,雖則係四不像走線,但叫做可以抽白石角資源(272A, 272K),車源應該會較理想
 樓主| iseen 發表於 2021-1-25 19:37 | 顯示全部樓層
Waiyin12 發表於 2021-1-25 08:57
鬼唔知荔枝角上72、深水埗上272E會惡頂
係人都知尾站直出最爽

車從何來已經第一大問題。 272 E / P 要 5架車做30分。
72 無辦法減班比車出黎,除非有辦法保持到埔公 - 源禾甚至沙市唔洗等超過十五分鐘 [72 / 72A 家陣班次聯合唔到]。而白石角區內線班次已經抽無可抽。而非繁 272A/K合併F1版都係比人鬧。
得番就係: 抽 72X / 73X / 74X,但應該會出事。

YY487 發表於 2021-1-25 19:45 來自手機 | 顯示全部樓層

樓主| iseen 發表於 2021-1-25 19:48 | 顯示全部樓層
YY487 發表於 2021-1-25 11:45
272P 有得做就唔會得一千零一班

仲差過240X,陰功。
而我覺得係九巴寧願開272E搶繁時錢都好過"平"既272P。
Oliver_ME16 發表於 2021-1-25 21:01 | 顯示全部樓層

雖然WFH客量會有偏差,但我頭先都照去長沙灣巴總望左一次.

尾班272E大約1827經過長荔街,
客量大約係窗口位坐滿

然後我上左1845班72,司傅行車唔算進取.大部份限速70地方仍然行50左右
1900到嘉頓上公路,
1915到美林,1925到和輋,1943到廣福.
呢程車客量有幾個有趣地方

1.長沙灣巴總上左近50人,多過其他分站加埋
2.深水埗上客極少,東沙島街同北九龍裁判署都冇人上落
3.沙田落客量多過上客量,但到廣福前上客數總計都近90人
4.總客數同平日下晝點幾鐘班次分別不大,但分佈就有分別--繁時沙田/長沙灣客比例大d,非繁大埔/深水埗客多d
我...
 樓主| iseen 發表於 2021-1-25 21:22 | 顯示全部樓層

Oliver_ME16 發表於 2021-1-25 13:01
雖然WFH客量會有偏差,但我頭先都照去長沙灣巴總望左一次.

尾班272E大約1827經過長荔街,

繁時始終有272E 去做 長沙灣 - 大埔,所以北行大埔少客係正常。
老實講,50 - 55 分鐘 長沙灣去到安慈路其實都唔算慢,唔會倒客落鐵。

不過唔知Google Map 係咪入錯 data, 72 安慈路去長沙灣站要 90 分鐘。就算係 City Mapper 都要 60 分鐘。 (不過CityMapper 有做大巴士時間問題)