hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 論 72 有無必要飛走埔公及沙田
開啟左側

論 72 有無必要飛走埔公及沙田

kwn1029 發表於 2020-12-31 15:37 來自手機 | 顯示全部樓層

YY487 發表於 2020-12-30 23:09
72 最討厭係青山道元州街,日頭塞到嘔

見過有人錄86塞咗45分鐘先行得晒成條青山道,真係痴q線,我行路仲快過佢,對比長沙灣道就算多巴士,比盡咪行20分鐘行成條..
天空之神 發表於 2020-12-31 15:39 來自手機 | 顯示全部樓層
AVW28 發表於 2020-12-31 09:48
老實講,如果沿線居民接受到,我地都無野好講,除非係窮到一個幾毫都要就住黎洗。如果巴士公司真係好似你 ...

明明係比貴左又輸時間,轉車架架 20 邊有賺,除非直車可達,但都會比一條興華街玩死
GZ4031 發表於 2021-1-1 01:45 | 顯示全部樓層
KV5952 發表於 2020-12-31 10:10
如果272 我反而覺得應該行埔公飛沙田直上大埔道慳到嘅時間仲多

至於272E 好唔好客,年頭我好幾次試過喺青 ...

272就係飛走埔公同沙田版既72
其實我真係信有一班客廢時72 太易塞 (美林同禾輋一段..) 而走落鐵
272 其實全日效果會比272E好同合理
一黎做得番SSP特快
二黎馬騮山都算多個選擇北行
三黎行車都略為穩定, 除非大埔公路沙田段真係好大塞 (72 都有份塞既不過)

大家齊齊20 又太理想, 加一兩架車, 72 同272 各30 做聯合班次, 72 同72A 都做聯合班次, 同時72A 改美林開跟E42咁入沙市, 同72一齊開30, 晚繁後總站擺番太和同72聯合班次

變左全程客有貴既272 同平既72 15分鐘一班
九龍上金山既短程客同上
沙田大埔太和有72 72A 15分鐘一班 (72跟番72A 收費就得)

要加既車相信唔會太多, 到頭來唔洗刻意將條唔知點既272E 全日, 72A 叫做有得救, 亦有更大理由說服埔公唔要74A換取15分一班沙田服務

對九巴自己都fair 既, 272 收貴番$1.4 到11蚊, 72 分段咪平番$1.2 到$8.4 (72A價)
S3BL100 發表於 2021-1-1 02:09 | 顯示全部樓層

GZ4031 發表於 2021-1-1 01:45
272就係飛走埔公同沙田版既72
其實我真係信有一班客廢時72 太易塞 (美林同禾輋一段..) 而走落鐵
272 其實 ...

你地成日唔記得一樣野,大埔道落深水步係做到深水步特快,但站位差,尤其回程

72 既站位其實吸引唔到大半個深水步既乘客,272E 西九龍中心站位靚好多。畀你做九江街尾站深水步特快,行得過去時間都喺返度

再加上長沙灣係兩繁位但唔代表非繁完全無客,長沙灣加食正深水步,會好過深水步邊皮特快

272E 既唯一問題係收費

fb.com/scientisthk2usa/
巴士的膠 發表於 2021-1-1 10:01 來自手機 | 顯示全部樓層
英雄 發表於 2020-12-30 18:26
亡命van

但係裝唔哂咁多人

基本上要快都係坐小巴,只係小巴北行站位唔好。
 樓主| iseen 發表於 2021-1-1 14:32 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2020-12-31 18:09
你地成日唔記得一樣野,大埔道落深水步係做到深水步特快,但站位差,尤其回程

72 既站位其實吸引唔到大 ...

九巴用左村巴價去收就註定條線無得全日,叫九巴自己減價會好難
如果要有條快既全日青沙線落去,可能要長沙灣去深水步先得
bennyho1004 發表於 2021-1-1 22:58 來自手機 | 顯示全部樓層

72可以做既係沙田自己開長沙灣特快同72a入沙市。72撒出沙田但大埔公路一定要行,行唔行青沙無所謂
Oliver_ME16 發表於 2021-1-3 02:09 | 顯示全部樓層

根本點改都牽一髮動全身
改沙田又要補位,
改埔公又要補位,
改完唔快得幾多,車又慳唔倒幾部

72本身又唔係慢,又有獨市位,又唔係冇客到要摺
所以答案好簡單:冇必要
我...
Waiyin12 發表於 2021-1-5 21:39 來自手機 | 顯示全部樓層
kwn1029 發表於 2020-12-31 15:37
見過有人錄86塞咗45分鐘先行得晒成條青山道,真係痴q線,我行路仲快過佢,對比長沙灣道就算多巴士,比盡 ...

正常非繁我荔枝角上72 15分鐘已經行完青山道,通常30分鐘已經去到沙中
繁時通常20分鐘都去到九江街,去到25分鐘已經好誇張

架86一係就條路瀨咗嘢(TA / 壞車),一係就個司機玩嘢慢碌
Waiyin12 發表於 2021-1-5 21:41 來自手機 | 顯示全部樓層

61233 發表於 2020-12-31 11:35
不如試下開條特班行青沙,行吐露港好過,試下吸沙田大埔客,同時試下做下特快荔枝角
btw夜晚搭72大埔去沙田 ...

272E唔係已經做緊咩?