hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) [年經] 30X 234X 各自分拆,荃灣油尖旺特快 ...
開啟左側

[年經] 30X 234X 各自分拆,荃灣油尖旺特快

tonychow 發表於 2021-1-26 11:30 | 顯示全部樓層

流星☆雨 發表於 2021-1-25 20:47
輕輕推一推,再睇過,黃埔由15/20減到得30,樓主唔怕過唔到九龍城?

真係要嘈都係荃景圍得返兩條 30 嘈,而唔會係大大條鐵嘅黃埔嘈,仲要旺角回程無聯合班次
如果單純係用車考慮嘅話,好耐之前無記錯係 cast 師兄(有錯請指)將 12A 一野拉入荃灣,只要將 6F 塞埋入黃埔嘅話,30X 就可以欽洲街循環,成個 package 都靚咗
當然我估 100 師兄唔會鐘意呢種咁大規模嘅重組

xdxd 發表於 2021-1-26 11:44 | 顯示全部樓層
tonychow 發表於 2021-1-26 11:30
真係要嘈都係荃景圍得返兩條 30 嘈,而唔會係大大條鐵嘅黃埔嘈,仲要旺角回程無聯合班次
如果單純係用 ...

黃埔呢...不如攞63X/268X入去換走30X,要車嘅喺8A抽一
12A入荃灣呢...先不論可能里數延長引致嘅加價,海邊有冇咁高需求入荃灣先...仲要話12A重要性唔高
紅磡人。
 樓主| S3BL100 發表於 2021-1-26 12:28 | 顯示全部樓層
流星☆雨 發表於 2021-1-25 20:47
輕輕推一推,再睇過,黃埔由15/20減到得30,樓主唔怕過唔到九龍城?

除非由天跌一部車落來,畀 230X 拉埋去黃埔,黃埔都做埋聯合班次,否則暫時無其他方法解決

不過而家 30X 紅磡人需要坐既時間,唔少已經開緊 25 分班,講真變 30 都唔係好大分別

fb.com/scientisthk2usa/
 樓主| S3BL100 發表於 2021-1-26 12:30 | 顯示全部樓層

tonychow 發表於 2021-1-26 11:30
如果單純係用 ...

如果可以拖多條線重組去解決黃埔 QE 問題,拉入黃埔果條都會係 230X,而唔會係將 12A 一野伸去荃灣喇
fb.com/scientisthk2usa/
tonychow 發表於 2021-1-26 14:58 | 顯示全部樓層
xdxd 發表於 2021-1-26 11:44
黃埔呢...不如攞63X/268X入去換走30X,要車嘅喺8A抽一
12A入荃灣呢...先不論可能里數延長引致嘅加價, ...

我揾唔返個 post
當時已經講過,荃灣來回紅土得三種合理速度嘅方案,一係西鐵轉 12A(北面),一係西鐵去紅磡轉 1 系(南面),一係地鐵出市區駁腳
而且 12A 入荃灣唔會耐得過 30X 入荃灣,反而增加咗客源,亦唔使將荃灣長沙灣道線同黃埔綁埋一齊問題
價錢方面,只要用 B2 果種方案收錢就得

tonychow 發表於 2021-1-26 15:00 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2021-1-26 12:30
如果可以拖多條線重組去解決黃埔 QE 問題,拉入黃埔果條都會係 230X,而唔會係將 12A 一野伸去荃灣喇
...

我諗黃埔 QE 問題,好多版友都係唔處理,或者用 6F / 小巴等處理
果個位真係有 concern 嘅話,我寧願 230X 唔做尖沙咀變循環,不但可以密咗,而且減到 1 架車開黃埔 - QE 全日 60

xdxd 發表於 2021-1-26 16:34 來自手機 | 顯示全部樓層

tonychow 發表於 2021-1-26 14:58
我揾唔返個 post
當時已經講過,荃灣來回紅土得三種合理速度嘅方案,一係西鐵轉 12A(北面),一係西 ...

荃灣↔紅土最合理嘅走綫係經西廊。呢條綫可以有好多variations,紅磡尾站經紅繞直出,何文田尾站經窩打老道出,嫌快所以客源窄嘅監生落奧運一帶都可以諗諗,總之一嘢skip晒旺長深荔,直過美孚係相對而言對紅土吸引力最大嘅路線行法。
車源方面,固然要用6F嗰度6架嚟換,另一方面經何文田嘅亦可以用41資源,但同時條綫都要入返青衣。6C、8A都可以要架返嚟,呢度夾埋8車,20分一班應該夠做。
xdxd 發表於 2021-1-26 16:48 來自手機 | 顯示全部樓層
tonychow 發表於 2021-1-26 15:00
我諗黃埔 QE 問題,好多版友都係唔處理,或者用 6F / 小巴等處理
果個位真係有 concern 嘅話,我寧願  ...

