hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) ASU真係咁差
開啟左側

[車型及機械] ASU真係咁差

Kirino 發表於 2021-1-3 21:54 來自手機 | 顯示全部樓層

shakugan2005 發表於 2021-1-3 13:20
2A行邊度要行歐五低排? 37/41夠行荔枝角道/彌敦道未一樣見唔少ASU!

好似39A咁行掛牌線未幾好, 但反而238 ...

太子荔枝角道交界位低排,37,41係偷雞出 ASU姐,經果度啲線掛牌全部歐五/六㗎
teddybus 發表於 2021-1-3 22:18 來自手機 | 顯示全部樓層
Kirino 發表於 2021-1-3 21:54
太子荔枝角道交界位低排,37,41係偷雞出 ASU姐,經果度啲線掛牌全部歐五/六㗎 ...

37同41都冇ASU掛牌,唔知佢嘈乜
shakugan2005 發表於 2021-1-3 22:47 | 顯示全部樓層
teddybus 發表於 2021-1-3 22:18
37同41都冇ASU掛牌,唔知佢嘈乜

37/41除紅日外日日有ASU行, 238M全線正字軌ASU但有幾何有ASU行? 唔信既去彌敦道/荔枝角道睇下, 上下繁應該一小時內就會見到ASU係行緊37/41

teddybus 發表於 2021-1-3 22:53 來自手機 | 顯示全部樓層

shakugan2005 發表於 2021-1-3 22:47
37/41除紅日外日日有ASU行, 238M全線正字軌ASU但有幾何有ASU行? 唔信既去彌敦道/荔枝角道睇下, 上下繁應 ...

咁37同41有冇ASU掛牌吖?
冇吖嘛,我有講錯咩???????
HV9990 發表於 2021-1-4 01:38 | 顯示全部樓層
HV7025 發表於 2021-1-3 20:46
公道講句,AAU平路轉波有時會轉唔到,降番波嗰下係幾chok
但點都好過ASB行乜路都係又chok又搖,行10、211 ...

AAU嗰種chok對比ASB真係九牛一毛,轉唔到波亦唔係經常發生
相反ASB一波轉二波就冇得避

同埋ASB永遠停定嗰下係一定要chok一chok
AAU就算之前減速幾急都好,停定嗰下係可以做到好平穩

KCRC . Keep Moving
Kirino 發表於 2021-1-4 01:54 來自手機 | 顯示全部樓層
shakugan2005 發表於 2021-1-3 22:47
37/41除紅日外日日有ASU行, 238M全線正字軌ASU但有幾何有ASU行? 唔信既去彌敦道/荔枝角道睇下, 上下繁應 ...

未至於日日有 ASU咁誇張,至多一星期有幾日有姐,而且每次咪最多1,2部,要中到其實好難
Kirino 發表於 2021-1-4 01:57 來自手機 | 顯示全部樓層

Kirino 發表於 2021-1-4 01:54
未至於日日有 ASU咁誇張,至多一星期有幾日有姐,而且每次咪最多1,2部,要中到其實好難 ...

之前有一排41就真係日日有 ASU,有時都幾多吓,最近就真係少咗好多,只係間中先出吓1,2部
KC6831 發表於 2021-1-4 04:14 來自手機 | 顯示全部樓層
HV9990 發表於 2021-1-3 05:07
其實你有冇坐過雞乸?一行得快起上嚟個車身就左搖右擺架啦喎
行龍呈祥道呢啲就更加誇張

不如形容為係貼住條路側咗去左邊,然後又即刻貼返條路做下一個動作,真係左右搖擺果款係 24.310

ASB 就坐慣啦,普通雞乸旅遊巴避震咁啦,少少浪又唔係好搖嘅,ASC 就仲好坐啲
ky26042008 發表於 2021-1-4 04:57 來自手機 | 顯示全部樓層
HV9990 發表於 2021-1-4 01:38
AAU嗰種chok對比ASB真係九牛一毛,轉唔到波亦唔係經常發生
相反ASB一波轉二波就冇得避

ASB停定果吓chok似係卡佬踩唔慣吊掛式腳掣造成喎,雞乸如果識踩迫力停車係唔會點chok,反而ZF波箱低波高轉縮油係超chok,不論雞乸,E50D定係B9TL,只要一配ZF波箱塞車必定會開追悼會,而家D電子油門又鈍,一係就唔去,一係就衝住去,搞到要比油縮油比油縮油,chok到隔夜飯都嘔埋出黎

ZF波箱地板油就鬼死咁快轉波,輕腳油就打死都唔肯轉波,每次塞車慢車就一波高轉縮油chok死,反而Voith 就算縮油都唔會chok,所以我好憎ZF車(Tune得靚例外)

ZF唯一好處係當Tune得靚嘅時候真係可以所向披靡,逢車過車,個個波都可以keep住最佳轉數,不過落到厹手就變個個波都係最佳慳油轉數,轉數錶永遠唔會過千六轉,再勁嘅戰神都變廢柴
TC9572@44 發表於 2021-1-4 05:30 來自手機 | 顯示全部樓層

Kirino 發表於 2021-1-4 01:54
未至於日日有 ASU咁誇張,至多一星期有幾日有姐,而且每次咪最多1,2部,要中到其實好難 ...

好日咪1,2部,發起癲上嚟41 8架掛牌出5部ASU