hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議重組A22、A23、A26、A26P、A28(A29P)及A29,並開 ...
開啟左側

建議重組A22、A23、A26、A26P、A28(A29P)及A29,並開辦A24

xdxd 發表於 2021-1-1 22:45 來自手機 | 顯示全部樓層

Bruh 發表於 2021-1-1 19:47
我都有諗過現時A22佐敦流水功能會喺改動後消失, 但係屯馬線預計喺今年第3季全線通車, 相信到時肯定會少啲 ...

錯啦
佐敦流水無可能消失
由佐敦去土瓜灣要轉兩次車(油麻地+何文田)
仲有 14/15有機會合併 似乎點都要加兜紅磡 11 W2都危危地 城巴先唔會放棄囉
 樓主| Bruh 發表於 2021-1-1 23:33 | 顯示全部樓層
xdxd 發表於 2021-1-1 15:45
錯啦
佐敦流水無可能消失
由佐敦去土瓜灣要轉兩次車(油麻地+何文田)

我唔覺得最後14同15會合併. 如果城巴都意識到佐敦流水嘅重要, 你覺得九巴會意識唔到? 我反而覺得14同15減班嘅機率會較高.
至於佐敦流水問題, 我突發奇想, 如果用新巴名義, 開條由將軍澳開, 經觀塘道去佐敦嘅流水線會點?畢竟為觀塘半山提供全日機場巴士服務嘅問題都要解決, 現時A26漫遊觀塘半山嘅方案好大機會被區議會ban. 要為佢哋提供全日機場巴士服務, 最善用資源嘅方案只能係A22改行觀塘半山.
ViviTse 發表於 2021-1-2 01:14 | 顯示全部樓層
Bruh 發表於 2021-1-1 19:47
我都有諗過現時A22佐敦流水功能會喺改動後消失, 但係屯馬線預計喺今年第3季全線通車, 相信到時肯定會少啲 ...

如果認為 A29 本身(非疫情)已有班次不足、供不應求問題,何解唔增加班次,反而建議再加站、供不應求再增需求呢?

假設觀塘道疫情前本身平均7.5分鐘一部A車(日間15分鐘一班A22+15分鐘一班A29),
如果搬走 A22、要 A29 一條線去維持觀塘道班次,分分鐘要用多大概10部車,夾埋A24果6部,埋單要+16部車,仲要無埋流水客......
如果可以有多16部車,何不直接觀塘山每個山頭「一區一條A線」直去機場、而要改A22上去呢?
非【求同存異.和而不同】者一律唔覆
expertuser2004 發表於 2021-1-2 15:00 | 顯示全部樓層

ViviTse 發表於 2021-1-1 19:16
258, 259系 經機場/口岸去屯門,個人認為未必做到,否則A線E線可能會反對

不會全部線都改經,會留線經屯門公路轉車站,始終轉車站去其他地方較方便,屯赤隧道(有轉車站)適合去鳴琴路/市中心較近的地方,一次過經東涌機場口岸會大增行車時間,建議分工就好,提出建議的原因是 258, 259 系收費已好接近 E22/E22A 線,仲可借聯合班次加密A22, A29

A 車機場,口岸,青馬橋
E 車東涌,後勤區,青馬橋
258,259 系青馬橋,屯赤隧道,口岸/機場

PSPGAME 31145pcs 修復工程進行中, 48%
expertuser2004 發表於 2021-1-2 15:18 來自手機 | 顯示全部樓層
Bruh 發表於 2021-1-1 18:28
首先, 屯門公路喺非繁忙時段路況暢通, 車程唔慢, 要一堆屯公巴士線全日改經屯赤隧道, 係大幅增加里數同行 ...

258, 259, 62X 只有部份路線改經,與A車$39 相比,換成里數已超過66km,不是什麼一回事,重申全車不設行李架(三巴聯營),老實說口岸快線落觀塘太疏車,諗緊有沒方法改善下,本身258,259系已夠疏車,相比日本仔鐵道人地一小時28班特快只收最平價錢即一個字有接近三抽車,香港的交通真好廢
ViviTse 發表於 2021-1-2 16:31 | 顯示全部樓層
expertuser2004 發表於 2021-1-2 15:00
不會全部線都改經,會留線經屯門公路轉車站,始終轉車站去其他地方較方便,屯赤隧道(有轉車站)適合去鳴琴 ...

但 258,259 真係咁易入到機場嗎?如果咁都得,相信龍運可以開A45、新城將北將南可以各一條796C、796E
expertuser2004 發表於 2021-1-2 18:27 | 顯示全部樓層

ViviTse 發表於 2021-1-2 16:31
但 258,259 真係咁易入到機場嗎?如果咁都得,相信龍運可以開A45、新城將北將南可以各一條796C、796E
...

邊間巴士公司做其實沒大問題, 是看運吉批不批同會否加票價比人反對, 叫三巴搞掂 BBI 收費比較好
龍運有車過左檔九巴運行(見 36A 有龍運車)

砌左個對照圖出黎

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?會員申請加入

x
ViviTse 發表於 2021-1-2 19:36 | 顯示全部樓層
expertuser2004 發表於 2021-1-2 18:27
邊間巴士公司做其實沒大問題, 是看運吉批不批同會否加票價比人反對, 叫三巴搞掂 BBI 收費比較好
龍運有車 ...

換言之走線類似於 E22A/A29 經機場/口岸後 延長至屯門?
我個人無太大意見,不過擔心機場成為中途站的話可能會令旅客卻步?

反建議,如果遲D開埋中九龍幹線有車直達西隧口(雅翔道),其實轉960可能更快
Anonymous 發表於 2021-1-2 20:45 來自手機 | 顯示全部樓層
將軍澳特快 發表於 2021-1-1 11:49
全A線減速, 多得你唔少

咪搵啲屯門線玩呢啲嘢

樓主嘅原意係好但唔知點解比以前更三不像。所以你講得啱,要快嘅快唔到,慢嘅更慢。

雖然現實上做唔到,但A22絕對係要縮短放棄流水客(我知現實上做唔到),將觀塘道交俾A29加密再加經藍田站,A26,A26P,A29P不變,A23取消。

ViviTse 發表於 2021-1-2 23:28 | 顯示全部樓層

Anonymous 發表於 2021-1-2 20:45
咪搵啲屯門線玩呢啲嘢

樓主嘅原意係好但唔知點解比以前更三不像。所以你講得啱,要快嘅快唔到,慢嘅更慢 ...

A26, A29P 應該好難唔郁,因為最last果個方案係 A29P 升級做A28、加班兼提速,康城、康翠、寶達好難「空手而回」吧