的確,如果淨係黃埔↔QE嘅我都寧願搵小巴做。
但係拉63X又好,好似我喺B2版講過改202又好,我都期望做到黃埔去其他地方嘅快車而唔係而家條爛鬼30X。
大改202,變黃埔↔佐敦↔富昌↔東京街快車,係期望食6F之餘,主要做嘅係兩端來往佐敦嘅快車;
用63X換30X,雖則要停旺角同埋喺亞皆老街塞,但係skip晒長深荔,直過美孚/葵涌交匯處,方便人轉車都好過而家條30X啦。
tonychow 發表於 2021-1-26 17:04 | 顯示全部樓層
xdxd 發表於 2021-1-26 16:48
的確,如果淨係黃埔↔QE嘅我都寧願搵小巴做。
但係拉63X又好,好似我喺B2版講過改202又好,我都期望做到 ...

坦白講,我始終覺得黃埔如果要荃灣直車,都係補位多,更何況不論轉紅綫定將來何文田轉啡綫都係轉 1 次車,土瓜灣更加唔使轉直達荃灣西
重點係我唔想將黃埔同長沙灣道綁埋一齊,咁做不論經邊度都好無效率。所以從用車角度計,加 3 車延長 12A 會係比較廢物利用嘅方案。當然自私講句,倒 3 架車落 12A 點都唔會好過回收然後倒 30X 客落地底,但呢個好主觀。

至於如果想用西約 - 尖沙咀 - 黃埔特快換走 30X,我無意見,但係重組規模唔會細得過依家,或者要先郁 6F 同 202 先,再重組條 30X
而如果黃埔同長沙灣道分開咗,將來就算要欽州街 - 長沙灣道 - 大涌道 - 沙咀道上荃景圍 - 大涌道 - 美孚 - 茘枝角道返欽州街,一單連休用 3 架車都開到全日 20,加埋 1 架車 QE - 黃埔全日 60 都係用 4 架車,點都好過基本班次 30

xdxd 發表於 2021-1-26 18:40 | 顯示全部樓層

tonychow 發表於 2021-1-26 17:04
坦白講,我始終覺得黃埔如果要荃灣直車,都係補位多,更何況不論轉紅綫定將來何文田轉啡綫都係轉 1 次車, ...

對黃埔嚟講,無得西廊直過嘅話,優次順序係旺角左轉>尖沙咀中郵>長沙灣道
但係現實無可能再嘔車落嗰個位,先諗住用268X/63X是但一條換走30X,而當中個人就比較想要停美孚嘅63X,話晒方便轉車嘛
「黃埔同長沙灣道幫埋一齊」呢樣應該係人都明,但係唔知點解個個改30X都死要黃埔開你嘅深水埗方案係幾好㗎另外黃埔-QE嗰度,唔使多,你攞架6C去程兜入黃埔,再經紅繞直落女拔,回程唔使搞,以6C嘅密度一定過到,唔駛塞漆咸道北個死亡交叉隨時仲快咗添...
至於你話土瓜灣唔使轉車可以直過荃灣西呢,呢度唔知可唔可以解答到一啲點解紅土即使未來有鐵都期望保住/有長途直出線,保住85X係咁,而用41換新嘅新西線亦係類似想法。
12A駁去荃灣呢...講真我又未至於極度反對嘅感覺新穎,又補到舊40空檔,但同西廊線比,
一嚟唔多覺紅土會因此而受到吸引啦,對界限街而言就真心唔太差;
二嚟加價,呢樣冇乜好講,尤其12A流水力太強,即使用B2嗰種,無可避免有人唔識用搞到停站耐咗;
三,加三車,但我擔心嘅係回唔切車而搞到紅土呢邊甩晒班,況且相對而言對海邊入新界嘅需求無想像中咁高,當然,師兄列晒啲數字出嚟又好似幾有說服力,但係我覺得有少少過於理想化,可能加四會好啲;
四,配套唔得。呢個真係_咗出聲。12A直接skip咗成個紅磡核心都算,叫人搭7B仲要車都唔加,齋加班?大佬唔好咁痴線啦。7B理論上要118分鐘行一轉,未計唞嘅時間,你攞5架車,想人100分鐘一轉?飛走何文田總站慳唔到9分鐘,重要冇咗一堆客,即使比著你加一車,都係同無限循環咁玩,大佬唔好咁癲啦...
況且我識嘅人由延文禮士道行出嚟等12A就多,掉返轉嘅真係一個都無...

紅磡人。